Στη σκιά της Cisco ο Nasdaq

Σημαντική πτώση και στην Ευρώπη
Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2004 00:01
UPD:06:46

Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ που προκάλεσαν στους επενδυτές οι προοπτικές της Cisco Systems, σε ό,τι αφορά την πορεία των εταιρικών δαπανών και τις προσλήψεις, οδήγησαν το δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq βαθιά στο «κόκκινο».

Το κλίμα απογοήτευσης επισκίασε τα στατιστικά στοιχεία που έδειξαν ότι ο τομέας μεταποίησης και υπηρεσιών παρουσίασε καλύτερες επιδόσεις από τις αναμενόμενες. Ωστόσο, τα θετικά αυτά στοιχεία βοήθησαν ορισμένα blue chips να περιορίσουν τις αρχικές ζημίες τους.

Με το μεγαλύτερο μέρος των εταιρικών ανακοινώσεων να έχει ολοκληρωθεί, οι επενδυτές έστρεψαν κατεξοχήν το ενδιαφέρον τους στις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Cisco για τις νέες δαπάνες και τις προσλήψεις, επηρεάζοντας όχι μόνο τον τεχνολογικό τομέα αλλά και ολόκληρη την αγορά. Η μετοχή της Cisco υποχώρησε 6,1%.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 34,44 μονάδες, ποσοστό 0,33%, φθάνοντας στις 10.470,74 μονάδες. Με απώλειες 52,07 μονάδων, ποσοστό 2,52%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.014,74 μονάδες.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η πτώση των μετοχών τεχνολογίας και μέσων μαζικής ενημέρωσης παρέσυραν τα blue chips στα χαμηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων. «Υπάρχουν περισσότερες υποβαθμίσεις αναλυτών από αναβαθμίσεις, ενώ τα εταιρικά κέρδη αρχίζουν να χάνουν ταχύτητα, γεγονός που βαραίνει τις ευρωπαϊκές μετοχές», ανέφερε ο Μάικ Λένχολ, στρατηγικός αναλυτής της Brewin Dolphin Securities.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε 0,25%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 13 Ιανουαρίου, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε 0,75%. Ο τεχνολογικός κλάδος έχασε 1,7% της αξίας, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 7 Ιανουαρίου, εξαιτίας του κλίματος νευρικότητας στους κύκλους επενδυτών, εν όψει ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων.

Η μετοχή της Alcatel υποχώρησε 4,7%, παρά τις προσδοκίες ότι το τμήμα τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της αναμένεται να παρουσιάσει μικρότερες ζημίες στο τέταρτο τρίμηνο. Η France Telecom υποχώρησε 6%, καθώς η εξασθένηση του τμήματος σταθερής τηλεφωνίας προκάλεσε ανησυχίες για τη μελλοντική ανάπτυξη. Από το χώρο των μίντια, εξαίρεση αποτέλεσε η μετοχή του Reuters, που εκτινάχθηκε στα υψηλότερα 19 μηνών, αφότου η ABN AMRO προέβλεψε αύξηση των κερδών της φέτος.

Στρατηγικοί αναλυτές υπογράμμισαν ότι οι ζημίες στις ευρωπαϊκές εξαγωγικές επιχειρήσεις και τα κέρδη από την ισχυροποίηση του ευρώ έχουν γίνει πιο αισθητές. Πιστεύουν, ωστόσο, ότι η ανοδική τάση της ευρωπαϊκής χρηματιστηριακής αγοράς δεν έχει επηρεαστεί.

Η αυτοκινητοβιομηχανία αποτελεί ένα «θύμα» της εξασθένησης του δολαρίου. Η μετοχή της BMW υποχώρησε 1,7%, από τη στιγμή που η Credit Suisse First Boston υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή του 2004 και 2005.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε 1,83%, στα χαμηλότερα έξι εβδομάδων.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα