Κομισιόν: Από κοινού με ΕΚΤ, ΔΝΤ αποσκοπούμε σε μια συμφωνία για την Ελλάδα

Τετάρτη, 06 Μαΐου 2015 14:25
UPD:15:36
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από κοινού με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ αποσκοπεί σε μια συμφωνία με την Ελλάδα που θα συμβάλει στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ανάπτυξη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυτό δήλωσε στο ΑΜΠΕ εκπρόσωπος της Επιτροπής, από τις Βρυξέλλες, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι σε ορισμένα σημεία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με το ΔΝΤ.

Ωστόσο, σημείωσε ότι ευελπιστεί πως η συνεργασία ανάμεσα στους τρεις θεσμούς θα εξακολουθήσει να είναι αρμονική, υπενθυμίζοντας ότι κοινός στόχος είναι η σταθερότητα και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. 

Πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την επίτευξη συγκεκριμένης προόδου επί του θέματος στις 11 Μαΐου, οπότε θα συνεδριάσει το Eurogroup και θα προβεί σε απολογισμό των πεπραγμένων.

Σημειώνεται ότι σε χθεσινή ενημέρωση πηγών του Μαξίμου γινόταν λόγος για διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν που «γεμίζουν κόκκινες γραμμές» την προσπάθεια για συμφωνία, την ώρα που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και συντονιστής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης Ευ. Τσακαλώτος συναντιόνταν με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι.

Μάλιστα σήμερα η εφημερίδα «Αυγή» στο κύριο άρθρο γνώμης της σημειώνει επί λέξη ότι «τα ψέματα τέλειωσαν, ο Μάιος προχωράει, η Αθήνα έχει διαμηνύσει και οι δανειστές γνωρίζουν ότι, εάν δεν υπάρξει χρηματοδότηση δεν θα πληρωθούν οι επόμενες δόσεις -και αυτό είναι πλέον αντικειμενικό και όχι μπλόφα. Το μπαλάκι είναι πλέον σ' αυτούς».

Η σύγχυση που προκάλεσε η κυβερνητική διαρροή επιτάθηκε από τη σύντομη δήλωση του κ. Δραγασάκη, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ντράγκι χθες στη Φραγκφούρτη, ότι η επίτευξη συμφωνίας «είναι ρεαλιστικός και ορατός στόχος, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι θεσμοί θα δράσουν εποικοδομητικά».

Σε Παρίσι, Ρώμη, Βερολίνο ο Ντέισελμπλουμ

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ από σήμερα Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή θα βρεθεί σε Παρίσι, Βερολίνο, Ρώμη για σειρά επαφών σε σχέση με το μέλλον της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της Ελλάδας.

Σε συνεργασία με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αντίστοιχα, καθώς και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο κ. Ντέισελμπλουμ εργάζεται επάνω σε σχέδιο εμβάθυνσης του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών των 19 χωρών - μελών της Ευρωζώνης, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί τον Ιούνιο.

Εντός της ημέρας, ο κ. Ντέισελμπλουμ θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, καθώς και με τον υπουργό Οικονομίας της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, ενώ θα δει και τον πρωθυπουργό της χώρας, Μανουέλ Βαλς.

Την Πέμπτη, ο Ολλανδός θα έχει επαφές στο Βερολίνο με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς και με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Την Παρασκευή, τέλος, ο κ. Ντέισελμπλουμ θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν, στη Ρώμη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα