Δ. Μάρδας: Μας λείπουν 400 εκατ. για να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους

Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015 09:54
UPD:12:04
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Μας λείπουν 400 εκατ. για να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους, μεταξύ των οποίων οι μισθοί, οι συντάξεις και οι λειτουργικές δαπάνες δήλωσε σε εκπομπή του Mega ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας.

Διευκρίνισε πάντως ότι τα χρήματα αυτά μπορεί να καλυφθούν ή και να υπερκαλυφθούν μέχρι το τέλος του μήνα.

«Η ρύθμιση για τις 100 δόσεις θα τελειώσει στις 30 Απριλίου και εκεί ομολογουμένως μπορεί να ξεπεράσω τις προβλέψεις των εσόδων μου. Αυτά που βλέπω όμως τώρα για τις 24 του μηνός που χρειάζομαι χρήματα μου δείχνουν ότι η απόκλιση των εσόδων δεν μου δίνει αυτή την άνεση να περιμένω», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Εκτίμησε ωστόσο ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς η κυβέρνηση έχει «εναλλακτικά σχέδια», ενώ με αφορμή τις αντιδράσεις για την επίμαχη ΠΝΠ κάλεσε τους δημάρχους «να αναθεωρήσουν την άποψή τους».

ΑΜΠΕ

Σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις, στον σταθμό «Παραπολιτικά», ο κ. Μάρδας διευκρίνισε ότι στόχος της ΠΝΠ είναι να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» που θα δίνει μια άνεση στην κυβέρνηση «έχοντας ως δεδομένο τις πιο δυσμενείς εξελίξεις που μπορεί να έχουμε στην ελληνική οικονομία». «Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μαξιλάρι για να μας δημιουργεί μια άνεση έχοντας υπόψη τις εξελίξεις που έχουμε με τους διαπραγματευτές, έχοντας υπόψη κάποιες αποκλίσεις που έχουμε στα έσοδα (...) Με αυτή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καλύπτουμε ό,τι αποκλίσεις παρουσιάζονται στον προϋπολογισμό και συγχρόνως εξασφαλίζουμε μια άνεση χρημάτων», είπε.

Ερωτηθείς αν η ΠΝΠ για τα ταμειακά διαθέσιμα θα έχει επίπτωση στις τράπεζες, είπε ότι «υπάρχει λύση σε αυτό το πρόβλημα» και διαβεβαίωσε πως «όλα θα λυθούν με την ολοκλήρωση της συμφωνίας που θα γίνει γρήγορα».

Γ. Σακελλαρίδης: Χωρίς την ΠΝΠ θα μας έλειπαν χρήματα

Στην αναγκαιότητα της ΠΝΠ αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι χρειάζεται για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις. «Αν δεν κάναμε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα μας έλειπαν χρήματα» είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ενώ απαντώντας στις έντονες αντιδράσεις δημάρχων και περιφερειαρχών είπε ότι «πρέπει να καταλάβουν την κατάσταση».

Ο κ. Σακελλαρίδης δήλωσε ότι δημοσιεύματα στα οποία γίνεται λόγος για στάση πληρωμών δεν έχουν βάση, ενώ αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έκανε πολλά βήματα για μια αμοιβαία λύση και τώρα αναμένει τη στάση της άλλης πλευράς.

Παντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την αισιοδοξία του για συμφωνία, ενώ για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών υποστήριξε ότι οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ήταν στην ουσία δημοψήφισμα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα