Ανησυχία από τα στοιχεία ΗΠΑ

Ρευστοποιήσεις στην Ευρώπη
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2004 00:01

YΠΟΤΟΝΙΚΟ ήταν το κλίμα στη Wall Street την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη τέταρτου τριμήνου στις ΗΠΑ ήταν κατώτερα των προσδοκιών της αγοράς, δημιουργώντας ανησυχίες στους κύκλους των επενδυτών για την πορεία της ανάκαμψης.

«Η αγορά απογοητεύθηκε από τα στοιχεία τέταρτου τριμήνου για το ΑΕΠ, πιστεύω όμως ότι όλοι ζητούν μία δικαιολογία για να ρευστοποιήσουν», επεσήμαναν αναλυτές. Η μετοχή της Nortel Networks ενισχύθηκε 20%, μετά την ανακοίνωση των καλύτερων απ' ό,τι αναμενόταν αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου. Αντίθετα, η μετοχή της Disney υποχώρησε 4,5%, μετά τη λήξη της συνεργασίας με τη Pixar Animation Studios.

Με απώλειες έκλεισαν την τελευταία συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα αντιφατικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οδήγησαν αρκετούς επενδυτές σε ρευστοποιήσεις.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,5% και 0,7%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να καταγράφει απώλειες σε εβδομαδιαία βάση (-1%) για πρώτη φορά τις τελευταίες επτά εβδομάδες και τον δεύτερο να υποχωρεί στα κατώτερα των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εκτινάχθηκαν στα ψηλότερα επίπεδα του τελευταίου ενάμισι έτους στη διάρκεια του πρώτου μήνα του 2004, ωθούμενα από την αισιοδοξία των επενδυτών σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές και την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Εμπειρογνώμονες τονίζουν πως σ' αυτό το διάστημα οποιαδήποτε ένδειξη που θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της αγοράς για τις εξελίξεις αυτές θα πυροδοτήσει το σήμα για κύμα πωλήσεων στα χρηματιστήρια αξιών.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Nortel Networks, Ericsson, Alcatel, Novartis (-3,2%), Schering (-4,3%), DaimlerChrysler (-1%), Renault (-2,6%), Royal Dutch/Shell, Total, Adecco (+14%), Iliad (+30%).

Νωρίτερα, στο Τόκιο ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 είχε κλείσει με οριακά κέρδη, αντανακλώντας την απουσία ισχυρών κινήτρων από την ιαπωνική αγορά.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα