Αλλαγή πορείας στη Ν. Υόρκη

Αισιοδοξία και κέρδη στην Ευρώπη
Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2004 00:01
UPD:06:41

H WALL Street άλλαξε κατεύθυνση μετά την ανακοίνωση της Φέντεραλ Ρεζέρβ, η οποία αφήνει να εννοηθεί ότι ίσως να βρίσκεται πιο κοντά σε αύξηση των επιτοκίων.

Η Fed επέλεξε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1958 για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη, απόφαση άλλωστε που είχε προεξοφληθεί από την αγορά.

Ομως άλλαξε τη λεκτική της διατύπωση για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να «δείξει υπομονή» προτού προχωρήσει στην αύξηση του κόστους δανεισμού.

Τα χαμηλά επιτόκια αποτελούν θετικό νέο για τις μετοχικές τιμές και την οικονομία, εφόσον συμβάλλουν στην αύξηση των εταιρικών κερδών, διατηρώντας σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 141,55 μονάδες, ποσοστό 1,33%, φθάνοντας στις 10.468,37 μονάδες. Με απώλειες 38,67 μονάδων, ποσοστό 1,83%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.077,37 μονάδες.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στις ευοίωνες προοπτικές κερδοφορίας που διαγράφονται για εταιρείες στους τομείς κοινής ωφέλειας και ενέργειας, όμως η αντίδρασή τους «πάγωσε» εν αναμονή των αποφάσεων της Φέντεραλ Ριζέρβ για τα επιτόκια.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 0,51% και 0,43%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να πλησιάζει ξανά τις 1.000 μονάδες και τον δεύτερο να κλείνει μια ανάσα από τις 2900 μονάδες.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς, ωστόσο, επισήμαναν πως το ισχυρό ευρώ εξακολουθεί να αποτελεί «πονοκέφαλο» για τις μετοχές εταιρειών που εξάγουν στις ΗΠΑ, όπως αυτοκινητοβιομηχανίες και φαρμακοβιομηχανίες.

Το κλίμα στην Ευρώπη ήταν θετικό λόγω των προσδοκιών πως οι εταιρείες στους κλάδους κοινής ωφέλειας και ενέργειας θα ανακοινώσουν αυξημένα κέρδη για το 2003. Επικεφαλής της ανόδου τέθηκαν οι μετοχές των: Suez (+4%), E.ON (+1,8%), Endesa (+1,7%), Scottish Power (+3%), Royal Dutch, BP, Total.

Στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές των: Vodafone (-2,6%), Ryanair (-30%), easyJet (-7,9%), Lafarge (-3,2%), Deutsche Telekom (-1,9%).

Νωρίτερα, στο Τόκιο, ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei απομακρύνθηκε περισσότερο από τις 11.000 μονάδες καθώς οι επενδυτές προτίμησαν να ρευστοποιήσουν κέρδη βλέποντας το γιεν να ενισχύεται έναντι του δολαρίου.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα