Υποχωρεί το γιέν έναντι του δολαρίου και του ευρώ

Παρασκευή, 06 Φεβρουαρίου 2004 07:39

ΠΤΩΤΙΚΑ κινείται το γιέν έναντι του δολαρίου και του ευρώ στο Τόκυο, καθώς εικάζεται ότι η Ιαπωνία προχώρησε στην πώληση του νομίσματος σε μια προσπάθεια να ματαιώσει το ράλι που βλάπτει τους εξαγωγείς και ενδέχεται να ανακόψει την οικονομική ανάκαμψη.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Sadakazu Tanigaki, ανακοίνωσε ότι θα πει στους ομολόγους του, του G7 (οι επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες του κόσμου), αυτό το Σαββατοκύριακο κατά τη συνάντησή τους ότι η χώρα θα συνεχίσει να πουλά γιέν εάν αυτό χρειαστεί. Η Ιαπωνία δαπάνησε το ποσόν ρεκόρ των 7,15 τρισ. γιέν (67,5 δισ. δολ.) τον περασμένο μήνα προκειμένου να περιορίσει την άνοδό του κατά 13% το έτος που πέρασε.

«Η θέση της Ιαπωνίας είναι καθαρή», ανέφερε ο Jake Moore στρατηγικός αναλυτής στην αγορά συναλλάγματος με την Barclays Capital Inc. στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Προσπαθούν να μειώσουν τον ρυθμό της υποχώρησης του δολαρίου και θα πουλάνε γιέν όποτε νομίζουν ότι αυτό απαιτείται».

Το γιέν υποχώρησε στα 106,19 έναντι του δολαρίου και διαπραγματεύθηκε στα 106,06 στις 10:58' π.μ. στο Τόκυο τοπική ώρα, έναντι 105,83 γιέν που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Επίσης υποχώρησε στα 133,10 γιέν έναντι του ευρώ από 132,75 γιέν, ενώ έφθασε και στα 133,25 γιέν.

Εναντι του ευρώ το δολάριο οδεύει προς την 11η εβδομαδιαία του πτώση σε σύνολο 13 εβδομάδων εν όψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών του G7, οι οποίοι φαίνεται ότι δεν θα καταφέρουν να γεφυρώσουν το χάσμα που έχει δημιουργηθεί, αλλά ούτε και να περιορίσουν την επί διετία πτώση του δολαρίου.

Χθες ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Jean-Claude Trichet εξέφρασε την ανησυχία του για τις υπερβολικές συναλλαγματικές διαφορές.

Το δολάριο υποχώρησε κατά 9% έναντι του ευρώ και κατά 7% έναντι του γιέν από τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G7, οι οποίοι είχαν ζητήσει μεγαλύτερη ευελιξία στις αγορές συναλλάγματος.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα