Πάνω από τις 800 μονάδες «φέρνουν» το Χ.Α. οι τράπεζες

Τετάρτη, 06 Μαΐου 2015 15:14
UPD:15:17
Nikos Libertas / SOOC

Εκδηλώνεται σταδιακά η αντίδραση που ξεκίνησε από τον τραπεζικό κλάδο, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να έχει βρει ρυθμούς προς την επανάκτηση των επιπέδων των 800 μονάδων.

Στις 15:13, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 1,21% στις 803,82 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 42 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 ενισχύεται 1,40% στις 240,49 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει κέρδη 7,26% στις 635,69 μονάδες.

Θετικά στην αγορά λειτουργεί η δήλωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι οι θεσμοί αποσκοπούν σε μια συμφωνία με την Ελλάδα που θα συμβάλει στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ανάπτυξη. Προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την επίτευξη συγκεκριμένης προόδου επί του θέματος στις 11 Μαΐου, οπότε θα συνεδριάσει το Eurogroup και θα προβεί σε απολογισμό των πεπραγμένων.

Στο μεταξύ, έντονες είναι οι διεργασίες σε πολιτικό επίπεδο, με τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη να έχει συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, Π. Παντοαν στη Ρώμη, μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του, Μ. Σαπέν. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ θα έχει σειρά επαφών σε Παρίσι, Βερολίνο, Ρώμη, όπου και θα συζητήσει το μέλλον της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της Ελλάδας.

Επίσης, στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης βρίσκεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το ύψος της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA). Από τη σημερινή απόφαση, η οποία αναμένεται εντός της ημέρας, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στους όρους χρήσης του ELA.

Η Eurobank και η Εθνική πρωταγωνιστούν στην αντίδραση, καταγράφοντας κέρδη 9,76% και 8,18% αντίστοιχα, ενώ η Πειραιώς είναι στο +6,78% και η Alpha Bank στο +4,78%. Κέρδη 4,35% για τη MIG, στο +3% η ΕΧΑΕ, στο +2,5% ο ΟΛΠ και η ΔΕΗ και στο +1,47% η ΜΕΤΚΑ. Κέρδη άνω του 1% σε ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο και Ελλάκτωρ.

Στον αντίποδα, η ΕΕΕ παραμένει στο -2,21%, η Τιτάν υποχωρεί κατά 1,61%, ο ΟΤΕ είναι στο -0,73% και η Folli Follie στο -0,39%. Απώλειες 0,78% και για την Jumbo.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα