Γύρισε προς τα επάνω η Ευρώπη

Χάρη στις τηλεπικοινωνίες
Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2004 00:01
UPD:06:36

ΤΟ ΖΩΗΡΟ επενδυτικό ενδιαφέρον για μετοχές τηλεπικοινωνιών ώθησε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε ανάκαμψη χθες, όμως οι δείκτες έκλεισαν κάτω από τα ψηλότερα επίπεδα της ημέρας, καθώς η αρνητική εικόνα που παρουσίαζε η χρηματιστηριακή αγορά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έβαλε φρένο στις τοποθετήσεις.

Στη Wall Street, οι Αμερικανοί επενδυτές προτίμησαν να ρευστοποιήσουν μέρος των κερδών από τη μεγάλη άνοδο της Δευτέρας, όταν οι βασικοί δείκτες της αγοράς εκτινάχθηκαν στα ψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμισι ετών.

Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον ξεπέρασαν τις προβλέψεις της αγοράς, όμως αποκάλυψαν πως ο τομέας απασχόλησης εξακολουθεί να πάσχει στις ΗΠΑ. Η έκθεση του Conference Board, μάλιστα, ανέφερε πως οι Αμερικανοί πιστεύουν πως είναι πιο δύσκολο να βρουν εργασία φέτος σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στη σημερινή έναρξη της διήμερης συνεδρίασης του συμβουλίου της Φέντεραλ Ριζέρβ με θέμα τη νομισματική πολιτική στη χώρα. Οι πιο δραστήριες μετοχές ήταν των: Novellus Systems, Caterpillar, SBC Communications.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 92,59 μονάδες, ποσοστό 0,87%, φθάνοντας στις 10.609,92 μονάδες. Με απώλειες 37,79 μονάδων, ποσοστό 1,75%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.116,04 μονάδες.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με άνοδο 0,18% και 0,34%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να ανεβαίνει οριακά πάνω από τις 990 μονάδες. Ο δείκτης αυτός είχε αγγίξει τις 1.000 μονάδες την προηγούμενη Πέμπτη.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές εμφανίσθηκαν πιο αισιόδοξοι χθες, βλέποντας το ευρώ να σταματά στα 1,26 δολάρια και ακούγοντας τα θετικά οικονομικά στατιστικά που ανακοινώθηκαν στη Γερμανία, όπου ο δείκτης Ifo επιχειρηματικού κλίματος σκαρφάλωσε στα ψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2001.

Το κλίμα βελτιώθηκε περισσότερο από τις ανακοινώσεις βελτιωμένων στοιχείων από μεγάλα ονόματα του τομέα τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Deutsche Telekom (+1%), T-Online (-4,5%), TDC (+3,7%), Saint-Gobain (+3,4%), Essilor (+7,3%), France Tlecom.

Νωρίτερα, στο Τόκιο, ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 είχε υποχωρήσει οριακά για να βρεθεί κάτω από τις 11.000 μονάδες.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα