Μικρή άνοδος του δείκτη PMI στην Ευρωζώνη

Δευτέρα, 02 Φεβρουαρίου 2004 11:14
UPD:11:23

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών διατηρήθηκε τον Ιανουάριο ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας στο μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης παραμένοντας πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων για πέμπτο διαδοχικό μήνα. Το όριο αυτό αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη συρρίκνωση και την ανάπτυξη του τομέα.

Η νέα άνοδος του εν λόγω δείκτη αποδίδεται στην αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης. Ωστόσο, η περαιτέρω άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου, που υπονομεύει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, οδήγησε πολλές εταιρείες στην περικοπή θέσεων εργασίας, προκειμένου να μειώσουν το κόστος.

Σημειώνεται ότι το ενιαίο νόμισμα στις 12 Ιανουαρίου έφθασε πολύ κοντά στο επίπεδο ρεκόρ των 1,29 δολαρίων, για να υποχωρήσει στη συνέχεια.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα Reuters-NTC Research σε περίπου 3.000 επιχειρήσεις, ο δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στο 52,5 της σχετικής κλίμακας, από 52,4 το Δεκέμβριο, αν και οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στο 52,9.

Ο δείκτης που αποτυπώνει τα επίπεδα παραγωγής σημείωσε άνοδο για πέμπτο συνεχόμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 54,6 τον Ιανουάριο από 54,5 το Δεκέμβριο.

O επιμέρους δείκτης για τις νέες παραγγελίες αναρριχήθηκε στο 55,4 από 55,1 το Δεκέμβριο.

Ωστόσο, ο δείκτης απασχόλησης παρέμεινε αμετάβλητος στο 48,4.

Στη Γερμανία, ειδικότερα, ο δείκτης PMI παρέμεινε σταθερός στο 53, ενώ στη Γαλλία σημείωσε αξιόλογη άνοδο και διαμορφώθηκε στο 53,5 από 51,9.

Στην Ιταλία, αντιθέτως, ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε τον Ιανουάριο στο 51,1 από 51,9 το Δεκέμβριο, καθώς ο δείκτης απασχόλησης υποχώρησε και πάλι κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων.

Τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα των Ηνωμένων Πολιτειών θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 17:00 (ώρα Ελλάδος).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα