Ικανοποίηση και κέρδη στη Ν.Υ.

Πιέσεις και σημάδια κόπωσης στην Ευρώπη
Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2004 00:01
UPD:06:41

ΜΕ ΑΝΟΔΟ άνοιξε η Wall Street την εβδομάδα, καθώς τα θετικά επενδυτικά σχόλια για τη Merck & Co. προσέφεραν στήριγμα στο Dow Jones και οι επενδυτές ικανοποιήθηκαν με τα χθεσινά θετικά εταιρικά αποτελέσματα.

Η εβδομάδα αυτή θα είναι μία από τις δραστήριες σε ό,τι αφορά τις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται επίσης η συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Φέντεραλ Ρεζέρβ που αρχίζει αύριο και ολοκληρώνεται την Τετάρτη.

Η μετοχή της Merck ενισχύθηκε 3,3%, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη μεταξύ των blue chip μετά τα θετικά σχόλια της Barrons για τη μετοχή της εταιρείας.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 134,22 μονάδες, ποσοστό 1,27%, φθάνοντας στις 10.792,51 μονάδες. Με άνοδο 29,96 μονάδων, ποσοστό 1,41%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.153,83 μονάδες.

Φόβοι πως η υπόθεση εξαγοράς της Aventis από την Sanofi-Synthelabo μπορεί να εξελιχθεί σε πραγματική μάχη προσφορών και αντιπροσφορών υπονόμευσαν το επενδυτικό κλίμα στην Ευρώπη και πίεσαν τους χρηματιστηριακούς δείκτες χαμηλότερα.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες της τάξης του 0,4% και 0,6%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να απομακρύνεται από το φράγμα των 1.000 μονάδων.

Εμπειρογνώμονες επισήμαναν πως τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχουν δείξει σημάδια κόπωσης τελευταία, έπειτα από την άνοδο της τάξης του 4% που σημείωσαν από τις αρχές του έτους, με τους επενδυτές απλά να νιώθουν ικανοποιημένοι βλέποντας τις ευοίωνες προβλέψεις τους για την πορεία των κερδών του τέταρτου τρίμηνου να δικαιώνονται.

«Η αισιοδοξία παραμένει αλλά οι επενδυτές δείχνουν κάπως επιφυλακτικοί, πράγμα όχι απαραίτητα κακό», δήλωσε ο Ιβ Μεγιό της Robeco Gestion.

«Οι αγορές ανησυχούν για την πιθανή νέα εξασθένηση του δολαρίου έναντι του ευρώ και του αντίκτυπου που μπορεί να έχει αυτή η προοπτική στα κέρδη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων».

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Legal & General (-4,8%), BAE Systems (-3%), Luxottica (+4,4%), ThyssenKrupp (-3,7%), Allianz (-3,2%), L' Oreal (-2%), Roche (+4,4%), Schering (+2%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα