Οριακές μεταβολές στο Τόκιο εν αναμονή του G7

Παρασκευή, 06 Φεβρουαρίου 2004 09:54
UPD:13:02

ΣΕ ΣΤΕΝΟ εύρος κινήθηκαν και σήμερα οι ιαπωνικές μετοχές εν όψει της συνόδου του ομίλου των 7 σήμερα και αύριο στη Φλόριντα που αναμένεται να συζητήσει το ζήτημα των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Από ιαπωνικής πλευράς, τονίστηκε χθες ότι στην εν λόγω σύνοδο το Τόκιο θα υπογραμμίσει ότι είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οιεσδήποτε «σπεκουλαδόρικες» κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος, δείχνοντας έτσι ότι δεν θα φοβηθεί οιαδήποτε επίκριση της παρεμβατικής του τακτικής.

Ο δείκτης Nikkei σημείωσε ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,04% κλείνοντας στις 10.460,92 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση υποχώρησε κατά 2,77%.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 1.028,82 μονάδες αυξημένος κατά 0,33%.

Η μετοχή της Toyota Motor σημείωσε άνοδο 1,72%. Ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στον κόσμο ανακοίνωσε χθες ότι στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου τα καθαρά κέρδη της αυξήθηκαν κατά 60% φθάνοντας τα 286,47 δισ. γιεν έχοντας ως κινητήριο δύναμη τις αυξημένες πωλήσεις. Με τη ζήτηση σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη να ξεπερνάει τις αρχικές προσδοκίες, η Toyota αναθεώρησε παράλληλα προς τα πάνω τις οικονομικές της προβλέψεις για το οικονομικό έτος μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Μεγαλύτερη άνοδο, της τάξεως του 6,8%, σημείωσε η μετοχή της Sega. Η Deutsche Securities αναθεώρησε προς τα πάνω την επενδυτική της πρόταση για την ιαπωνική μετοχή σε «αγορά» από διακράτηση, ενώ διατήρησε αμετάβλητη την τιμή-στόχο στα 1.100 γιεν.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, τα καθαρά κέρδη της Sega στο τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου μειώθηκαν κατά 42%. Η ιαπωνική εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών αναθεώρησε παράλληλα προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τα έσοδα του οικονομικού έτους μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Τα καθαρά κέρδη της Sega υποχώρησαν στο 1,72 δισ. γιεν (16,3 εκ. δολάρια) στο τρίμηνο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, έναντι κερδών ύψους 2,97 δισ. γιεν του αντίστοιχου τριμήνου του 2002.

Στον αντίποδα, σημαντικές απώλειες (4,22%) κατέγραψε ο τίτλος της West Japan Railway έπειτα από δημοσίευμα της Nihon Keizai Shimbun, σύμφωνα με το οποίο η ιαπωνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης του εναπομείναντος μεριδίου (31,7%) που κατέχει στην εταιρεία κατά τη διάρκεια του έτους.

Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε χθες να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, μετά τη διήμερη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου.

Τέλος, ανοδική πορεία είχε το Δεκέμβριο ο δείκτης που αξιολογεί την οικονομική ευρωστία της Ιαπωνίας, χάρη στις ενδείξεις βελτίωσης της αγοράς εργασίας και την παράδοση περισσότερων εταιρικών προϊόντων, στον απόηχο της αυξημένης ζήτησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα