Κανένας δεν θέλει να αφήσει τα αποτυπώματά του στο φονικό όπλο εφόσον η Αθήνα χρεοκοπήσει, σημειώνει σε άρθρο του το πρακτορείο Reuters, με την υπογραφή του Πολ Τέιλορ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένας διάλογος μεταξύ Αθήνας και δανειστών θα μπορούσε να περιγραφεί με τις εξής φράσεις: «Χρεοκοπούμε». «Όχι, δεν χρεοκοπείτε». «Μας πνίγετε». «Όχι, δεν σας πνίγουμε». «Μας χρωστάτε από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». «Σας δώσαμε ήδη».
To Reuters κάνει λόγο για «παιχνίδι του δειλού» μεταξύ Ελλάδας και διεθνών πιστωτών, το οποίο μετατρέπεται σε έναν φαύλο κύκλο καταλογισμού ευθυνών, με την Αθήνα να πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην χρεοκοπία, καθώς δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποια συμφωνία για την καταβολή χρημάτων, έναντι μεταρρυθμίσεων.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι αν η Αθήνα «ξεμείνει» από μετρητά και χρεοκοπήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, κανείς δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι έσπρωξε τη χώρα στο γκρεμό, ή ότι δεν προσπάθησε τουλάχιστον να τη σώσει.
Σύμφωνα με το Reuters, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη αναγνωρίσει ως ένοχο τη Γερμανία, ενώ οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, από τη μεριά τους, είναι έτοιμες να κατηγορήσουν την Αθήνα ότι απέφυγε τις δύσκολες αποφάσεις, αποτυγχάνοντας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
«Κάνουμε ότι μπορούμε για να σώσουμε την Ελλάδα από το εαυτό της, όμως στο τέλος, εξαρτάται από αυτούς», είναι το μήνυμα που στέλνουν Βερολίνο, Βρυξέλλες και ΔΝΤ, αναφέρει ο αρθρογράφος.
Συνεχίζοντας, το δημοσίευμα κάνει λόγο για αρχική προσπάθεια συμμαχίας κατά του Βερολίνου από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, χωρίς όμως η Αθήνα να βρει στήριξη.
Παράλληλα, γίνεται αναφορά στη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων, αλλά και στη δήλωση της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ότι «πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποτραπεί το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ξεμείνει από χρήματα», η οποία ερμηνεύεται από τον αρθρογράφο ως «άσκηση αποφυγής ευθύνης».
Επιπλέον, το Reuters σημειώνει ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκφράζει ιδιαίτερες επιφυλάξεις, ως προς το αν η Αθήνα μπορεί να αποφύγει την έξοδο από την Ευρωζώνη, ενώ γίνεται λόγος για «εξοργισμένους» υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Σε ό,τι αφορά τον Γιάνη Βαρουφάκη, το δημοσίευμα παρατηρεί ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εκτιμά πως οι χώρες της Ευρωζώνης δεν δάνεισαν όλα αυτά τα χρήματα για να σώσουν την Ελλάδα, αλλά για να προστατεύσουν τις δικές τους τράπεζες, με αξιωματούχους της Ευρωζώνης να απαντούν πως οι τράπεζες έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες, όταν έγινε αναδιάρθρωση του χρέους.
Ο κ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επιρρίπτει ευθύνες και στην ΕΚΤ, την οποία κατηγορεί ότι «προκαλεί ασφυξία» στην Ελλάδα, με την τελευταία να μην επιθυμεί να είναι ο θεσμός που θα «τραβήξει την πρίζα».
Συνεχίζοντας, το Reuters κάνει αναφορά στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος εκτιμά ότι η αποχώρηση μιας χώρας από την Ευρωζώνη θα ήταν σοβαρό πλήγμα για το ευρώ, δημιουργώντας επικίνδυνο προηγούμενο.
Κλείνοντας, το δημοσίευμα τονίζει ότι αν συμβεί χρεοκοπία, θα υπάρξουν πολλές κατηγορίες, αλλά κανείς δεν θα αναλάβει την ευθύνη.