Wall Street: Προσυνεδριακό σχόλιο

Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2004 14:05
UPD:14:16

ΑΝΟΔΙΚΕΣ τάσεις αναμένεται να επικρατήσουν κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στη Wall Street, καθώς η έντονη φημολογία γύρω από πιθανές εξαγορές και συγχωνεύσεις διατηρούν ζωηρό το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών.

Θετικά επιδρά στην επενδυτική ψυχολογία και η εκτίμηση ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα διατηρηθούν για αρκετό διάστημα ακόμη στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 45 ετών.

«Τα χαμηλά επιτόκια καθιστούν τις μετοχές την ελκυστικότερη επενδυτική επιλογή, ενώ το φθηνό κόστος χρήματος θα συμβάλει στην αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων», δήλωσε διαχειριστής κεφαλαίων στην ισπανική CEP Gestora SA.

Στις 13:20 (ώρα Ελλάδος), οι προθεσμιακές τιμές στους δείκτες Dow Jones και Nasdaq σημείωναν άνοδο κατά 26 και 7,5 μονάδες αντιστοίχως.

Ανοδικά κινούνται και οι μετοχές μεγάλων αμερικανικών εταιρειών – κυρίως του τεχνολογικού κλάδου – στα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Την εβδομάδα που πέρασε, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε 1%, ύστερα από δύο εβδομάδες πτώσης, ενώ κέρδη της τάξης του 1% παρουσίασε και ο δείκτης S&P 500. Ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 0,1%, κλείνοντας πτωτικά για τρίτη διαδοχική εβδομάδα.

Μέχρι την Παρασκευή, υπολογίζεται ότι το 80% των εισηγμένων στο δείκτη Standard & Poor's 500 επιχειρήσεων θα έχουν ανακοινώσει τριμηνιαία αποτελέσματα. Μεταξύ των μεγάλων εταιρειών που θα ανακοινώσουν αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα είναι η Coca-Cola, η Wall Disney και η Dell.

Την Τετάρτη αρχίζει την τακτική εξαμηνιαία ομιλία του ο διοικητής της Φέντεραλ Ριζέρβ ¶λαν Γκρίνσπαν ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών, της Βουλής των Αντιπροσώπων http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/02/09/872675.htm .

Την Πέμπτη ολοκληρώνεται η ομιλία Γκρίνσπαν και γνωστοποιούνται επίσης τα στοιχεία για την πορεία των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, τον Ιανουάριο.

Την Παρασκευή θα ανακοινωθεί η πορεία του δείκτη τον οποίο καταρτίζει το Παν/μιο του Μίσιγκαν για το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ, καθώς και η εξέλιξη του αμερικανικού εμπορικού ισοζυγίου.

Στελέχη της JP Morgan τονίζουν ότι «τυχόν επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ μπορεί να κλιμακώσει τους φόβους για περαιτέρω αποδυνάμωση του δολαρίου. Και αυτό θα είναι αρνητικό στοιχείο για τις ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ οι μετοχές του αμυντικό τομέα, που είναι λιγότερο εκτεθειμένες σε συναλλαγματικούς κινδύνους θα δείξουν ικανοποιητική πορεία».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα