Τετράμηνο - φωτιά για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων, μισθών, συντάξεων

Οι αντοχές εξαντλούνται τον Μάιο - Αδύνατη η κάλυψη υποχρεώσεων Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου χωρίς εξωτερική βοήθεια
Τρίτη, 05 Μαΐου 2015 07:00
UPD:10:50
REUTERS/LEONHARD FOEGER

Στο τετράμηνο Μάιος - Αύγουστος οι συνολικές υποχρεώσεις για πληρωμές τοκοχρεολυσίων φτάνουν τα 12,43 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 10,06 δισ. ευρώ είναι οι πληρωμές χρεολυσίων και 2,37 δισ. είναι οι πληρωμές τόκων

Από την έντυπη έκδοση

Του Πάνου Κακούρη
[email protected]

Στο σημείο «μηδέν» φτάνουν εντός του Μαΐου οι αντοχές του κρατικού προϋπολογισμού για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων, καθώς και για την έγκαιρη πληρωμή μισθών και συντάξεων και γενικά ανελαστικών δαπανών, χωρίς τη χρηματοδότηση ή την παροχή διευκόλυνσης από τους εταίρους.

Ακόμη και αν ο Μάιος «βγει» με δυσκολία, το επόμενο τρίμηνο είναι εφιαλτικό και απλά το κράτος δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τους πιστωτές -βασικά ΔΝΤ και ΕΚΤ-, με όλες τις συνέπειες.

Στο τετράμηνο Μάιος - Αύγουστος οι συνολικές υποχρεώσεις για πληρωμές τοκοχρεολυσίων φτάνουν τα 12,43 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 10,06 δισ. ευρώ είναι οι πληρωμές χρεολυσίων και 2,37 δισ. είναι οι πληρωμές τόκων. 

Ο Μάιος ξεκινά με την υποχρέωση πληρωμής την Τετάρτη (6 Μαΐου) ποσού ύψους 201 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ για τόκους των δανείων, αλλά ο μήνας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος από «ανελαστικές» υποχρεώσεις. Ειδικότερα:

* Οι πληρωμές χρεολυσίων φτάνουν στο ποσό των 700 εκατ. ευρώ.

* Οι τόκοι στο ποσό των 320 εκατ. ευρώ.

* Οι πληρωμές μισθών και συντάξεων στο ποσό του 1,57 δισ. ευρώ.

* Οι επιχορηγήσεις των φορέων κοινωνικής ασφάλισης στο ποσό του 1,2 δισ. ευρώ.

Πέραν αυτών υπάρχουν και άλλες κατηγορίες δαπανών, λειτουργικές, Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κ.λπ., που δεν είναι μεν ανελαστικές, αλλά δεν μπορούν να μηδενιστούν, που σημαίνει ότι η πίεση είναι μεγαλύτερη από το άθροισμα των δαπανών για πληρωμές τοκοχρεολυσίων, αποδοχών και επιχορηγήσεων ασφαλιστικών φορέων.

Στον τομέα της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, οι ημερομηνίες-κλειδιά του Μαΐου είναι:

* Η 6η Μαΐου που πρέπει να καταβληθεί το ποσό των 201 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ για τόκους των δανείων.

* Την 6η Μαΐου, επίσης, έχει προγραμματιστεί η δημοπρασία των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, προκειμένου να αναχρηματοδοτηθεί η έκδοση του περασμένου Νοεμβρίου. Το ύψος της δημοπρασίας είναι 875 εκατ. ευρώ, αλλά το ποσό που ζητεί πραγματικά (μέσω και των μη ανταγωνιστικών προσφορών) το υπ. Οικονομικών είναι 1,4 δισ. ευρώ. Ενα τμήμα από την έκδοση του περασμένου Νοεμβρίου είχε αποκτηθεί από ξένους θεσμικούς οι οποίοι τώρα απουσιάζουν και θα καλυφθεί από εγχώριους πόρους.

* Η 12η Μαΐου, που λήγει η προθεσμία πληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ ύψους 693 εκατ. ευρώ, με βάση την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου κατά την έκδοση του δανείου τον Μάιο του 2010. Σήμερα το ποσό σε ευρώ έχει αυξηθεί, λόγω των συναλλαγματικών μεταβολών. Σημειώνεται πως είναι η τελευταία δόση από το δάνειο του ΔΝΤ που συνάφθηκε τον Μάιο του 2010. Χωρίς τη διευκόλυνση εκ μέρους των εταίρων θα είναι δύσκολο να καλυφθεί το ποσό, αλλά και παράλληλα να εξασφαλιστεί και η απρόσκοπτη πληρωμή μισθών και συντάξεων.

* Η 13η Μαΐου, που είναι προγραμματισμένη η δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων, προκειμένου να αναχρηματοδοτηθεί η έκδοση του περασμένου Φεβρουαρίου. Το ποσό που θα πρέπει να αντλήσει το υπουργείο Οικονομικών είναι 1,4 δισ. ευρώ, ενώ το θετικό είναι πως στην έκδοση του Φεβρουαρίου δεν είχαν συμμετάσχει ξένοι θεσμικοί, οπότε ολόκληρο το ποσό κατέχεται από εγχώριους θεσμικούς, οι οποίοι θα ανανεώσουν τους τίτλους.

Χωρίς συμφωνία με τους εταίρους, η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Ιουνίου καθώς και του διμήνου Ιουλίου - Αυγούστου είναι εφιαλτική.

Από τις 5 Ιουνίου μέχρι και τις 19 Ιουνίου λήγουν τέσσερις δόσεις δανείων προς το ΔΝΤ, συνολικού ύψους 1,45 δισ. ευρώ (το ποσό έχει αναπροσαρμοστεί λόγω της υποχώρησης της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου), σε 5,2 δισ. ευρώ ανέρχονται οι λήξεις εντόκων γραμματίων, ενώ σε 450 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι πληρωμές τόκων. Επίσης απαιτείται 1,55 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις, αλλά και 1,3 δισ. ευρώ για επιχορηγήσεις προς ασφαλιστικά ταμεία.

Αναλυτικότερα, οι υποχρεώσεις πληρωμής χρεολυσίων τον Ιούνιο είναι:

* 7 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για την πληρωμή μιας δόσης προς το ΔΝΤ ύψους 279 εκατ. ευρώ (σε ισοτιμίες ευρώ/δολαρίου κατά την ημερομηνία έκδοσης κάθε δανείου).

* 12 Ιουνίου λήγει και πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί η έκδοση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, του περασμένου Δεκεμβρίου, ύψους 2 δισ. ευρώ.

* Στις 14 Ιουνίου λήγει άλλη δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 347 εκατ. ευρώ.

* Στις 16 Ιουνίου λήγει η τρίτη δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 509 εκατ. ευρώ.

* Στις 19 Ιουνίου λήγει και πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί η έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, του περασμένου Μαρτίου, ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια έκτακτη έκδοση του Δεκεμβρίου 2014, η οποία όμως δεν αποπληρώθηκε στη λήξη της, τον Μάρτιο του 2015, αφού το Δημόσιο δεν είχε κεφάλαια και ανανεώθηκε και μάλλον θα ανανεωθεί για μια ακόμη φορά.

* Στις 21 Ιουνίου λήγει η τέταρτη και τελευταία δόση (για τον Ιούνιο) από δάνειο του ΔΝΤ, ύψους 313 εκατ. ευρώ.

* Στις 26 Ιουνίου λήγει η έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας (τακτική έκδοση), ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

Εισπράξεις

Η ταμειακή κατάσταση του Δημοσίου είναι οριακή, καθώς εξαντλήθηκε και η δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω των διαθεσίμων των φορέων Γενικής Κυβέρνησης, ενώ η πορεία των εισπράξεων του Απριλίου θα φανεί σήμερα, δεδομένου ότι οι περισσότερες πληρωμές έγιναν στις 30 Απριλίου.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν τα έσοδα του Απριλίου κάλυψαν τον στόχο, η πληρωμή χρεολυσίων με ταμειακά διαθέσιμα και χωρίς δανειακά κεφάλαια, όπως συμβαίνει από τον περασμένο Αύγουστο, δεν είναι βιώσιμη και τώρα φτάνει στην κορύφωσή της.

Εκτόξευση χρηματοδοτικών αναγκών

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι πληρωμές χρεολυσίων εκτοξεύονται, καθώς -εκτός των δόσεων προς το ΔΝΤ- λήγουν και ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα τον Ιούλιο λήγουν:

* Ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ ύψους 2.095 εκατ. ευρώ, αλλά και ομόλογα που κατέχουν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης ύψους 1.361 εκατ. ευρώ.

Συνολικά δηλαδή οι υποχρεώσεις προς το ευρωσύστημα τον Ιούλιο είναι 3.456 εκατ. ευρώ.

* Μία δόση προς το ΔΝΤ ύψους 406 εκατ. ευρώ.

* Δάνειο αλλοδαπού δικαίου (εκτός PSI) ύψους 136 εκατ. ευρώ.

* Εντοκα γραμμάτια συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ (2 δισ. ευρώ τα έντοκα εξάμηνης διάρκειας και 1 δισ. ευρώ τα τρίμηνα έντοκα).

Στα ποσά αυτά προστίθενται υποχρεώσεις για πληρωμές μισθών και συντάξεων ύψους 1,55 δισ. ευρώ, επιχορηγήσεις προς ασφαλιστικά ταμεία ύψους 1,1 δισ. ευρώ και τόκοι ύψους 1 δισ. ευρώ. 

Τον Αύγουστο οι υποχρεώσεις για πληρωμές χρεολυσίων είναι οι ακόλουθες:

* Ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ ύψους 3.020 εκατ. ευρώ και ύψους 168 εκατ. ευρώ, που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και οι υποχρεώσεις προς το ευρωσύστημα ανέρχονται σε 3.188 εκατ. ευρώ.

* Λήξεις εντόκων γραμματίων ύψους 2,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,4 δισ. ευρώ είναι οι λήξεις των τρίμηνων εντόκων και 1 δισ. ευρώ οι λήξεις των εντόκων εξάμηνης διάρκειας.

* Λήξη δανείου αλλοδαπού δικαίου (εκτός PSI) ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Τον Αύγουστο δεν υπάρχει καμία δόση από δάνεια του ΔΝΤ, αλλά -εκτός των ανωτέρω υποχρεώσεων- το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να βρει τρόπους να εξασφαλίσει πόρους για την πληρωμή αποδοχών ύψους 1,56 δισ. ευρώ, επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων ύψους 1,02 δισ. ευρώ και τόκων ύψους 600 εκατ. ευρώ. 



Σχολιάστε το άρθρο

Απομένουν 3000 χαρακτήρες αποστολή
Τα πιο πρόσφατα σχόλια
Dimi[94.69.1xx.xxx]
07/05/2015 16:29

@ Αποστολίδου νίνα

Αγαπητή μου κυρία, ο πολύς λαϊκισμός, είναι αυτός που μας έχει φέρει σαυτό το σημερινό επίπεδο. Και όταν λέω λαϊκισμός, δέν εξαιρώ κανένα κόμμα. Κανένας δέν λέει την αλήθεια, ή δέν μπορεί να την πεί. Και ναί μέν για τους προηγούμενους απεφάνθη ο Ελληνικός λαός, ότι ήταν προδότες, ότι στηνόντουσαν στα τέσσερα (συγχωρέστε με για την έκφραση, αλλά αυτές ήταν κουβέντες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ) και ότι εμείς θα λύσουμε το πρόβλημα απο την αμέσως επόμενη ημέρα. Δυστυχώς πέρασσαν 4 μηνες κοντά, το χρέος μας μεγάλωσε, οι αδικίες συνεχίστηκαν, οι τράπεζες άδειασαν (και μήν νομίσετε ότι μιλώ, για το κέρδος τους, αλλά δέν υπάρχει κράτος με διαλυμένες τράπεζες) και οι υποσχέσεις όλες έμειναν στ' αζήτητα. Όχι κυρία μου. Δέν θριαμβολογώ και πραγματικά, μολονότι δέν πίστεψα ούτε λέξη απο τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως δέν είχα πιστέψει και καμία λέξη απο το τότε ΠΑΣΟΚ, λυπάμαι πραγματικά που αντί να καλλιτερέψουμε, πήγαμε ακόμη πιό πίσω( ο Θεός να δώσει να μήν δούμε πολύ χειρότερα). Μιλάτε για την ανεργεία και δέν αναφέρετε, ποιός είναι υπεύθυνος γιαυτήν. Για να δημιουργηθούν θέσις εργασίας, κάποιος πρέπει να βάλει τα κεφάλαιά του. Δυστυχώς, το κράτος δέν έχει χρήματα να επενδύσει και όπου επένδυσε, απέτυχε, λόγω κυρίως της ρουσφετολογικής πολιτικής, όλων ανεξαρτήτως των κυβερνήσεων (και της σημερινής βεβαίως, που άν και νέα, έμαθε γρήγορα τα κατατόπια). Ο επενδυτής λοιπόν, για να επενδύσει, θέλει κέρδος. Εκεί είναι ο έμπειρος και καλός πολιτικός, ο οποίος θα μπορέσει να διαπραγματευθεί το κέρδος του επενδυτή με το όφελος του κράτους, εκτός των θέσεων εργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν βγήκε πρώτο κόμμα, διότι ή είπε ψέμματα στον Ελληνικό λαό και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, διότι κατόρθωσε να τον δουλέψει, για ακόμη μία φορά μετά απο τόσο δούλεμα που είχε φάει μέχρι τώρα, ή ήταν άπειρος (μήν ξεχνάμε, ότι σχεδόν κανένας απο τους υπουργούς του, πρωθυπουργός ή και στελέχη του ακόμη, δέν ήσκησαν καμίαν δημόσια εξουσία) και δυστυχώς και αυτό είναι επίσης πολύ επικίνδυνο, διότι εμπιστεύτηκε ο άμοιρος πολίτης σε άπειρα άτομα να διαχειριστούν την τύχη τους σε περίοδο κρίσης. Πείτε μου λοιπόν, μετα απ' όλα αυτά πώς να πιστέψω, ότι γίνονται διαπραγματεύσεις και ότι όλα τελειώνουν προς όφελος του Ελληνικού λαού, όταν μας λένε ότι σκίσανε το μνημόνιο, ενώ το μνημόνιο ισχύει (δέν απεδόθηκαν οι μισθοί και συντάξεις στα πρότερα επίπεδα, δέν καταργήθηκαν όλοι οι περιορισμοί των μνημονίων κ.τ.λ.) και όταν οι συνομιλίες συνεχίζονται με αντιπροσώπους της ΤΡΟΙΚΑΣ που ονομάσθηκαν BRUSSELS GRUP ή θεσμοί ή και εγώ δέν ξέρω τί άλλο. Τελειώνοντας θα σας πώ ότι δέν πρόκειται ποτέ να πιστέψω σε άτομα που ασκούν εξουσία, ενώ είναι διεφθαρμένα και κατηγορούνται ή έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για οποιανδήποτε αδικία.

περισσότερα
Dimi[94.69.1xx.xxx]
07/05/2015 15:43

Και ενώ δέν υπάρχει δίφραγκο, ούτε για ταξί, όπως λέει και το λαϊκό άσμα, ο Τσίπρας, φωτογραφίζεται με τις καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ και τους υπόσχεται άμεση πρόσληψη, όπως και τους απολυμένους της ΕΡΤ. Απο την άλλη πάλι μας ανακοινώνουν, ότι εντός ολίγων ημερών, ή εβδομάδων, δίνεται οριστική λύση στις διαπργματεύσεις, χωρίς όμως να διευκρινίζουν πώς θα επέλθει αυτή. Δέν μας λένε λοιπόν ότι για να γίνει αυτό, ο Τσίπρας είπε ναί σε όλα στους εταίρους και προκειμένου να πάρουμε χρήματα, ένα καινούργιο memorandum (μνημόνιο), θα υπογραφεί. Για τους κουφιοκέφαλους, κανείς δέν σε δίνει λεφτά, χωρίς όρους, για να τα επιστρέψεις.

περισσότερα
Αλ. Ωλοτούμπας[62.1.2xx.xxx]
07/05/2015 14:57

ναι νίνα Α.

ένα 36% των ψηφισάντων Σύριζα (στο 63% αν θυμάμαι καλά του συνόλου, ήτοι 23 % του συνόλου) εκ των οποίων

- θολονεοκομμουνιστές (ορίτζιναλ Σύριζα 4%, με 12 Συνιστώσες),

- κάπου 20% παλαιοπασοκο-λαμόγιοι βολεμένοι ΔΕΚΟ/ΔΥ

- και κάπου 10% απελπισμένοι άνεργοι, υπερδανεισμένοι (κυρίως με πιστ.κάρτες, στεγαστικά, κλπ)

βλέπουν πιά ότι έχουνε να κάνουνε με μιά ηγεσία που φλομώνοντας στο ψέμμα και την απάτη την κοινωνία,
μπορούνε να γυρίσουν τη χώρα σε Ζιμπάμπουε γιά να είναι γιά πάντα αυτός ο "λαός" στην εξουσία.

Σημ. τα νέα μέτρα των 14 δις θυμήσου, αν τα περάσει!, θα βαφτιστούν "φιλολαϊκά" 'η κάπως έτσι
Το δε 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ θα βαφτιστεί "Προγραμμα Ανάπτυξης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης" (τρομάρα μας με υπουργό το Λαφαζάνι)

Μήπως θα με πεις κολημένο τώρα?
Δεν κατάλαβες τίποτα τώρα γιά τη χασούρα των 4 μηνών και την επιχειρούμενη μέγα-κωλοτούμπα (γνωστή και ως Εντιμο Συμβιβασμό)?

περισσότερα
διαβάστε όλα τα σχόλια (28)

Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα