Market beat: Με την αβεβαιότητα που επικρατεί αβέβαιο και το φινάλε της εβδομάδας ας είναι χαμογελαστό

Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015 10:27
UPD:10:28
Nikos Libertas / SOOC

Το ταξίδι στο άγνωστο, με βάρκα την ελπίδα πως η χώρα θα μείνει στην ευρωζώνη… συνεχίζεται.

Το τέλος μιας παράξενης εβδομάδας με καθοδικό ξεκίνημα εν μέσω χαμηλών ρυθμών συναλλαγών και φρένο χθες που διόρθωναν τα χρηματιστήρια της ευρωζώνης πιθανά να περιλαμβάνει χαμόγελα. Δεν αποκλείεται ωστόσο από την στατιστική, ή για λόγους στατιστικής, να επιχειρηθεί αρχικά η εγγραφή ενός χαμηλού πιο κοντά στα ελάχιστα που όρισαν οι συναλλαγές την πρώτη βδομάδα μετά τις εκλογές.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Παρά τις όποιες “δυσλειτουργίες” εμφανίζει επί καθημερινής βάσεως η εγχώρια αγορά, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι το Χ.Α. εμφανίζει αξιοθάυμαστη ψυχραιμία στη σκιά των καταιγιστικών δημοσιευμάτων και αναλύσεων που προειδοποιούν ότι μπορεί να επιβεβαιωθεί το αρνητικό σενάριο στην Ελλάδα. Το τελευταίο διάστημα, τηρεί μια ιδιότυπη στάση αναμονής, μεταξύ των 710-790 μονάδων, με τους τίτλους της πραγματικής οικονομίας να λειτουργούν ως αντίβαρο στο σφυροκόπημα που δέχεται ο τραπεζικός κλάδος. 

Ο τραπεζικός κλάδος ωστόσο δεν δείχνει τις ίδιες αντοχές, λειτουργώντας ως ισχυρό αντίβαρο στις όποιες κινήσεις ανοδικής αντίδρασης εκδηλώνονται.  Εκτός της ανησυχίας για τα κόκκινα δάνεια των Τραπεζών που αυξάνονται, αλλά και τα «προβλήματα» λόγω πιθανολογούμενων ΑΜΚ, από την περίπτωση που η αναγνώριση των κεφαλαίων από την αναβαλλόμενη φορολογία κριθεί παράνομη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πιέσεις δέχθηκαν ΟΤΕ ΟΠΑΠ ΔΕΗ ΕΥΔΑΠ ΓΕΚΤΕΡΝΑ και πολύ άλλοι τίτλοι του 25άρη. Αποκαλύπτοντας ότι υπήρξαν μέρες που θεσμικά χαρτοφυλάκια ρευστοποιούσαν γενικευμένα και όχι κυκλικά. Συνεπώς οι θεσμικοί φάνηκε πως επέστρεψαν με τη βοήθεια και των Οίκων αξιολόγησης στην άποψη πως το Grexit ήταν πολύ πιθανό, με την συνήθως συντηρητική Barclays να θεωρεί την τρέχουσα φάση ως εκείνη που η ρήξη είχε τη μέγιστη πιθανότητα. Αυτό σε σχέση με την τιμή του 25άρη οδηγεί στις 210 μονάδες, αλλά αυτή τη βδομάδα τα χαμηλά ορίστηκαν στις 215,87 την Τετάρτη ενώ το ελάχιστο χθες ήταν στο επίπεδο των 217 μονάδων.

Τελικά οι επικοινωνιακές παρεμβάσεις των ΥΠΟΙΚ Ελλάδας και Γερμανίας  θεωρούμε πως θα παίξουν το σημαντικότερο ρόλο στη διάθεση για ανάληψη ρίσκου και μάλλον ήταν υπέρ του εφησυχασμού των ανησυχιών.  Αυτές θεωρούμε ότι κορυφώθηκαν από τη βροχή παρεμβάσεων – προτροπών προς την Ελληνική πλευρά να επιταχύνει τις διαδικασίες. Βέβαια αρνητικά συνέβαλλαν επίσης τα σενάρια που κυκλοφόρησαν και στο εσωτερικό περί διπλού νομίσματος γιατί στο εξωτερικό φάνηκε σαν να το συζητά η ελληνική κοινωνία.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με οριακές απώλειες έκλεισαν τελικά οι αμερικανικοί δείκτες, μετά τα αντίρροπα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν χθες οι εισηγμένες για το πρώτο τρίμηνο του έτους, θολώντας τις εκτιμήσεις για την πορεία της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσα στο έτος. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,04% στις 18.105,77 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,06% στις 5.007,79 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,08% στις 2.104,99 μονάδες.

Στο ταμπλό, η SanDisk υποχώρησε κατά 4,5%, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη του πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 39 εκατ. δολάρια, ή 0,17 δολάρια ανά μετοχή, από 268,9 εκατ. δολάρια και 1,14 δολάρια ανά μετοχή το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Επίσης, η Goldman Sachs σημείωσε απώλειες 0,4%, παρά το γεγονός ότι τα κέρδη της τράπεζας ενισχύθηκαν σε 2,84 δισ. δολάρια, ή 5,94 δολάρια ανά μετοχή, από 2,03 δισ. δολάρια, ή 4,02 δολάρια ανά μετοχή, διαψεύδοντας επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις για 4,26 δολάρια ανά μετοχή.

Στον αντίποδα, άλμα 18,2% κατέγραψε η Netflix, μετά την ανακοίνωση ότι οι συνδρομητές της αυξήθηκαν κατά 22%, στα 4,88 εκατ. στο α' 3μηνο του έτους. Τα έσοδά της αντίστοιχα αυξήθηκαν στα 1,57 δισ. δολ. από 1,27 δισ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα.

Η μετοχή της Citigroup ενισχύθηκε κατά 1,5%, μετά την απροσδόκητη αύξηση των καθαρών κερδών στα 4,77 δισ. δολάρια που ανακοίνωσε για το α’ τρίμηνο του 2015.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, οι ενάρξεις κατοικιών αυξήθηκαν κατά 2% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 926 χιλ. τον Μάρτιο έναντι 908 χιλ. τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές ανέμεναν μεγαλύτερη άνοδο στο 1,04 εκατ.

Παράλληλα, αύξηση κατά 12.000, στις 294.000, καταγράφηκε στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 11 Απριλίου, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι νέες αιτήσεις θα παρέμεναν σταθερές στις 281.000.

ΕΥΡΩΠΗ

Με τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων τριών εβδομάδων έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών μετά τα κέρδη των τελευταίων ημερών, ειδικά στα χρηματιστήρια της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,52% στις 7.060 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 1,90% στις 11.999 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 0,58% στις 5.224 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,76% στις 410,93 μονάδες, με τον κλάδο των χημικών βιομηχανιών να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση στον δείκτη.

Στο ταμπλό, η Diageo υποχώρησε κατά 3,6%, καθώς ανακοίνωσε αιφνίδια πτώση των πωλήσεων το τρίτο τρίμηνο χρήσης, εξαιτίας της πτώσης της δραστηριότητας σε Ευρώπη, Ασία και Λατινική Αμερική.

Στον αντίποδα, η Airbus Group NV ενισχύθηκε κατά 2%, μετά την ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει σε επαναγορά ιδίων μετοχών ύψους σχεδόν το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Επίσης, η Unilever σημείωσε κέρδη 2,6%, καθώς οι πωλήσεις α΄ τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, εξαιτίας των ευνοϊκών συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Στο μεταξύ, ανάπτυξη 2,1% αναμένει για την Γερμανία το 2015 το Ινστιτούτου Ifo, έναντι 1,2% που ήταν η  προηγούμενη εκτίμηση. Παράλληλα, για το 2016, η ανάπτυξη της Γερμανίας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,8%.

ΧΑ

Συνεδρίαση για γερά νεύρα ήταν η χθεσινή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη τελικά να κλείνει με κέρδη πάνω από τις 750 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά άλλαζε συνεχώς πρόσημο και “διαθέσεις” ανάλογα με την ροή πληροφοριών σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωπαίων πιστωτών.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 1,13% στις 752,37 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 752,46 μονάδες και η χαμηλότερη στις 732,08. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 4,48% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 59,44 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 8,75 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Το κλίμα βελτιώθηκε την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, με τους αγοραστές να αναθαρρούν μετά τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ θετικά λειτούργησαν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα  ότι είναι αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους πιστωτές έως το τέλος Απριλίου. 

Παρά τις όποιες “δυσλειτουργίες” εμφανίζει επί καθημερινής βάσεως η εγχώρια αγορά, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι το Χ.Α. εμφανίζει αξιοθάυμαστη ψυχραιμία στη σκιά των καταιγιστικών δημοσιευμάτων και αναλύσεων που προειδοποιούν ότι μπορεί να επιβεβαιωθεί το αρνητικό σενάριο στην Ελλάδα. Το τελευταίο διάστημα, τηρεί μια ιδιότυπη στάση αναμονής, μεταξύ των 710-790 μονάδων, με τους τίτλους της πραγματικής οικονομίας να λειτουργούν ως αντίβαρο στο σφυροκόπημα που δέχεται ο τραπεζικός κλάδος. 

Ο τραπεζικός κλάδος ωστόσο δεν δείχνει τις ίδιες αντοχές, όχι μόνο υποαποδίδοντας σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, αλλά λειτουργώντας ως μεγάλο βαρίδι στις όποιες κινήσεις ανοδικής αντίδρασης εκδηλώνονται. Άλλωστε, πέραν των σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, η αγορά αποτυπώνει τις ανησυχίες της ότι πιθανότατα οι τράπεζες να χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου σε περίπτωση που η αναγνώριση των κεφαλαίων από την αναβαλλόμενη φορολογία κριθεί παράνομη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Έτσι και σήμερα, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,58% στις 481,71 μονάδες, ενώ ο FTSE 25 έκλεισε με κέρδη 0,63% στις 222,39 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει να χάνει έως και 1,79%. 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, 14 τίτλοι έκλεισαν θετικά, με την Jumbo να ξεχωρίζει με κέρδη 7,14% στα 9 ευρώ. Ακολούθησε η μετοχή της ΔΕΗ  στο +6,04% και στα 5,09 ευρώ, τη Motor Oil να κλείνει με νέα άνοδο 3,88% στα 7,5000 ευρώ, τη Folli Follie στο +3,80% και την Τιτάν στο +3,70%. Σταθερή έκλεισε η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή.. 

Τις μεγαλύτερες των απωλειών, από τις δέκα πτωτικές, κατέγραψε η μετοχή της MIG, στο -5,98% και στα νέα ιστορικά χαμηλά των 0,1100 ευρώ. Ακολούθησαν οι μετοχές της Eurobank (-4,44%), ΕΥΔΑΠ (-3,75%), ΓΕΚ Τέρνα (-3,31%), Alpha Bank (-2,65%), Πειραιώς (-2,22%) και Εθνική (-1,85%). 

Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,38%, με μόλις πέντε μετοχές του θετικές, εκ των οποίων ξεχώρισαν οι Ιντρακομ στο +3,66% και η Ιντραλοτ στο +2,65%. Σταθερές τρεις μετοχές του και οι υπόλοιπες 12 πτωτικά (Σιδενόρ -3,53%, Ικτίνος -3,44%, Ελληνικά Καλώδια -3,28%, Χαλκόρ -3,25%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Οικιακών Αγαθών  (+6,16%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Τραπεζών  (-2,58%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 60 κινήθηκαν ανοδικά, 56 καθοδικά, ενώ η τιμή 14 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Η θέση μας εδώ και μήνες είναι γνωστή και δεν άλλαξε μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης. Αν κόψει κάτω από τις 222 ο 25άρης, η επίσκεψη στις 210 θεωρείται δεδομένη. Χθες ο δείκτης βρέθηκε ως τις 215 ενώ πρόσφατα είχε σταματήσει στις 214 αλλά το πρόβλημα είναι ότι χάθηκε η προθεσμία για το Eurogroup του Απριλίου.

Προχθές ο δείκτης που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό των κεφαλαίων που γυρίζουν στις συναλλαγές βρέθηκε ως τις 215,87 μονάδες. Χθες έπιασε χαμηλό τις 217,04. Τιμές κάτω από αυτά τα επίπεδα έχουν εμφανιστεί το τελευταίο 12μηνο:

Στη συνεδρίαση της 20/3 όταν το κλείσιμο έγινε στις 222,01 μονάδες και το ελάχιστο ήταν 215,82, στις 19/3 που βρέθηκε στις 214,1 και έκλεισε στις 214,29 μονάδες. Αυτή ήταν η δέσμη του Μαρτίου με τα χαμηλά αλλά υπάρχει και η δέσμη του Ιανουαρίου με την συνεδρίαση της 28/1 με κλείσιμο στις 210,15 και ελάχιστο στις 209,48 στις 29/1 με κλείσιμο στις 218,88 και ελάχιστο στις 209,76 και την επόμενή της στις 30/1 που έκλεισε στις 215,63 και είχε ελάχιστο τις 213,6.

Τεχνικά το καλύτερο σενάριο είναι η τριπλή εγγραφή σκληρού πυθμένα γύρω από τις 210 μονάδες μια φορά τον Ιανουάριο, μια ακόμα τον Μάρτιο και μια τον Απρίλιο.  Αυτό σημαίνει ότι περιμένουμε να σημειωθεί ένα χαμηλό αυτή την περίοδο κοντά στις 210 μονάδες. Ωστόσο λόγω της έντασης που διαπιστώνουμε πως επιδιώκουν οι εταίροι καθώς κυλάει ο χρόνο είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε πως κάτω από τις 210 βρίσκονται οι 170 μονάδες. Αλλά για αυτά τα επίπεδα δεν θα μιλήσουμε αναλυτικά ακόμα. 

Σήμερα

Ο δείκτης των ασιατικών μετοχών βρέθηκε σήμερα μακριά από νωπά υψηλά επτά χρόνων, αλλά ήταν ακόμη σε καλό δρόμο για να σκοράρει εβδομαδιαία κέρδη, ενώ το δολάριο έχει ατονήσει μετά την εμφάνιση ισχνών οικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ  που έκαναν μια αύξηση των επιτοκίων σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα θεωρείται λιγότερο πιθανό.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας γλίστρησε λίγο αφού νωρίτερα άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2008, και ετοιμάζεται για μια εβδομαδιαία άνοδο άνω του 1%. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημείωσε άνοδο 0,43%, προσεγγίζοντας υψηλά επταετίας αυτή τη βδομάδα. Ο Shanghai Composite Index ήταν στο 2,1%.

Nikkei της Ιαπωνίας Stock Average γλίστρησε -1,02%, έτοιμος για μια εβδομαδιαία απώλεια περίπου 1%. Μετά το σπάσιμο του επιπέδου 20.000 για πρώτη φορά σε 15 χρόνια πριν από μία εβδομάδα.

H Wall Street έκλεισε με μικρές απώλειες την Πέμπτη εν μέσω ανησυχιών για τα επερχόμενα  εταιρικά κέρδη, και μετά από άλλο ένα κύμα αδύναμων οικονομικών δεδομένων.

Ενάρξεις ανέγερσης νέων κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν πολύ λιγότερο από ό, τι αναμενόταν το Μάρτιο και η δραστηριότητα των εργοστασίων στην περιοχή αυξήθηκε συγκρατημένα αυτό το μήνα. Γεγονός που υποδηλώνει πως η δυναμική της οικονομίας κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι αρκετά ισχυρή ώστε η Federal Reserve να αποφασίσει να ξεκινήσει η αύξηση των επιτοκίων ήδη από τον Ιούνιο.

Η νομισματική μονάδα των ΗΠΑ αγόρασε σήμερα 119,02 γιεν μένοντας σχεδόν επίπεδη, αλλά κάτω από τα υψηλά αυτής της εβδομάδας από 120,845.

Το ευρώ αγόρασε 1,0771 δολάρια, περίπου +0,1% κάτω σήμερα μετά την αναρρίχηση ως τα 1,0818 την Πέμπτη, παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τα οικονομικά δεινά στην Ελλάδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη πως ήταν «σταθερά αισιόδοξος" ότι η κυβέρνησή του θα καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της στα τέλη Απριλίου, παρά την τριβή πάνω σε θέματα, όπως οι σύνταξεις και η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Η συσσώρευση, που είχε πραγματοποιήσει για οκτώ τουλάχιστον συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης πέριξ των 770 μονάδων έσπασε βίαια καθοδικά μέσα σε δύο "ύποπτες" συνεδριάσεις με πολύ ισχνό τζίρο συναλλαγών, ανανεώνοντας για ακόμα μια φορά το αίσθημα της επενδυτικής ανασφάλειας.

Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η διατήρηση του Δείκτη πάνω από τη γραμμή στήριξης, που ενώνει τους δύο προηγούμενους τοπικούς πυθμένες και διέρχεται από την περιοχή των 720 μονάδων. Όσο κρατάει πάνω από το εν λόγω σημείο μπορεί να δώσει μια βραχυχρόνια ανοδική αντίδραση προς το επίπεδο στιγμιαίας αντίστασης των 760 μονάδων, χαρακτηρίζοντας ως "fake" την πτωτική κίνηση των δύο πρώτων ημερών της τρέχουσας εβδομάδος.

Στην αντίθετη περίπτωση, όμως, που ο Γενικός Δείκτης αποτυπώσει επιτυχώς ένα καθοδικό candlestick με ισχυρό τζίρο συναλλαγών κάτω από τις 720 μονάδες, θα πρέπει να αναμένουμε άμεση καθοδική απόβαση προς τις 708 με 700 μονάδες, όπου εκεί θα καθοριστεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό εάν ο Δείκτης θα γράψει τη τιμή των 686 μονάδων.

Την ίδια ώρα, που ο Γενικός "δίνει τα ρέστα του" για τη διατήρησή του, ή μη, άνω του ψυχολογικού ορίου των 700 μονάδων ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινείται γύρω από τις 220 μονάδες με την "αμέριστη βοήθεια" της ΕΕΕ, όπου έχει αυξήσει πλέον τη βαρύτητά της στο δείκτη άνω του 21%.

Όσον αφορά το Τραπεζικό Δείκτη, η "κουρτίνα" των 500 μονάδων έχει ήδη "τραβηχτεί" ανοίγοντας τη καθοδική ορατότητα για νέα ιστορικά χαμηλά με νούμερα στήριξης δίχως ιδιαίτερη ουσία, καθώς οι τιμές και η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών αντιπροσωπεύουν οίκους καθημαγμένους και σχεδόν χρεοκοπημένους.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Τα απογοητευτικά στοιχεία για την δραστηριότητα στις ΗΠΑ βαραίνουν το δολάριο

Το δολάριο συνέχισε να εξασθενεί κατά τη διάρκεια της πρωινής συνεδρίας της Ασίας.

Αποδεικτικά στοιχεία της ασθενούς ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου των ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνονται, συμπαρασύροντας προς τα κάτω το Δολάριο ΗΠΑ.

Οι τιμές του πετρελαίου επίσης ανέβηκαν από τα αδύναμα οικονομικά δεδομένα, με το Brent να αυξάνεται πάνω από τα  63 δολάρια/ βαρέλι για πρώτη φορά από τις αρχές Μαρτίου, καθώς τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν ότι η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ επιβραδύνεται. Brent έκλεισε κοντά στα 64 δολάρια/ βαρέλι χθες. Κατά συνέπεια, τα νομίσματα σχετίζονται με το πετρέλαιο υπεραποδίδουν. Ο αυξανόμενος κίνδυνος μιας ελληνικής χρεοκοπίας συνεχίζει να είναι στο επίκεντρο της αγοράς. Η S & P κούρεψε την πιστοληπτική αξιολόγηση για τη χώρα σε CCC + / C από Β / Β με αρνητική προοπτική. Οι αποδόσεις των 10Y ελληνικών ομολόγων είναι σήμερα 80bp υψηλότερα, ενώ τα Bunds ανέβηκαν 1,5bp. Οι αποδόσεις στα Ιταλικά και Πορτογαλικά είναι υψηλότερα κατά 11,5bp και 17,6bp αντίστοιχα. Η συνάντηση του ΔΝΤ / G20 στην Ουάσιγκτον και η συνάντηση Ελληνίδα ΥΠΕΞ με τον Πρόεδρο Ομπάμα θα παρακολουθείται στενά. Πιστεύουμε ότι η πιθανότητα μιας ελληνικής εξόδου είναι μεγαλύτερη τώρα από ότι ήταν ποτέ, ακόμη και αν παραμένει βασική μας πρόβλεψη για την ώρα η εξεύρεση μετά από πάλη μιας καλύτερης λύσης.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Συντεταγμένη λύση στο οικονομικό ζήτημα της Ελλάδας συστήνει ο Λευκός Οίκος ως την πιο συμφέρουσα λύση για τη διεθνή και αμερικανική οικονομία. «Η διεθνής οικονομία και σίγουρα η αμερικανική οικονομία θα επωφεληθούν από μια ήρεμη επίλυση των προκλήσεων αυτών και έχουμε κάνει πολλά βήματα για να προσπαθήσουμε να ενθαρρύνουμε και να καλλιεργήσουμε ένα τέτοιο είδος λύσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ. Όπως τόνιζαν οι πηγές του ΥΠΟΙΚ στη συνάντηση στην οποία συμμετείχε και ο Πολ Τόμσεν το κλίμα ήταν «εξαιρετικό κλίμα και με αμοιβαία διάθεση συνεργασίας». Η κ. Λαγκάρντ και ο κ. Βαρουφάκης συμφώνησαν οι δύο πλευρές να έχουν καλύτερη επαφή για την μέρα προς μέρα εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και, στο πλαίσιο αυτό, προγραμμάτισαν τα θέματα μέχρι την 24η Απριλίου. Κανένα άλλο θέμα δεν συζητήθηκε. 

Τις αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες γίνεται «προετοιμασία» για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, διέψευσε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «μηδαμινή» την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα. «Δεν γίνονται σκέψεις για Grexit, δεν υπάρχει σχέδιο Β», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί σε δηλώσεις του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι ικανοποιημένη από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως τώρα στις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και της κυβέρνησης, ζητώντας να επιταχυνθούν εν όψει της συνεδρίασης του Εurogroup, στις 24 Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, ωστόσο σ’ αυτή τη φάση δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την έως τώρα πρόοδο που έχει επιτευχθεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος Μαργαρίτης Σχοινάς.

Έκκληση προς την Ελλάδα να επικεντρωθεί στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων απηύθυνε ο επίτροπος Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε., Γίρκι Κατάινεν, σε συνέντευξή του στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics. Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είναι πιθανή η επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα έως το Eurogroup της 24ης Απριλίου, ο Φινλανδός επίτροπος απάντησε: «Το ελπίζω, γιατί ο ελληνικό λαός έχει απόλυτη ανάγκη από νέες θέσεις εργασίας. Κανείς δεν θα επενδύσει σε μία χώρα όπου η κατάσταση είναι αβέβαιη. Τα τωρινά προβλήματα πρέπει να λυθούν πολύ γρήγορα, προκειμένου να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα».

Με υπερσυγκράτηση των δαπανών έναντι του στόχου αλλά και εμφάνιση υπέρβασης στον στόχο των εσόδων, η οποία προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, εκτελέστηκε ο προϋπολογισμός τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν περαιτέρω τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, ο κ. Μάρδας απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο στο πλαίσιο των εναλλακτικών που εξετάζονται να καταστεί υποχρεωτική με νόμο η αξιοποίηση των διαθεσίμων των φορέων γενικής κυβέρνησης.

Όσο παρατείνεται η διατήρηση του ποσοστού ανεργίας σε πολύ υψηλά επίπεδα τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να αποκτήσει δομικά χαρακτηριστικά και ως εκ τούτου τόσο πιο χρονοβόρα και δύσκολη θα είναι η μείωσή του μέσα στα επόμενα χρόνια, αναφέρει η Eurobank, στην ανάλυσή της «7 ημέρες οικονομία». Επισημαίνει δε ότι ο ετήσιος ρυθμός μείωση του ποσοστού ανεργίας που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, θέτει εν αμφιβόλω το ενδεχόμενο ταχείας αποκλιμάκωσής του.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Αυξημένες κατά 12.000 στις 294.000 ήταν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα μέχρι τις 11 Απριλίου, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν πως οι νέες αιτήσεις θα παρέμεναν αμετάβλητες στις 281.000. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε κατά 250 στις 282.750 αιτήσεις.

Πτώση 0,6% - ελαφρώς μεγαλύτερη απ’ ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές - εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση που καταγράφεται από τον Αύγουστο του 2012. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωση της παραγωγής κατά 0,5%, έπειτα από την άνοδο 0,1% του Φεβρουαρίου.

Πάνω από τα 63 δολάρια το βαρέλι – στα υψηλότερα επίπεδα του 2015 – ενισχύθηκε η τιμή του μπρεντ, συνεχίζοντας το ράλι άνω του 5% που κατέγραψε στην προηγούμενη συνεδρίαση. Ειδικότερα, η τιμή του μπρεντ σκαρφάλωσε προχθές πάνω από τα 63 δολάρια, για πρώτη φορά φέτος, ενώ νωρίς το πρωί της Πέμπτης διαμορφωνόταν στα 62,96 δολάρια το βαρέλι.

Με κέρδη έκλεισε και χθες το πετρέλαιο, διευρύνοντας το ανοδικό σερί για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καταγράφοντας κέρδη 12% στο διάστημα αυτό. Αντίθετα, ο χρυσός κατέγραψε απώλειες, επιβεβαιώνοντας τη σταθεροποιητική του πορεία πέριξ των 1.200 δολαρίων. 

Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του χρυσού έκλεισαν με απώλειες 0,3% στα 1.198 δολάρια η ουγγιά.

Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Μαΐου ενισχύθηκε κατά 0,6%, κλείνοντας στα 56,71 δολάρια.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα