Wall Street: Προσυνεδριακό σχόλιο

Δευτέρα, 02 Φεβρουαρίου 2004 13:49
UPD:14:55

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ για τη βιομηχανική δραστηριότητα Ιανουαρίου και τα οικονομικά αποτελέσματα της International Paper θα βρεθούν σήμερα στο «μικροσκόπιο» των επενδυτών στη Wall Street.

Αναλυτικότερα, μισή ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης, στις 17:00 (ώρα Ελλάδος), θα ανακοινωθεί ο δείκτης ISM για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον αμερικανικό μεταποιητικό τομέα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, ο παραπάνω δείκτης διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στο 64 από 63,4 το Δεκέμβριο. Μετά την έναρξη της συνεδρίασης θα γνωστοποιηθούν και οι κατασκευαστικές δαπάνες Δεκεμβρίου. Οι αναλυτές αναμένουν αύξηση της τάξεως του 0,7%.

Στις 15:30 θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για το προσωπικό εισόδημα Δεκεμβρίου, το οποίο εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 0,2% έναντι αύξησης 0,6% το Νοέμβριο.

Την ίδια ώρα θα ανακοινωθούν και οι προσωπικές δαπάνες Δεκεμβρίου, οι οποίες προβλέπεται ότι ενισχύθηκαν κατά 0,4%.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται την Πέμπτη τα στοιχεία για την παραγωγικότητα τετάρτου τριμήνου και την Παρασκευή η ανεργία Ιανουαρίου, η οποία εκτιμάται ότι παρέμεινε στο 5,7% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε στο τέταρτο τρίμηνο με ρυθμούς βραδύτερους των προσδοκιών, καθώς οι καταναλωτές περιόρισαν τις δαπάνες τους,.

Από την άλλη πλευρά όμως, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος εκτινάχθηκε τον Ιανουάριο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών, χάρη στα χαμηλά επιτόκια, τις καλύτερες προοπτικές στην αγορά απασχόλησης, σε συνδυασμό με την άνοδο των μετοχικών αξιών στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Στη διάρκεια του τριμήνου μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ επιβραδύνθηκαν στο 4%, υποχωρώντας σε σύγκριση με τους αντίστοιχους ρυθμούς του τρίτου τριμήνου.

Από πλευράς εταιρικών αποτελεσμάτων, σήμερα θα δοθούν στη δημοσιότητα οι επιδόσεις τετάρτου τριμήνου της εταιρείας International Paper. Τα κέρδη της εν λόγω εταιρείας εκτιμάται ότι μειώθηκαν στα 18 σεντς ανά μετοχή έναντι 33 σεντς ανά μετοχή στο τέταρτο τρίμηνο του 2002.

Στις 13:27 (ώρα Ελλάδος), οι προθεσμιακές τιμές στους δείκτες Dow Jones και Nasdaq σημείωναν άνοδο κατά 20 και 4 μονάδες αντιστοίχως.

Την εβδομάδα που πέρασε, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,8%, ο δείκτης τεχνολογίας Nasdaq έχασε το 2,7% της αξίας του και ο δείκτης S&P 500 της ευρύτερης αγοράς σημείωσε πτώση 0,9%.

Στη μηνιαία βάση, τα πράγματα ήταν καλύτερα αφού ο Ιανουάριος βρήκε τους δείκτες να παρουσιάζουν κέρδη: 0,3%, 3,1% και 1,7%, αντίστοιχα.

Στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης το επενδυτικό κλίμα παραμένει θετικό, ενώ η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο έχει διαμορφωθεί στα 1,24510 δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα