Πρωθυπουργικές πρωτοβουλίες για να ξεκλειδώσει τα έντοκα η ΕΚΤ

Τρίτη, 05 Μαΐου 2015 08:33
UPD:12:50
SOOC/Menelaos Myrillas

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Προσπάθεια ο νέος αέρας που φυσάει στο Brussels Group από το Eurogroup στη Ρίγα να φτάσει μέχρι τη Φραγκφούρτη και το νεοανεγερθέν «στρατηγείο» της ΕΚΤ, καταβάλλει η κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αναλαμβάνει σχετική πρωτοβουλία.

Το χθεσινοβραδινό τηλεφώνημα στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σηματοδοτεί την πρώτη κίνηση του Πρωθυπουργού που σχετίζεται τόσο με τις πληροφορίες για εμπλοκή με το Ταμείο σε εργασιακά και ασφαλιστικό όσο και με το χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο ο υπεύθυνος του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν φέρεται να έχει προειδοποιήσει πως το Ταμείο δεν θα δώσει προς την Ελλάδα τα χρήματα που του αναλογούν από τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ εάν πρώτα οι Ευρωπαίοι δεν αποφασίσουν να κουρέψουν σημαντικά ποσά από το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Ο λόγος για τον οποίο το Ταμείο προχώρησε σε αυτήν την κίνηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οφείλεται στην παραδοχή Έλληνα αξιωματούχου ότι δεν αποκλείεται το έλλειμμα για το 2015 να προσεγγίσει το 1,5% αντί του πλεονάσματος 3% που προβλέπεται στον προϋπολογισμό και η κυβέρνηση φιλοδοξεί να κατεβάσει στο 1,5%.  Αν ισχύει κάτι τέτοιο θα προκύψει ένα δημοσιονομικό κενό, το ύψος του οποίου είναι αδύνατο να καλυφθεί χωρίς άμεσα εισπρακτικά μέτρα όπως μείωση μισθών και συντάξεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες το βράδυ ότι στην επικοινωνία Τσίπρα-Λαγκάρντ συζητήθηκαν θέματα που «άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης», ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες σήμερα ο Πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ όσο και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Είναι κάτι που θα εξαρτηθεί και από την πορεία των συζητήσεων στο Brussels Group, όπου το Μέγαρο Μαξίμου έχει ανοιχτή γραμμή με την ελληνική αποστολή, στην οποία συμμετέχουν τρεις στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού.  

Ο κ. Γιούνκερ, μιλώντας χθες το βράδυ στο Πανεπιστήμιο Leuven του Βελγίου, κάλεσε την Ελλάδα «να κάνει μεγάλα βήματα» προς την κατεύθυνση της Ευρώπης, τα οποία όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν έχει την δυνατότητα να επιλέξει να μην τα κάνει».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα