Kεραμεία Αλλατίνη: Απάντηση σε επιστολή του Χ.Α.

Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2004 12:45

Σε απάντηση επιστολής του Χ.Α., η εταιρία ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ ΑΒΕΤΕ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα:

«'Οπως είναι γνωστό, ο κ. Κωνσταντίνος Κώτσιας απέκτησε πρόσφατα το 47,55% των μετοχών της Εταιρίας και με αυτό τον τρόπο δύναται πλέον να έχει αποφασιστικότερο ρόλο στις εξελίξεις της. Η στρατηγική της Διοίκησης της Κεραμεία Αλλατίνη θα έχει σαν άξονες:

1. Την βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων και την αναμόρφωση του ισολογισμού.

2. Την αναβάθμιση και αξιοποίηση των επιχειρηματικών μονάδων της Εταιρίας.

3. Την υλοποίηση των αποφάσεων που θα ληφθούν με βάση τα προηγούμενα, με στόχο την διαρκή επιδίωξη της ενίσχυσης της οικονομικής αξίας της εταιρίας.

4. Την άρση της επιτήρησης με βάση τις παραπάνω ενέργειες.

Τα ανωτέρω αναλύονται στην συνέχεια:

1. Αναμόρφωση του ισολογισμού.

1.1. Κεφαλαιοποίηση καταθέσεων μετόχων. Στόχος της κεφαλαιοποίησης αυτής είναι η ενίσχυση και βελτίωση της εικόνας της εταιρίας προς απάλειψη των παρατηρήσεων των ορκωτών ελεγκτών απο τον ισολογισμό. Η αύξηση των ιδίων κεφαλαίων απο τα ήδη κατατεθειμένα απο τους βασικούς μετόχους κεφάλαια θα εξασφαλίσει την επάρκεια ιδίων κεφαλαίων μετά τις προαναφερθείσες αναμορφώσεις. Η αναγκαία αύξηση κεφαλαίου θα γίνει υπέρ όλων των παλαιών μετόχων, ενώ οι υπάρχοντες κύριοι μέτοχοι θα δεσμευθούν για την κάλυψη της αναλογίας τους ατομικά, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα απαιτήσουν τις αντίστοιχες καταθέσεις προς την Εταιρία, στις οποίες έχουν ήδη προβεί τα προηγούμενα έτη. Μέρος των απαιτήσεων αυτών ενδέχεται να μετατραπεί σε μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο (βλ. κατωτέρω).

1.2. Υποβολή σχετικού Ενημερωτικού Δελτίου. Η σύνταξη του Ενημερωτικού Δελτίου θα γίνει ύστερα απο ενδελεχή οικονομικό και νομικό έλεγχο, κατά τα πρότυπα των ελέγχων που εφαρμόζονται για τις νεοεισαγόμενες εταιρίες στο ΧΑ.

1.3. Εκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου. Η Διοίκηση εξετάζει το ενδεχόμενο της έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου υπέρ των παλαιών μετόχων, ώστε να δώσει στους μετόχους την δυνατότητα να επωφεληθούν απο τυχόν αναδιάρθρωση και μελλοντική ανάπτυξη των εργασιών της Εταιρίας. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, το ύψος της υπο μελέτη έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου εκτιμάται ότι θα ανέλθει έως το ποσό των τριών εκατομμυρίων Ευρώ.

1.4. Διαχωρισμός κλάδων δραστηριότητας. Η Διοίκηση θα εποπτεύσει τον πλήρη λογιστικό και λειτουργικό διαχωρισμό των δύο κλάδων δραστηριότητας, δηλαδή του βιομηχανικού κλάδου και αυτού της εκμετάλλευσης ακίνητης περιουσίας.

1.5. Αναμόρφωση του ισολογισμού. Τα ανωτέρω, μαζί με την πλήρη ενσωμάτωση των παρατηρήσεων των ορκωτών ελεγκτών στον ισολογισμό εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν το αργότερο με την δημοσίευση του ισολογισμού της 30.6.2004.

2. Αξιολόγηση επιχειρηματικών μονάδων της Εταιρίας.

2.1. Βιομηχανικός κλάδος. Ο βιομηχανικός κλάδος είναι προηγμένης τεχνολογίας, έχει δε τεθεί σε λειτουργία το 1998. Η επένδυση αυτή έχει γίνει στην περιοχή Σταυροχωρίου, Κιλκίς και έχει σχεδιασθεί για την παραγωγή κεραμικών πλακιδίων τύπου 'κόττο'. Η ζήτηση για αυτού του τύπου τα πλακίδια παραμένει περιορισμένη, ενώ ο ανταγωνισμός από τις εισαγωγές εντείνεται διαρκώς. Η Εταιρία έχει ήδη μετατρέψει μερικώς την γραμμή παραγωγής ώστε να παράγονται επισμαλτωμένα πλακίδια (συμβατικού τύπου), χρειάζονται όμως νέες επενδύσεις για την βελτίωση του κόστους και της ανταγωνιστικότητας. Επίσης χρειάζονται επενδύσεις στο δίκτυο πωλήσεων, ώστε ο κύκλος εργασιών να βελτιωθεί στο σημείο που απαιτείται για την κερδοφόρα λειτουργία του κλάδου. Η Διοίκηση της Εταιρίας θα προβεί στις σχετικές μελέτες αποδοτικότητας και βιωσιμότητας και με βάση αυτές θα λάβει τις αποφάσεις της για τον κλάδο. Οι ενέργειες αυτές θα ολοκληρωθούν εντός του πρώτου εξαμήνου 2004.

2.2. Κλάδος ακινήτων. Τα ιδιόκτητα αστικά ακίνητα της Εταιρίας είναι ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας, έχουν δε εκτιμηθεί από αναγνωρισμένο οίκο στο ποσόν των ευρώ 72 εκ. Η Διοίκηση θα αναθέσει την καταγραφή όλων των ενεργειών που απαιτούνται για να καταστούν τα ακίνητα της Εταιρίας αξιοποιήσιμα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επίσης θα διερευνήσει την πιθανή απόδοση από μια τέτοια αξιοποίηση σε συγκεκριμένη βάση προκειμένου να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις. Στο ίδιο πλαίσιο θα εξετασθεί το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλες εταιρίες, κυρίως του κατασκευαστικού κλάδου, για την αξιοποίηση των ακινήτων. Οι ενέργειες αυτές θα ολοκληρωθούν εντός του πρώτου εξαμήνου 2004.

2.3. Απόφαση σχετικά με την οριστική δραστηριότητα της Εταιρίας. Με βάση τα παραπάνω θα αποφασισθεί ποιους κλάδους θα διατηρήσει η Εταιρία.

3. Υλοποίηση αποφάσεων. Η διοίκηση θα υλοποιήσει ιεραρχικά και κατά προτεραιότητα την αναπτυξιακή της στρατηγική, εξετάζοντας και αποτιμώντας κάθε ζήτημα, με όλες τις πιθανές παρεμβάσεις, που μπορεί ακόμη να συνίστανται σε νέα άντληση κεφαλαίων, πώληση κλάδων ή στοιχείων του ενεργητικού, κλπ.

4. Αρση της επιτήρησης. Από τα ανωτέρω είναι σαφές, ότι η Διοίκηση της Εταιρίας προχωρεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που επιβάλλεται να γίνουν, ώστε να επέλθει ουσιαστική ανανέωση και χειροπιαστή αναβάθμιση της δραστηριότητάς της. Στο σημείο αυτό είναι σκόπιμο να διευκρινισθεί ότι μεγάλος αριθμός προπαρασκευαστικών πράξεων που αποτελούν προϋπόθεση για την επιτυχία της ενέργειας 1, που περιγράφηκε ανωτέρω, έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Σε αυτές εντάσσεται για παράδειγμα ο εκσυγχρονισμός του καταστατικού της Εταιρίας και η κωδικοποίησή του, η εκλογή νέου ΔΣ και η σύνταξη εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας σύμφωνα με τις αρχές της Εταιρικής Διακυβέρνησης, η λεπτομερής καταγραφή των αναγκαίων επενδύσεων, η λεπτομερής καταγραφή των αναγκαίων παρεμβάσεων στο σύστημα λογιστικής απεικόνισης της Εταιρίας, κλπ. Είναι φανερό ότι η ολοκλήρωση των ενεργειών 1 - 3 απαιτεί πληθώρα επι μέρους πράξεων. Περαιτέρω, η ουσιαστική ανανέωση της δραστηριότητας της Εταιρίας εκτιμάται ότι θα βασίζεται σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες οι οποίες για να συντελεσθούν απαιτούν ένα εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθεί επί του παρόντος. Ως αποτέλεσμα, η άρση της επιτήρησης θα ζητηθεί μόνο μετά την πλήρωση των ουσιαστικών συνθηκών που οδήγησαν σε αυτήν και σε κάθε περίπτωση μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών 1 έως 3. Όπως είναι αυτονόητο, μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω ενεργειών και την ανανέωση της δραστηριότητάς της, η Εταιρία θα συντάξει εκ νέου Ενημερωτικό Δελτίο ή Πληροφοριακό Σημείωμα, στο οποίο θα περιγράφεται με λεπτομέρεια η στρατηγική της, οι επί μέρους ενέργειες και τα αναμενόμενα αποτελέσματα.»



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα