Βορράς - Νότος δύο διαφορετικοί κόσμοι

«Πρωταθλητής» με κέρδη 108% το χρηματιστήριο της Δανίας - Ουραγός με απώλειες 91% το ελληνικό ταμπλό
Παρασκευή, 08 Μαΐου 2015 07:00
UPD:07:13

Σωκράτης Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών: Oι επιχειρήσεις, τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα έχουν την «ανάγκη» των κεφαλαιαγορών.

Από την έντυπη έκδοση

ΙΟΥΛΙΑ ΖΑΦΟΛΙΑ
[email protected]

«Η Ευρώπη υστερεί έναντι του υπόλοιπου κόσμου, τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες αγορές. Στον ευρωπαϊκό χάρτη, ο Νότος και η Ανατολή υπέστησαν μεγαλύτερες απώλειες από τη χρηματιστηριακή κρίση, συνεχίζουν δε να υποφέρουν, σε αντίθεση με τον Ευρωπαϊκό Βορρά όπου οι δείκτες υπεραποδίδουν έναντι των προ κρίσης επιπέδων».

Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, μιλώντας χθες στο 1o Συνέδριο Επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε η «Ναυτεμπορική».

Χαμηλά, πιο χαμηλά

Ο κ. Λαζαρίδης παρέθεσε στοιχεία που αφορούν την πορεία βασικών δεικτών μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών από την έναρξη της κρίσης έως σήμερα, σύμφωνα με τα οποία όσο... κατηφορίζουμε τον ευρωπαϊκό χάρτη τόσο αυξάνονται οι απώλειες στις αντίστοιχες χρηματιστηριακές αγορές.

Ενα δεύτερο συμπέρασμα είναι πως η Ευρώπη έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με λοιπές διεθνείς αγορές.

Ο παγκόσμιος δείκτης αναπτυγμένων αγορών ενισχύεται από τις 31/12/2007 έως σήμερα κατά 36,8%, ενώ αντίθετα ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός δείκτης δεν έχει πετύχει ακόμα θετικό πρόσημο (-1,9%).

Στις αναδυόμενες αγορές οι διαφορές είναι ακόμα πιο μεγάλες, καθώς ο παγκόσμιος αναδυόμενων έχει φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα, ενώ ο ευρωπαϊκός βρίσκεται χαμηλότερα κατά 54,4%.

Κερδισμένοι - χαμένοι

Στον ευρωπαϊκό χάρτη, το Χρηματιστήριο της Δανίας βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατάταξης με κέρδη από την αρχή του 2008 έως σήμερα της τάξεως του 108%.

Ποσοστό 42% κερδίζει ο δείκτης Dax του Γερμανικού Χρηματιστηρίου, ενώ την τριάδα συμπληρώνει ο βρετανικός FTSE 100 που ενισχύεται κατά 7,8%.

Το Χρηματιστήριο της Ελβετίας είναι το τελευταίο που αποκομίζει κέρδη. Γαλλία, Ισπανία, Πολωνία, Ιταλία, Αυστρία και Πορτογαλία παρουσιάζουν απώλειες που φθάνουν το 53%, ενώ η Αθήνα παρουσιάζει χειρότερη εικόνα: Ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης είναι μειωμένος κατά 91,1% και αυτός της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 87,1%.

Ο ρόλος των ξένων

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου επανέλαβε πως η εγχώρια αγορά μπορεί να προσελκύσει ξένα επενδυτικά κεφάλαια και σε κάθε περίπτωση η εμπιστοσύνη των ξένων στο Χ.Α. επιβεβαιώνεται από τους αριθμούς: οι αλλοδαποί πραγματοποίησαν τον Απρίλιο το 64,1% των συναλλαγών, ενώ η συμμετοχή τους στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς αγγίζει το 59%.

Στη διετία 2013 -2014 οι εισροές ξένων κεφαλαίων στο Χ.Α. ανήλθαν σε 3,7 δισ. ευρώ, ενώ το 2013 το Χρηματιστήριο Αθηνών βρέθηκε στην τρίτη θέση μεταξύ των αγορών μελών της FESE με βάση τις αυξήσεις κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκαν.

Κεφάλαια ύψους 7,6 δισ. ευρώ αντλήθηκαν από ξένους επενδυτές στη διάρκεια των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών, ενώ την τελευταία τριετία οι εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες άντλησαν, κυρίως βεβαίως των τραπεζών και της συμμετοχής του ΤΧΣ, συνολικά κεφάλαια ύψους 42 δισ. ευρώ.

Οσον αφορά κάποια στατιστικά στοιχεία του 2014, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 127,06 εκατ. ευρώ έναντι 86,62 εκατ. το 2013, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση της τάξης του 47%.

Η συνολική αξία συναλλαγών έφθασε τα 31,51 δισ. ευρώ έναντι 21,31 δισ. το 2013, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 47,9%.

Απαντώντας σε ερώτημα για το εάν θα επιστρέψουν κεφάλαια στην ελληνική αγορά, ο κ. Λαζαρίδης ήταν σαφής: «Οι προσδοκίες των εταιρειών για χρηματοδότηση μέσω τραπεζών θα πρέπει να θεωρούνται περιορισμένες.

Κατά συνέπεια οι επιχειρήσεις, τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα έχουν την ανάγκη των κεφαλαιαγορών».

Στρατηγική ανάπτυξης

Αναφερόμενος στις περιπτώσεις εταιρειών που αποχωρούν από το Χρηματιστήριο και/ή εισάγονται σε άλλες αγορές όπως για παράδειγμα η ΑΙΜ του Λονδίνου, τόνισε χαρακτηριστικά: «Αν η αποδόμηση της ελληνικής οικονομίας μέσω της εγκατάλειψης του παραγωγικού ιστού δεν μας έβαλε μυαλό, τότε καλά θα κάνουν να πάνε στο Λονδίνο».  

«Η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων πρέπει να σχεδιάζεται υπό το πρίσμα της ανάγκης ανάπτυξης και αξιοποίησης της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς» κατέληξε.

Αντίθετες κινήσεις

Σταθερά αυξανόμενη βαίνει η ρευστότητα της αγοράς σε όρους διακινηθέντων τεμαχίων. Το 2012 ξεπεράστηκε το ιστορικό ρεκόρ του 2007 και η άνοδος συνεχίζεται από το 2014 έως σήμερα. Οσον αφορά τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών, αυτή κινείται αντίθετα, καθώς διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα σε 79,5 εκατ., όταν τον Μάρτιο ήταν στα 89,3 εκατ. και τον Απρίλιο του 2014 στα 161,5 εκατ. 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΧΑΕ



Σχολιασμένα