DW: Η Ελλάδα και η δαμόκλειος σπάθη της χρεοκοπίας

Παρασκευή, 08 Μαΐου 2015 10:35
UPD:10:37
EPA/YANNIS KOLESIDIS

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ η Ελλάδα βρίσκεται τους τελευταίους μήνες ξανά στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η εικοτολογία περί Grexit έχει εκ νέου αναζωπυρωθεί. Πόσο πιθανή είναι όμως μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, διερωτάται η Deutsche Welle.

Μέσα ενημέρωσης και αναλυτές έχουν προβεί τους τελευταίους μήνες επανειλημμένα στην εκτίμηση ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας βρίσκεται προ των πυλών. Ωστόσο, η Αθήνα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να καταβάλει όλες τις προγραμματισμένες πληρωμές των δόσεων προς τους δανειστές της.

Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ΕΚΤ, η οποία εφοδιάζει τις ελληνικές τράπεζες με έκτακτη ρευστότητα, λέει στην DW ο Νίκολαους Χάινεν, ειδικός αναλυτής της Deutsche Bank. Στην υπηρεσία της αποπληρωμής του κρατικού χρέους επιστρατεύθηκαν και τα ταμειακά διαθέσιμα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και των Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών.

Η Ελλάδα βιώνει μια διαρκή αγωνία. Κάθε φορά που αποπληρώνει μία δόση, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την αποπληρωμή της επόμενης. Από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο καλείται να καταβάλει μόνο στο ΔΝΤ 5,4 δισ. ευρώ. Για τη συνέχιση της αποπληρωμής τόκων και χρεολυσίων καθίσταται απαραίτητη η εκταμίευση των 7,2 δισ. ευρώ που υπολείπονται από το δεύτερο πακέτο στήριξης, με το τρίτο πακέτο να φαντάζει πλέον απαραίτητο. Ωστόσο, η εκταμίευση χρημάτων πρόκειται να γίνει μόνο εφόσον η ελληνική κυβέρνηση ικανοποιήσει το αίτημα των δανειστών για υποβολή μιας ολοκληρωμένης και κοινά αποδεκτής λίστας μεταρρυθμίσεων, η οποία ακόμη εκκρεμεί.

Η κατάσταση είναι αυτή την ώρα φαινομενικά αδιέξοδη. Το επικείμενο Eurogroup της 11ης Μαΐου δεν αναμένεται να οδηγήσει σε συμφωνία που θα επιτρέψει την εκταμίευση των 7,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ο Νίκολαους Χάινεν εκτιμά ότι τα χρήματα θα εκταμιευθούν την ύστατη στιγμή, στο τέλος Ιουνίου. «Τότε θα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι με την Ελλάδα ότι η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε κάποιο έργο και θα εκταμιεύσουν τα χρήματα, ώστε να διασφαλίσουν τη σταθερότητα του συστήματος».

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να κρατά σε αγωνία τους εταίρους της»

Ο Γερμανός αναλυτής θεωρεί δεδομένο και ένα τρίτο πρόγραμμα δανειακής στήριξης της Ελλάδας και υπογραμμίζει ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια σημαντική γεωστρατηγική θέση στην Ευρώπη. Η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα ως φρουρό στην ανατολική Μεσόγειο. Ως εκ τούτου, δεν θα την αφήσει να καταρρεύσει».

Σύμφωνα με τον Ν. Χάινεν, και η ίδια η Ελλάδα έχει επίγνωση αυτού του γεγονότος, κάτι που εξηγεί την τολμηρή - όπως την χαρακτηρίζει - διαπραγματευτική τακτική που έχει ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση. «Η συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης, όσο αιρετική κι αν είναι, είναι σίγουρα μια ένδειξη ότι οι οιωνοί για την ελληνική κυβέρνηση δεν είναι τόσο κακοί όσο υποστηρίζουν αυτό το διάστημα τα μέσα ενημέρωσης», επισημαίνει ο Γερμανός αναλυτής.

Πάντως, ο Ν. Χάινεν δεν αποκλείει εντελώς το ενδεχόμενο η Ελλάδα να διολισθήσει προς τη χρεοκοπία. Όπως εκτιμά, «η διοίκηση και η πολιτική ηγεσία στην Αθήνα είναι τόσο χαοτικές, ώστε δεν μπορεί να αποκλειστεί μία βραχυπρόθεσμη αδυναμία πληρωμών». Ένα τέτοιο «ατύχημα» δεν θα οδηγούσε απαραίτητα σε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εκτιμά ο Γερμανός αναλυτής, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει φόβος πρόκλησης πανικού στις τάξεις των επενδυτών.

Ωστόσο, η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δεν θα λύσει αυτόματα τα προβλήματα της χώρας, σύμφωνα με τον Ν. Χάινεν. Όπως διευκρινίζει, «η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να είναι για μεγάλο διάστημα ένα κράτος με ασταθή δημοσιονομική πολιτική και υψηλούς πολιτικούς κινδύνους, συνεχίζοντας έτσι να κρατά σε αγωνία τους Ευρωπαίους εταίρους της».

Πηγή: Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα