Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2004 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές, μετά την ανακοίνωση της NEC Electronics Corp. για μείωση των πωλήσεων και των αμερικανικών εταιρειών, οι οποίες δεν πέτυχαν τις προβλέψεις τους. Οι εταιρείες παραγωγής εξαρτημάτων ημιαγωγών, συμπεριλαμβανομένης και της Advantest Corp., οδηγούσαν την πτώση.

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ίσως να φθάσαμε στο κλείσιμο του κύκλου της παραγωγής ημιαγωγών», ανέφερε ο Alex Muromcew, ο οποίος διαχειρίζεται 600 εκατ. δολ. σε μετοχές διεθνώς, με την Loomis Sayles & Co., στο Σαν Φρανσίσκο, συμπληρώνοντας : «Πολλές από τις μετοχές του κλάδου υψηλής τεχνολογίας είναι υπερτιμημένες».

Ο δείκτης Nikkei έχανε ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στις 10.855,80 μονάδες στη 1:05' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο Topix υποχωρούσε κατά 0,5%, φθάνοντας στις 1.057,89 μονάδες. Το ράλι του γιέν στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα τριών ετών έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στη Ν. Υόρκη, επέδρασε στην πορεία των μετοχών των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Honda Motor Co.

Αλλού στην Ασία, στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 σημείωσε τις μεγαλυτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων. Οι μετοχές της AMP Ltd. και της St.George Bank Ltd. κινούντο πτωτικά μετά την ανακοίνωση της National Australia Bank Ltd., ότι προχωρά σε πωλήσεις μεριδίων που κατέχει σε εταιρείες που επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στη δική τους μόνο δραστηριότητα.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχωρούσε κατά 1,5%. Οι μετοχές της Cathay Pacific Airways Ltd., οδηγούσαν τις αεροπορικές εταιρείες σε χαμηλότερα επίπεδα μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Κίνας ότι εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της γρίππης των πουλερικών, γεγονός που αύξησε την ανησυχία για τη ζήτηση στον κλάδο των ταξιδίων, η οποία προβλέπεται να μειωθεί.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 800 μετοχές εταιρειών στην περιφέρεια, έχανε ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στις 90,86 μονάδες, σημειώνοντας για δεύτερη ημέρα απώλειες σε σύνολο τριών ημερών.

Ολοι οι άλλοι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της περιφέρειας σημείωναν απώλειες, εκτός από τους δείκτες στη Ν. Κορέα, την Ταϊβάν και την Ινδονησία.

Στην Κίνα οι αγορές θα ανοίξουν αύριο μετά τις διακοπές για τον εορτασμό του Ετους της Νέας Σελήνης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα