Κοστάντσιο: Δεν προβλέπει Grexit η Συνθήκη της Ε.Ε.

Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015 20:27
UPD:22:26
REUTERS/SRDJAN ZIVULOVIC

«Η Συνθήκη της ΕΕ δεν προβλέπει τυπικά, νομικά τη δυνατότητα εκδίωξης μίας χώρας από το ευρώ. Θεωρούμε ότι αυτό δεν θα συμβεί», πρόσθεσε ο κ. Κονστάντσιο (φωτ. αρχείου).

Τη βεβαιότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μετάφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας τη στήριξη της κεντρικής τράπεζας για την Ελλάδα.

«Η Συνθήκη της ΕΕ δεν προβλέπει τυπικά, νομικά τη δυνατότητα εκδίωξης μίας χώρας από το ευρώ. Θεωρούμε ότι αυτό δεν θα συμβεί», πρόσθεσε ο κ. Κονστάντσιο.

Ο κεντρικός τραπεζίτης συζήτησε το ενδεχόμενο μίας χρεοκοπίας της Ελλάδας και της επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, σημειώνοντας ότι τίποτε από τα δύο δεν σημαίνει αναγκαστικά την έξοδο από την Ευρωζώνη.

«Εάν συμβεί μία χρεοκοπία… η νομοθεσία δεν επιτρέπει την εκδίωξη από το ευρώ της χώρας που έχει χρεοκοπήσει», δήλωσε, σημειώνοντας ότι έχει υποδειχθεί στις ελληνικές τράπεζες να μην αυξήσουν την έκθεσή τους στο κράτος για να αποφύγουν «ένα ενδεχόμενο πιστωτικό γεγονός που θα αφορά στο κράτος».

Σύμφωνα με τον ίδιος εάν το κράτος χρεοκοπήσει, αυτό δεν έχει αυτόματες συνέπειες όσον αφορά στις τράπεζες, «εφόσον οι τράπεζες δεν έχουν χρεοκοπήσει, είναι φερέγγυες και έχουν ενέχυρα που γίνονται αποδεκτά».

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις τράπεζες ο Κοστάντσιο επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη ελαστικότητα στο θέμα της ενίσχυσης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών. 

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να παράσχει τη διαβεβαίωση ότι αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον ανέφερε ότι υπάρχουν κανόνες επί του θέματος και ότι εφόσον τηρούνται θα μπορούσε η ελαστικότητα να συνεχιστεί.

Ερωτηθείς εξάλλου από την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή για τη στάση που θα κρατήσει η ΕΚΤ σε περίπτωση μη συμφωνίας των δανειστών με την Ελληνική Κυβέρνηση, όσο και για το ενδεχόμενο να επιβληθούν στις ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτικοί και κεφαλαιακοί έλεγχοι, η απάντηση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ ήταν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο αν ζητηθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση και στη συνέχεια αν εγκριθεί και από την Επιτροπή, όπως έγινε και στη περίπτωση της Κύπρου.

Αναφορικά δε με την έκθεση των Ελληνικών τραπεζών σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου που δεν καλύπτονται από τον EFSF και το πως η ΕΚΤ προτίθεται να παρέμβει για να περιορίσει τον κίνδυνο συστημικού ρίσκου για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο Κοστάντσιο απάντησε στην Καϊλή ότι η ΕΚΤ έχει συμβουλέψει ήδη τις Ελληνικές Τράπεζες να περιορίσουν την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα