Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2004 07:01
UPD:07:05

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, μετά την εισήγηση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Federal Reserve, για αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, νωρίτερα από ό,τι αναμένετο, πυροδοτώντας τις ανησυχίες ότι η ζήτηση για τα προϊόντα εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Toyota Motor Corp. και της Samsung Electronics Co., θα μειωθεί.

Ο MSCI Asia Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 800 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, έχανε 1,5% σημειώνοντας τις υψηλότερες απώλειες σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός, στη 1:10' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο δείκτης Nikkei υποχωρούσε κατά 1,4%, φθάνοντας στις 10.704,96 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

«Τα σχόλια από τη Fed δείχνουν ότι θα προχωρήσει σε αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού πιο νωρίς από ό,τι εκτιμούσε η αγορά και τώρα η ανάκαμψη των εταιρειών που είδαμε στις ΗΠΑ ενδέχεται να υποχωρήσει», ανέφερε ο Chan Hock Fai, ο οποίος διαχειρίζεται δύο δισ. δολ. σε μετοχές με την APS Asset Management στη Σιγκαπούρη, συμπληρώνοντας : «Τις επιδράσεις ενδέχεται να δεχθεί η περιφέρεια, καθώς οι ΗΠΑ αποτελούν τον κύριο μοχλό της οικονομικής της ανάπτυξης».

Ξαφνικά η Fed άλλαξε την υπόσχεσή της να κρατήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού χαμηλά για σημαντικό χρονικό διάστημα, λέγοντας ότι επέδειξε υπομονή και συγκράτησε το κόστος δανεισμού. Μόνο δύο από τις 23 τράπεζες οι οποίες διαπραγματεύονται άμεσα μετοχές με την κεντρική τράπεζα, περίμεναν ότι η περίοδος αυτή των χαμηλών επιτοκίων έφθασε στο τέλος της.

Ολοι οι κύριοι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της περιφέρειας κινούντο πτωτικά, εκτός από τους δείκτες Shanghai και Shenzhen στην Κίνα, η αγορά της οποίας άνοιξε μετά από διακοπές οκτώ ημερών για τον εορτασμό του Νέου Ετους της Σελήνης.

Τις μεγαλύτερες απώλειες εμφάνιζε ο δείκτης Philippines Stock Exchange Composite, μέσα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα