Πάνω από 1 τρισ. δολάρια οι εξαγορές - συγχωνεύσεις

Dealogic: Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις συμφωνίες από την αρχή του έτους
Σάββατο, 11 Απριλίου 2015 12:32
UPD:15:15
REUTERS/JO YONG-HAK

Από την άλλη μία σειρά από προκλήσεις, όπως η ανατίμηση του δολαρίου, η ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου και ο εξαιρετικά χαμηλός πληθωρισμός, αναγκάζουν αρκετούς να επιδιώξουν συμμαχίες. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι το ίδιο - τάσεις συγκέντρωσης.

Ενα κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων σαρώνει την παγκόσμια επιχειρηματική σκηνή, χάρη σε έναν αντιφατικό συνδυασμό στοιχείων: από τη μία οι μεγάλοι «παίχτες» της αγοράς, έχοντας συγκεντρώσει τεράστιες ποσότητες ρευστού τα χρόνια της κρίσης και της αβεβαιότητας, αισθάνονται σήμερα πιο σίγουροι για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και προχωρούν σε ανοίγματα.

Από την άλλη μία σειρά από προκλήσεις, όπως η ανατίμηση του δολαρίου, η ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου και ο εξαιρετικά χαμηλός πληθωρισμός, αναγκάζουν αρκετούς να επιδιώξουν συμμαχίες. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι το ίδιο - τάσεις συγκέντρωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic, που δημοσίευσε η «Wall Street Journal», από τις αρχές του έτους έχουν ανακοινωθεί συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων άνω του 1 τρισ. δολαρίων.

Διανύουμε μάλιστα περίοδο mega deals, καθώς 15 εκ των φετινών συμφωνιών είναι αξίας άνω των 10 δισ. δολαρίων. Εάν οι τάσεις συγκέντρωσης συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό, οι ειδικοί της Dealogic υπολογίζουν πως στο σύνολο του έτους η αξία των συμφωνιών θα υπερβεί τα 3,7 τρισ. δολάρια. Θα είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσό όλων των εποχών, μετά το ρεκόρ του 2007.

Στον παραπάνω απολογισμό περιλαμβάνεται η εξαγορά της BG Group από τη Royal Dutch Shell, αλλά και η χθεσινή προσφορά της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Mylan NV για εξαγορά της ιρλανδικής ανταγωνίστριας Perrigo έναντι 28,9 δισ. δολαρίων. Η Mylan, η οποία ειδικεύεται στην παρασκευή γενόσημων φαρμάκων, επιδιώκει με την απόκτηση της Perrigo να επεκτείνει γεωγραφικά την παρουσία της, αλλά και να ενισχύσει τη δραστηριότητά της στον τομέα των μη συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων.

Προσφέρει στους μετόχους της ιρλανδικής εταιρείας 205 δολάρια ανά μετοχή -αντίτιμο το οποίο είναι υψηλότερο κατά 25% από το κλείσιμο της μετοχής της Perrigo στις 3 Απριλίου- την τελευταία ημέρα πριν διαρρεύσουν οι πληροφορίες για το σχεδιαζόμενο deal.

Ο κλάδος φαρμάκου έκλεψε πέρυσι την παράσταση στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι και φέτος θα είναι μεταξύ των πρωταγωνιστών. Εντονότερη, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα είναι η κινητικότητα στον κλάδο ενέργειας, εξαιτίας της νέας σκληρής πραγματικότητας του φθηνού πετρελαίου.

Οι βιομηχανίες εξόρυξης και επεξεργασίας μεταλλευμάτων έχουν επίσης λόγους για συνένωση δυνάμεων, καθώς οι τιμές αρκετών πρώτων υλών έχουν μειωθεί αισθητά, με το πλέον ενδεικτικό παράδειγμα να είναι το σιδηρομετάλλευμα, το οποίο βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Μερίδα αναλυτών εκτιμά ότι οι συνθήκες αυτές ευνοούν μία επαναπροσέγγιση των Rio Tinto και Glencore, η οποία πέρυσι δεν ευοδώθηκε.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι εξελίξεις στον τομέα της χαλυβουργίας, στον οποίο η ηχηρή περσινή συμφωνία της γαλλικής Lafarge και της ελβετικής Holcim κινδύνευσε φέτος με κατάρρευση.

Τελικά οι δύο πλευρές κατέληξαν σε αναθεώρηση των οικονομικών όρων της συμφωνίας, κατά τρόπο που να αναγνωρίζει τις πιο δυναμικές επιδόσεις της ελβετικής χαλυβουργίας. Χθες αποφάσισαν επίσης ότι του νέου κολοσσού, που θα δημιουργηθεί, εφόσον τελικά οι μέτοχοι δώσουν πράσινο φως, θα ηγηθεί ο Ερικ Ολσεν. Ο 51χρονος, γαλλικής και αμερικανικής υπηκοότητας, διαθέτει 16ετή προϋπηρεσία στη Lafarge και απέσπασε τη στήριξη των διοικητικών συμβουλίων και των δύο εταιρειών.

Μεγάλες συμφωνίες αναμένονται επίσης στον χώρο των τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης, όπου από πέρυσι αρκετές εταιρείες -ειδικά στην Ευρώπη- επιδιώκουν συμμαχίες που τους προσφέρουν διασυνοριακή παρουσία.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τη γαλλική Vivendi να έχει προσεγγίσει το βρετανικό συνδρομητικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky, σε μία από τις διάφορες επιλογές που εξετάζει προκειμένου να επεκτείνει τις δραστηριότητες του δικού της τηλεοπτικού ομίλου CanalPlus. Ο γαλλικός όμιλος φαίνεται επίσης να έχει στρέψει το βλέμμα του σε μικρότερους «στόχους» σε αναδυόμενες αγορές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην Τουρκία. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα