Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2004 18:47

ΟΙ ΦΟΒΟΙ αύξησης των επιτοκίων μετά την αλλαγή στη φρασεολογία της Fed, σε συνδυασμό με ορισμένα απογοητευτικά αποτελέσματα ευρωπαϊκών εταιρειών οδήγησαν σε πτώση τους γενικούς δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε χθες να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 45 ετών. Ωστόσο, στο κείμενο που συνόδευε τη απόφαση παρέλειψε την έκφραση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για «μεγάλο χρονικό διάστημα». Το γεγονός αυτό ερμηνεύθηκε ως ένδειξη ότι σκοπεύει να καταστήσει αυστηρότερη τη νομισματική της πολιτική νωρίτερα απ΄ ό,τι αναμενόταν αρχικώς.

Αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία των ευρωπαϊκών αγορών είχε επίσης η αδυναμία της Wall Street να διατηρήσει τα αρχικά της κέρδη.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.411,5 μονάδες, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων, σημειώνοντας πτώση κατά 1,3%. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διαμορφώθηκε στις 3.662,3 μονάδες μειωμένος κατά 1,2% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.095,7 μονάδες με απώλειες 1,3%.

Παράλληλα, το ευρώ σημειώνει πτώση κατά 0,7% έναντι του αμερικανικού νομίσματος έχοντας υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο των 1,24 δολαρίων. Έναντι του γιεν το ενιαίο νόμισμα υποχωρεί κατά 1%. Πιέσεις δέχθηκαν σήμερα και οι τιμές του χρυσού.

Σημαντικές απώλειες, της τάξεως του 4,6%, κατέγραψε η μετοχή της γαλλο-ιταλικής εταιρείας ημιαγωγών STMicroelectronics. Μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης η παραπάνω εταιρεία ανακοίνωσε ότι στο τέταρτο τρίμηνο τα κέρδη της μειώθηκαν κατά 11% και διαμορφώθηκαν στα 144 εκατ. δολ. Η μείωση αυτή ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών. Προειδοποίησε επίσης για ενδεχόμενη περαιτέρω συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους της. Οι πωλήσεις της ωστόσο στο εν λόγω χρονικό διάστημα αυξήθηκαν κατά 18% ξεπερνώντας τις προβλέψεις της διοίκησης.

Οι τίτλοι των ομοειδών εταιρειών ASML και Infineon Technologies υποχώρησαν κατά 3,8% και 2,4% αντιστοίχως.

Ανάλογες απώλειες κατέγραψε και η μετοχή της Adidas Salomon. Η υπ΄ αριθμόν δύο εταιρεία αθλητικού εξοπλισμού στον κόσμο ανακοίνωσε ότι στο τέταρτο τρίμηνο τα καθαρά της κέρδη μειώθηκαν κατά 10% και διαμορφώθηκαν στα 26 εκατ. ευρώ (33 εκατ. δολ.) έναντι 29 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2002. Οι πωλήσεις της γερμανικής εταιρείας υποχώρησαν κατά 9,9%, στα 1,36 δισεκ. ευρώ, δεχόμενες πλήγμα από τη σημαντική υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα