S&P: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «CCC+» των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών

Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015 22:56
UPD:23:02
REUTERS/CHARLES PLATIAU

Ο οίκος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάγκη πρόσθετης κεφαλαιακής ενίσχυσης, εξαιτίας της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της μη εφαρμογής του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία (DTAs).

Tην αξιολόγηση «CCC+» των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών επιβεβαίωσε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, διατηρώντας ωστόσο το καθεστώς Credit Watch Negative στη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση, καθώς υπάρχουν αυξανόμενοι κίνδυνοι για υποβάθμισή τους. 

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η διατήρηση σε καθεστώς Credit Watch Negative αντανακλά την πιθανότητα υποβάθμισης της αξιολόγησης, η οποία θα έλθει σε περίπτωση διακοπής της χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε περίπτωση διακοπής της παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες θα κινδυνεύσουν με χρεοκοπία εντός έξι μηνών. 

Σύμφωνα με τον Standard and Poor’s, η αβεβαιότητα για τον κλάδο παραμένει, καθώς εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, καθώς οι εκροές καταθέσεων συνεχίζονται. Η πολιτική αβεβαιότητα συνεχίζει, επίσης, να υπονομεύει την εμπιστοσύνη των καταθετών, συντηρώντας τις κεφαλαιακές εκροές.

Τέλος, ο οίκος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάγκη πρόσθετης κεφαλαιακής ενίσχυσης, εξαιτίας της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της μη εφαρμογής του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία (DTAs).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα