Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δευτέρα, 02 Φεβρουαρίου 2004 10:41
UPD:10:58

ΜΙΚΡΗ άνοδο σημειώνουν κατά τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας έπειτα από την ανακοίνωση του Semiconductor Industry Association ότι οι πωλήσεις ημιαγωγών αυξήθηκαν το 2003 κατά 18% σε σχέση με το 2002. Προβλέπει παράλληλα αύξηση κατά τουλάχιστον 19% στο τρέχον έτος.

Ώθηση στον εν λόγω κλάδο έδωσε και η είδηση ότι η Merrill Lynch αναβάθμισε την αξιολόγησή της για τη μετοχή της γερμανικής εταιρείας ημιαγωγών Infineon Technologies σε “neutral” από “sell”.

Κινητικότητα παρατηρείται και στον κλάδο των φαρμακοβιομηχανιών έπειτα από δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο τέσσερις φαρμακοβιομηχανίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συγχώνευσή τους με την Aventis http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/02/02/870392.htm . Η τελευταία επιχειρεί να αποκρούσει την επιθετική προσφορά εξαγοράς που υπέβαλε η Sanofi-Synthelabo.

Αξιόλογα κέρδη, της τάξεως του 3%, καταγράφει η μετοχή της βρετανικής Securicor, η οποία σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον όμιλο Group 4 Falck της Δανίας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι επικεφαλής των δύο πλευρών φέρεται πως βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις εδώ και οκτώ εβδομάδες. Εφόσον προχωρήσουν σε συγχώνευση, δημιουργείται όμιλος με πωλήσεις 4,5 δισ. στερλινών (8,2 δισ. δολάρια).

Τέλος, μικρή άνοδο (0,46%) σημειώνει η μετοχή της Adecco. Η μεγαλύτερη εταιρεία στελέχωσης προσωπικού στον κόσμο ανακοίνωσε ότι θα χρειαστεί αρκετούς μήνες -παρά εβδομάδες- για να τακτοποιήσει τα λογιστικά της προβλήματα, ενώ ο Ζερόμ Κάιγ θα διατηρήσει το ανώτατο διοικητικό του αξίωμα στην εταιρεία. H Adecco διευκρίνισε πάντως πως τα λογιστικά της προβλήματα δεν πρόκειται να έχουν αντίκτυπο στην οικονομική της θέση.

Στις 10:20, στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 είχε διαμορφωθεί στις 4.397,8 μονάδες αυξημένος κατά 0,20%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.662,33 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,66% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.074,13 μονάδες με κέρδη 0,38%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα