Στην έξοδο του χρηματιστηρίου η Σιδενόρ

Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015 14:13
UPD:14:16

Της Λέττας Καλαμαρά

Σε μια απόφαση που προμηνύει σειρά εξελίξεων στον όμιλο Βιοχάλκο, με πρώτη την αποχώρηση της Σιδενόρ από το χρηματιστήριο, κατέληξαν οι διοικήσεις των δύο εταιρειών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις, τα διοικητικά συμβούλια της Viohalko SA και της Σιδενόρ Εταιρεία Συμμετοχών Α.Ε. προέκριναν τη συγχώνευση των δύο εταιρειών, με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη και με προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής μετοχών 2,28:1. Δηλαδή οι μέτοχοι της Σιδενόρ Συμμετοχών προτείνεται να ανταλλάξουν 2,28 μετοχές της Σιδενόρ Συμμετοχών με μία 1 μετοχή της Viohalco.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η εξέλιξη αυτή ίσως σηματοδοτεί και επιπλέον κινήσεις στη διαμόρφωση του σχήματος του ομίλου Βιοχάλκο και την πορεία των θυγατρικών του. Βέβαια, επισημαίνεται πως δεν πρόκειται μόνο για απλές κινήσεις εξυγίανσης του ενοποιημένου ισολογισμού, αλλά για κινήσεις ουσίας όσον αφορά την ελληνική μεταλλευτική δραστηριότητα της Βιοχάλκο και τις προοπτικές της, με αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που διαθέτει.

Στο πλαίσιο των όσων αποφασίστηκαν, την απορρόφηση της Σιδενόρ Συμμετοχών θα ακολουθήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις δύο χαλυβουργικές εταιρείες Σιδενόρ Βιομηχανική Χάλυβα Α.Ε. και Sovel Eλληνική Εταιρεία Επεξεργασίας Χάλυβα Α.Ε. για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση κατά 25 εκατ. ευρώ και τη στήριξη των παραγωγικών τους μονάδων στη Θεσσαλονίκη και τον Αλμυρό Βόλου. Τα κεφάλαια αυτά θα δοθούν από υφιστάμενα διαθέσιμα της απορροφώσας Βιοχάλκο.

Σύμφωνα με κύκλους του ομίλου Βιοχάλκο, η εν λόγω απόφαση κρίθηκε ως αναγκαία για τη βιωσιμότητα και τη συνέχιση της λειτουργίας των δύο εργοστασίων παραγωγής χάλυβα, λόγω των ζημιών που έχουν συσσωρεύσει εξαιτίας της δραματικής κάμψης της οικοδομικής δραστηριότητας. Όπως τονίζεται, το κεφάλαιο των 25 εκατ. ευρώ θα αποτελέσει μοχλό για την προσέλκυση και άλλων κεφαλαίων που μπορούν να φτάσουν τα 70 εκατ. ευρώ.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις και της συγκυρίας του χαμηλού ευρώ, της μείωσης του ενεργειακού κόστους και του εξορθολογισμού της παραγωγής η μητρική Βιοχάλκο εκτιμά ότι θα μπορέσει να καταστήσει πιο ανταγωνιστικό  και εξωστρεφή τον τομέα του χάλυβα, διατηρώντας το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολεί στις μονάδες παραγωγής που διαθέτει στην Ελλάδα.
 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΒΙΟ



Σχολιασμένα