Market beat: Μπορεί να κρίνει τη μεταβολή της βδομάδας η σημερινή δυναμική

Παρασκευή, 08 Μαΐου 2015 10:13
UPD:10:14
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Από το τέλος της διεθνώς πρώτης χρηματιστηριακής εβδομάδας του Μαΐου, είχε φανεί ότι οι επενδυτές στο ΧΑ είχαν μπροστά τους αρκετά γεγονότα για να στηθούν στοιχήματα βραχυπρόθεσμων οριζόντων. Αυτά ή για την ακρίβεια η προεξόφλησή τους, έφεραν τους βασικούς δείκτες στα επίπεδα που για τους αναλυτές θεωρούνται αντιστάσεις και αν ξεπεραστούν, αλλάζει η μεσοπρόθεσμη δυναμική.

Ο 25άρης με μια ανοδική καθαρά συνεδρίαση έδωσε σημάδια ισχυρής ανοδικής ορμής αφού η αντίσταση στη ζώνη 246 - 252 μονάδων ξεπεράστηκε ενδοσυνεδριακά και το κλείσιμο έγινα πάνω στο άνω όριο της ζώνης που η στήλη έχει εκτιμήσει ως αντίσταση από τα σχόλια του Απριλίου. Απέμεινε η σημερινή συνεδρίαση για να προεξοφλήσει η αγορά κάποιο από τα πιθανά αποτελέσματα του Eurogroup στις 11 Μαΐου και κύρια πλησίασε η 12η του μήνα με την πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ.

Η ροή των ειδήσεων και η στατιστική προϊστορία συγκλίνουν στο να γίνει η σημερινή συνεδρίαση κρίσιμη για την βραχυπρόθεσμη τάση. Γιατί ενώ στο εσωτερικό φαίνεται, από την ώρα που συζητούνται πλέον κάποια μέτρα, ότι μπήκε το νερό στο αυλάκι στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, τα ξένα πρακτορεία επιμένουν πως για την ελληνική κρίση είναι όλα ρευστά.

Οι επενδυτές επιμένοντας αγοραστικά ιδιαίτερα για τις μετοχές των Τραπεζών, έδωσαν υπολογίσιμα κέρδη της τάξης του +3% στους βασικούς δείκτες, μετά από μια ισοδύναμη άνοδο την Τετάρτη και τους οδήγησε πάνω σε κρίσιμα επίπεδα τιμών. Η δυναμική της βδομάδας ήταν μεικτή και τα κέρδη των δεικτών διαφέρουν από τα κέρδη των επιμέρους κλαδικών δεικτών. Το θετικό ήταν ότι η χθεσινή άνοδος έγινε με αυξημένο τζίρο. Το αρνητικό ήταν πως στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, οι θεσμικοί δεν θέλησαν να κάνουν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από χθες γνωρίζουμε επίσημα από τα στατιστικά της ΕΧΑΕ, ότι τα νέα χαμηλά των δεικτών και των μετοχών τον Απρίλιο προκλήθηκαν από εκροές κεφαλαίων ξένων θεσμικών που ξεπέρασαν τα 26 εκατ. ευρώ. Φυσικά μέσα στο μήνα είχαμε εισροές και εκροές με τελικό αποτέλεσμα να υπερισχύσουν οι εκροές. Αλλά πώς αλλιώς θα έφθανε ο 25άρης κάτω από τις 205 μονάδες στις 22/4; Αύξησαν την έκθεσή τους οι εγχώριοι επενδυτές και διαπιστώνουμε πως η ροή των ειδήσεων στο εξωτερικό διαφέρει από του εσωτερικού ωστόσο δεν είναι σαφές ποια προηγείται. Η στήλη θεωρεί ότι πλησιέστερα στις εντυπώσεις που παράγουν την ημερήσια ατμόσφαιρα συναλλαγών είναι η ειδησεογραφία του εξωτερικού αφού πάνω από το 64% των συναλλαγών ανά μέρα είναι στα χέρια των ξένων επενδυτών.

Διατηρούν λοιπόν τις επιφυλάξεις τους οι ξένοι θεσμικοί κρίνοντας από όσα γίνονται στο εσωτερικό αλλά με βάση τις αντιδράσεις που προκαλούν στους αναλυτές του εξωτερικού που λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους πιστωτές της χώρας. Οι ξένοι πολιτικοί δεν είναι τόσο αισιόδοξοι αφού δηλώνουν πως όντως βρέθηκαν πιο κοντά στην ελληνική πλευρά αλλά δεν ξέρουν αν είμαστε αρκετά κοντά ώστε να υπάρξει συμφωνία. Εδώ σήμερα τα μέσα ενημέρωσης έχουν πιάσει επιμέρους ζητήματα εκτιμώντας ότι έχουν συμφωνηθεί αρκετά και σε βάθος που επιτρέπει να ανακοινώνονται μέτρα βλέπε ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κλπ. Η Δευτέρα και η Τρίτη είναι μπροστά μας και από εκεί θα προκύψει μείωση της αβεβαιότητας ή εκτίναξή της αφού στο Eurogroup θα ελεγχθεί για πρώτη ίσως φορά η κατοίκον εργασία της νέας ελληνικής κυβέρνησης στις οικονομικές ασκήσεις που θέτουν οι πιστωτές.

Σήμερα ίσως υπάρξει αντίδραση των επενδυτών στην άνοδο. Μετά  την καλή είδηση της ανεύρεσης δρόμου για συμφωνία των δυο πλευρών. Δηλαδή να ρευστοποιήσουν εκείνοι που έβαλαν πρώτοι το στοίχημα πως στις 11 και 12 Μαΐου δεν πρόκειται να συμβούν δραματικές εξελίξεις. Φυσικά μια διόρθωση έχει ως «αντίπαλο» την τεράστια «υποτίμηση» των μετοχικών αξιών, τις ημέρες που οι ξένοι αναλυτές «έβλεπαν τοίχο» μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των πιστωτών της χώρας.

Αλλά η απουσία προσυμφωνημένων συναλλαγών και η σχετικά μικρή άνοδος του τζίρου, που άλλωστε αφορούσε ελάχιστες μετοχές του 25άρη (Τράπεζες ΟΤΕ ΟΠΑΠ) και του FTSEM, που ανθίζει αυτή τη βδομάδα, γεννά υποψίες για το αν οι ξένοι θεσμικοί βλέπουν το ΧΑ όπως του αρμόζει. Οι διεθνείς αγορές φαίνεται πως υπολόγισαν την πιθανότητα ενός Grexit περισσότερο από όσο την «αισθάνθηκαν» οι Έλληνες  και αυτό θα απαιτήσει χρόνο για να ξεθαρρέψουν.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με κέρδη τελικά έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες την Πέμπτη, καθώς τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την αγορά εργασίας καλλιέργησαν τις εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve θα καθυστερήσει την έναρξη της σταδιακής σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής. 

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,46% στις 17.924,06 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,53% στις 4.945,55 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,38% στις 2.088,00 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Alibaba σημείωσε κέρδη 7,5%, μετά την ανακοίνωση ότι τα έσοδα του πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 45%. Η μετοχή της Yahoo!, η οποία συμμετέχει με σημαντικό ποσοστό στην Alibaba, ενισχύεται κατά 7,8%.

Επίσης, η Yelp ενισχύθηκε κατά 23%, ενώ ενδοσυνεδριακά η διαπραγμάτευσή της ανεστάλη για λίγη ώρα, μετά το δημοσίευμα του πρακτορείου Dow Jones  ότι η διοίκηση εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησής της.

Στον αντίποδα, η Keurig Green Mountain σημείωσε απώλειες 9,2%, καθώς τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου απογοήτευσαν την αγορά. Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 1,03 δολάρια ανά μετοχή και έσοδα 1,13 δολάρια ανά μετοχή.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση κατά 3 χιλ. παρουσίασαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς διαμορφώθηκαν στις 265.000.

ΕΥΡΩΠΗ

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά χθες οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τον γερμανικό Dax να καταφέρνει να αντιστρέψει στο τέλος το αρνητικό το πρόσημο και να κλείσει με κέρδη. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αγορές δείχνουν να κάνουν ένα «διάλειμμα» στην άνοδο, αφομοιώνοντας τα επίπεδα τα οποία είναι και τα υψηλότερα των τελευταίων ετών. 

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100  υποχώρησε κατά 0,67% στις 6.887 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,51% στις 11.408 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40  έκλεισε πτωτικά κατά 0,29% στις 4.967 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,08% στις 388,98 μονάδες, περιορίζοντας ελαφρώς στο 6,1% τις απώλειες από τα ιστορικά υψηλά που βρέθηκε τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αποτιμήσεις των εταιρειών βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

Στο ταμπλό, η Siemens σημείωσε απώλειες 1,5%, μετά τα χειρότερα του αναμενομένου αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ ανακοίνωσε επίσης περικοπές 4.500 θέσεων εργασίας. Τα κέρδη της Siemens μειώθηκαν κατά 5% στο πρώτο τρίμηνο 2015.

Στον αντίποδα, η Telecity Group σημείωσε κέρδη 22%, μετά την προσφορά εξαγοράς που δέχτηκε η Equinix. Η προσφορά ανέρχεται στα 2,3 δισ. στερλίνες.

Επίσης, η Alcatel-Lucent σημείωσε κέρδη 2,4%, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε ζημιές 72 εκατ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο του έτους, από ζημιές 73 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι ζημιές ανά μετοχή ήταν στα 3 σεντς.

Χθες προσήλθαν στις κάλπες οι Βρετανοί, σε μία εκλογική αναμέτρηση που έχει χαρακτηρισθεί ως η πιο απρόβλεπτη των τελευταίων δεκαετιών, καθώς ακόμη και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν έδιναν καθαρό προβάδισμα ούτε στον πρωθυπουργό και ηγέτη των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά ούτε και στον ηγέτη των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ.

ΧΑ

Με κέρδη που έφτασαν το 3% υποδέχτηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών την πρόοδο που υπάρχει στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, βλέποντας ότι πλησιάζει η ώρα που μια συμφωνία θα αποδεσμεύσει τη δόση του πακέτου διάσωσης, δίνοντας μια βαθιά ανάσα στην οικονομία. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 3,01% στις 841,54 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 857,51 μονάδες και η χαμηλότερη στις 822,58. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 59,92% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 127,95 εκ. ευρώ περίπου, ενώ δεν έγιναν συναλλαγές σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Ευρωπαίοι και Έλληνες αξιωματούχοι με δηλώσεις τους μιλούν για «σημαντική πρόοδο» στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων  Αθήνας - θεσμών, αν και τα εργασιακά παραμένουν το βασικό αγκάθι, προκειμένου οι δύο πλευρές να φτάσουν σε συμφωνία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του www.naftemporiki.gr, η πλευρά των δανειστών δεν δέχεται τη χρονική μετάθεση της αύξησης του κατώτατου μισθού και ζητά να αποσυρθεί η πρόταση από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Στο ταμπλό, υψηλά κέρδη προσέφεραν και σήμερα οι τιμές -κυρίως- των τραπεζικών μετοχών, ενώ στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένουν ή εισέρχονται αρκετές δεκάδες τίτλων. Κι αυτό γιατί μέρος των κερδών επανα-επενδύεται σε μετοχές που είτε έχουν υστερήσει συγκριτικά είτε διαθέτουν ποιοτικά χαρακτηριστικά ή και τα δύο μαζί.

Η αξία των συναλλαγών ήταν ενθαρρυντική, χωρίς να υπάρξει βοήθεια από τα “πακέτα''. Στο +3,03% και στις 251,12 μονάδες ο FTSE25 (από την 1η Ιανουαρίου 2015 περιόρισε τις απώλειες στο 4,8%), ενώ κέρδη 9,33% κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης, που ξεπέρασε τις 700 μονάδες (είχε χάσει τα επίπεδα από τις 5 Μαρτίου 2015),  αλλά υστερεί κατά 26,5% από το ξεκίνημα της χρονιάς. 

Στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης απώλειες κατέγραψαν μόνο οι μετοχές της Folli Follie(-1,87%), του ΟΤΕ ΟΤΕ-1,42% (-1,42%), Coca Cola HBC (-1%) και της Τιτάν (-0,49%). Αντίθετα, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Πειραιώς (+14,11%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ(+13,58%), της Τέρνα Ενεργειακή (+10,27%), του ΟΛΠ(+9,52%), της Alpha Bank(+9,46%), της Eurobank(+9,35%), της Viohalco (+7,83%)  και της Εθνικής (+6,78%).

Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 867,86 μονάδες, με μόλις μία μετοχή του να κλείνει με αρνητικό πρόσημο, η Ιντραλοτ (-1,69%). Αντίθετα, ξεχώρισε ιδιαίτερα η Αττικής, στο +30% και με 5,26 εκατ. τεμάχια όγκο , ακολούθησαν οι Ικτίνος (+13,2%), Σωληνουργία Κορίνθου ([7,92%), ΑΒΑΞ (7,71%) και Ελληνικά Καλώδια (7,33%). Η αξία των συναλλαγών του ανήλθε σε 3,7 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης  (+9,47%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Ασφαλειών  (-2,10%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 96 κινήθηκαν ανοδικά, 33 καθοδικά, ενώ η τιμή 16 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Η στατιστική που σέβεται η στήλη απαιτεί να υπάρξουν άλλα δυο τουλάχιστον κλεισίματα πάνω από τις 252 μονάδες για να θεωρήσουμε ότι ο 25άρης ξεπέρασε τη ζώνη αντίστασης ανεβαίνοντας σε υψηλότερες ζώνες τιμών αποκτώντας παράλληλα μεγαλύτερους στόχους. Για την ώρα θα επαναλάβουμε τις παρατηρήσεις της Δευτέρας:

«Σεβόμενοι δε την αισιοδοξία των traders, εκτιμούμε ότι αν περάσει ο 25άρης πάνω από τις 252 μονάδες, θα συναντήσει αντίσταση στις 268. Δεν επιθυμούμε να κουράσουμε με αριθμούς, αλλά αν η πρόβλεψη επαληθευτεί σε γενικές γραμμές, θα επιστρέψουμε με λεπτομέρειες. Για την ώρα οι 252 μονάδες που είναι και η τιμή του ΚΜΟ 100 ημερών για τον 25άρη είναι η πρώτη οροφή».

 

Σήμερα

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

 Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Μετά το "pullback" προς τις 780 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης πήρε τις απαραίτητες δυνάμεις και έτμησε εκ νέου ανοδικά το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων παίρνοντας στην πορεία και το σημείο των 810 μονάδων.

Το διαγραμματικό αυτό γεγονός άνοιξε το κατάλληλο πεδίο για να έρθει ο Γενικός Δείκτης σε αντιπαράθεση με την ισχυρή αντίσταση των 847 μονάδων. Περιοχή, όπου εάν διασπαστεί ανοδικά με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα πρέπει να δώσει το κατάλληλο νέο για να περάσει "με μιας" από τη ζώνη των πολυσύνθετων γραμμικών αντιστάσεων, που εκτείνονται από τις 850 έως τις 875 μονάδες, καθώς οποιαδήποτε αδυναμία, ή κωλυσιεργία διαπέρασης, θα σπρώξει αρκετούς επενδυτές σε κατοχύρωση κερδών με πιθανό αντίκτυπο τον επανέλεγχο των 820 με 810 μονάδων.

Γενικά είναι πολύ κρίσιμο σε αυτή τη φάση της Αγοράς να περάσει ο Γενικός Δείκτης πάνω από τις 875 μονάδες για να μπορέσει να δώσει στόχο και στα εβδομαδιαία διαγράμματα άνω των 920 μονάδων.

Με τον 100άρι απλό κινητό μέσο φλερτάρει ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 250 μονάδες. Εδώ, η επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση με τρία τουλάχιστον "daily close" πάνω από εκεί, θα ισχυροποιήσει το σενάριο πιθανής αλλαγής της μεσοπρόθεσμης τάσης από καθοδική σε ανοδική, τοποθετώντας ως διαγραμματικό στόχο το επίπεδο αντίστασης των 280 με 300 μονάδων.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Άλματα της λίρας μετά τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν νίκη των Συντηρητικών, και το GBP διαπραγματεύεται στα 1,55 δολάρια εντός της ημέρας. Τα πρώτα αποτελέσματα στις γενικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν πως το Συντηρητικό Κόμμα θα κερδίσει τις περισσότερες έδρες, διευκολύνοντας τη δυνατότητα για παρατεταμένες διαπραγματεύσεις που θα απαιτηθούν για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης. Με βάση την επίσημη καταμέτρηση του 79% των ψήφων, οι Συντηρητικοί είχαν την πρώτη θέση με 225 έδρες, ενώ οι Εργατικοί δεν κατάφεραν να κερδίσουν τις θέσεις που περιέλαβαν στους στόχους τους και μειώθηκαν κατά 29 θέσεις σε σύγκριση με το 2010. Η σχέση ανταλλαγής GBP/EUR πήδηξε 2,1% στη σύνοδο Ασίας, τη μεγαλύτερη αύξηση από το Μάρτιο του 2009.

Το δολάριο, τα ομόλογα και οι μετοχές τις τελευταίες 24 ώρες αντέστρεψαν τις απώλειες που εμφάνισαν. Οι περισσότερες αγορές της Ασίας κινητοποιήθηκαν απότομα, με την Ινδία και την Κίνα να ηγούνται στην άνοδο. Το δολάριο κινήθηκε ανοδικά έναντι των περισσότερων περιφερειακών νομισμάτων. Ενώ και τα ομόλογα ακολούθησαν την τάση στις παγκόσμιες αγορές, με τις αποδόσεις να μειώνονται σε όλες τις αγορές εκτός της Ινδονησίας. Πριν από την έκθεση για την απασχόληση ΗΠΑ σήμερα, που θα είναι σημαντική, οι αγορές δεν έχουν κατεύθυνση. Γνωρίζουν όμως πως η πολιτική της Fed τώρα εξαρτάται από την πλήρη εικόνα που θα εμφανίσουν τα δεδομένα. Προβλέπουμε ότι το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί στο 5,4% και η μέση αύξηση στην ωριαία απασχόληση θα μεγαλώσει κατά 2,4% σε ετήσια βάση.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους σε κρίσιμα ζητήματα, όπως οι συλλογικές συμβάσεις, μίλησε ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, τοποθετούμενος, χθες, από το βήμα του 1ου επιχειρηματικού συνεδρίου της «Ναυτεμπορικής», με τίτλο «Επιχειρώντας στο Μέλλον 2015 - 2020», που εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας N-conferences της εφημερίδας.

Για πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες. Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι νωρίτερα σήμερα μίλησε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι για την Ελλάδα και ότι στη συνέχεια θα έχει και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν είναι ταμπού», αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde και συμπληρώνει ότι τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκε πρόοδος στις συνομιλίες Ελλάδας - δανειστών. Αν και σύμφωνα με τον κ. Ντέισελμπλουμ «είναι πολύ νωρίς για να ελπίζουμε σε μια οριστική συμφωνία στις 11 Μαΐου, ουδείς συζητεί άλλο σενάριο από το να δοθούν στην Ελλάδα τα μέσα για ένα οικονομικά ανεξάρτητο μέλλον εντός της Ευρωζώνης». 

Επενδυτικά προγράμματα δεκάδων ελληνικών επιχειρήσεων θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν μέσω των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στο πλαίσιο του European Fund for Strategic Investment (πακέτου Γιούνκερ), σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Χρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα και την Κύπρο της ΕΤΕπ Κωνσταντίνο Συναδινό.

Δύο νέα εγχειρήματα, τα οποία αναμένεται να συμβάλλουν στη διατήρηση της αναπτυξιακής της πορείας και μέσα στο 2015, ξεκινά άμεσα η Παπουτσάνης. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας της εταιρείας με τη Sysco Guest Supply, έναν από τους μεγαλύτερους διανομείς ξενοδοχειακών καλλυντικών διεθνώς, η Παπουτσάνης θα ξεκινήσει από το δεύτερο μισό του έτους την τροφοδοσία διεθνούς αλυσίδας ξενοδοχείων πέντε αστέρων σε όλη την Ευρώπη. 

Την Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015, στις 17.20, θα ανακοινώσει η Alpha Bank τα οικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2015. Στις 18.00 της ίδιας ημέρας έχει προγραμματιστεί ενημέρωση αναλυτών και θεσμικών επενδυτών μέσω τηλεφωνικής συνδιάσκεψης.

ην Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015, στις 8:30 π.μ. ώρα Ελλάδος, θα ανακοινώσει η Frigoglass τα οικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2015. Η διοίκηση της εταιρείας θα διενεργήσει τηλεδιάσκεψη με αναλυτές και επενδυτές σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα την ίδια ημέρα, στις 4:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος.

Η 19η Ιουνίου ορίστηκε ως ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος της Στέλιος Κανάκης ΑΒΕΕ για τη χρήση 2014. Χθες, κατά την ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, εγκρίθηκε η καταβολή μερίσματος χρήσεως 2014 και ειδικότερα αποφασίσθηκε η καταβολή ποσού 750.000,00 ευρώ (μικτό ποσό), ήτοι 0,10 ευρώ ανά μετοχή (μικτό ποσό), από το οποίο ποσό βάσει του άρθρου 64 του ν. 4172/2013 παρακρατείται ο αναλογούν στο μέρισμα φόρος ποσοστού 10% και συνεπώς το τελικώς καταβαλλόμενο ποσό του μερίσματος ανά μετοχή θα ανέλθει σε 0,09 ευρώ.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Αύξηση παρουσίασαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, παραμένοντας πάντως κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών. Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 3.000 στις 265.000 την εβδομάδα από τις 26 Απριλίου μέχρι τις 2 Μαΐου.

Με απώλειες κινήθηκαν σήμεραχρυσός και πετρέλαιο, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν μέρος των κερδών τους, με αφορμή την απόδοση των αμερικανικών μετοχικών αγορών. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του χρυσού έκλεισαν με απώλειες 0,7% στα 1.182,20 δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Ιουνίου υποχώρησε κατά 3,3%, κλείνοντας στα 58,94 δολάρια.

Αύξηση 0,7% αναμένεται να σημειώσει το ΑΕΠ της Ιταλίας το 2015, σύμφωνα με τις προβλέψεις της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας Istat. Για το 2016 αναμένει επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 1,2% και για το 2017 ανάπτυξη 1,3%. Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για «τα πρώτα, ελαφρά δείγματα οικονομικής ανάκαμψης, αλλά και θετικών εξελίξεων στην αγορά της εργασίας».

Ενίσχυση των αποπληθωριστικών πιέσεων παρατηρήθηκε τον Απρίλιο στην Κύπρο, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να υποχωρεί για 22ο συνεχόμενο μήνα, σε 12μηνη βάση, ως αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών ορισμένων φρέσκων λαχανικών και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, ο πληθωρισμός μειώθηκε τον προηγούμενο μήνα με ρυθμό 2,1%, έναντι μείωσης 1,6% που είχε καταγράψει τον Απρίλιο του 2014. Τον Μάρτιο του 2015 ο αποπληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 1,9%.

Στην κατάργηση άλλων 4.500 θέσεων εργασίας, εκ των οι 2.200 αφορούν τη Γερμανία, προχωρά η Siemens, πέραν της περικοπής ήδη 7.800 θέσεων εργασίας στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης που είχε ανακοινωθεί πριν από ένα χρόνο. Ο γερμανικός όμιλος, ο οποίος ξεκίνησε πρόγραμμα αποκατάστασης της κερδοφορίας του, λαμβάνοντας μέτρα για τη μείωση των δαπανών και εφαρμόζοντας αναδιάρθρωση του τεράστιου χαρτοφυλακίου δραστηριοτήτων του, αποφάσισε πρόσθετα μέτρα για να δραστηριοποιηθεί στην ενέργεια και το φυσικό αέριο, τομείς όπου οι εμπορικές λειτουργίες θα ενοποιηθούν, όπως και σε διάφορες υπηρεσίες που επί μακρόν παρουσιάζουν μικρή κερδοφορία.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα