Στο ύψος-ρεκόρ των 56,96 δισ. ευρώ διευρύνθηκε το δημόσιο έλλειμμα της Γαλλίας το 2003, όπως ανέφερε κοινοβουλευτική πηγή.
Η διεύρυνση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση των φορολογικών εσόδων, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 217 δισ. ευρώ έναντι 218,2 δισ. ευρώ που ήταν η πρόβλεψη του Νοεμβρίου.
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το δημόσιο έλλειμμα του Ηνωμένου Βασιλείου για το οικονομικό έτος από Μάρτιο 2003 - Μάρτιο 2004, ξεπερνά το όριο του 3%, διαμορφούμενο στο 3,3% του ΑΕΠ.
Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι η Βρετανία δεν συμμετέχει στη ζώνη του ευρώ, οφείλει να σέβεται τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητος ανεξάρτητα αν δεν υπάγεται στο μηχανισμό κυρώσεων του Συμφώνου.
Επιπροσθέτως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητά επτά προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Λουξεμβούργου, Ολλανδίας, Ιρλανδίας και Ιταλίας).
Όσον αφορά την Ελλάδα, μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι δεν έχει γίνει η απαραίτητη μείωση δημοσίου ελλείμματος και του δημοσίου χρέους παρά τη σημαντική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης. Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές προβλέψεις για το 2003 ανέφεραν ρυθμό ανάπτυξης 3,8% -η Ελλάδα υποστηρίζει ότι ήταν 4%- ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λόγο για 4,1%.
Ιδιαίτερη αναφορά στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνεται στο «συνταξιοδοτικό» για το οποίο επισημαίνεται πως δεν έγινε τίποτα το 2003 ώστε το όλο σύστημα να μη δημιουργήσει αργότερα προβλήματα.
Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας θα συζητηθεί στο «Euro Group» στις 9 Φεβρουαρίου και την επομένη αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (ECOFIN).