Λαγκάρντ: Δεν αρκεί η τρέχουσα ανάπτυξη για να ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία

Πέμπτη, 09 Απριλίου 2015 21:06
UPD:21:08
REUTERS/HANDOUT

Η κ. Λαγκάρντ είχε αναφερθεί για πρώτη φορά τον περασμένο Οκτώβριο στο ενδεχόμενο η παγκόσμια οικονομία να οδηγηθεί σε μια «νέα μετριότητα» όσον αφορά την ανάπτυξη, σε ένα τέλμα όπου θα κυριαρχούν τα υψηλά χρέη κι η ανεργία, εάν οι διαμορφωτές πολιτικής δεν αναλάβουν δράση.

Η ασθενική ως μέτρια οικονομική ανάπτυξη υπάρχει κίνδυνος να γίνει «η νέα πραγματικότητα», αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους παγιδευμένους στη μακροχρόνια ανεργία κι αυξάνοντας τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα, προειδοποίησε τη Μεγάλη Πέμπτη η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

Η κ. Λαγκάρντ είχε αναφερθεί για πρώτη φορά τον περασμένο Οκτώβριο στο ενδεχόμενο η παγκόσμια οικονομία να οδηγηθεί σε μια «νέα μετριότητα» όσον αφορά την ανάπτυξη, σε ένα τέλμα όπου θα κυριαρχούν τα υψηλά χρέη κι η ανεργία, εάν οι διαμορφωτές πολιτικής δεν αναλάβουν δράση.

«Σήμερα πρέπει να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο αυτή η νέα μετριότητα να μετατραπεί στη ‘νέα πραγματικότητα’», σημείωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ σε ομιλία της στο Atlantic Council, ένα ινστιτούτο μελετών της Ουάσινγκτον.

Στην ομιλία της, λίγες ημέρες πριν το ΔΝΤ δώσει στη δημοσιότητα τις εαρινές του προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι φέτος η τροχιά της ανάπτυξης είναι παρόμοια με την καμπύλη του 2014, αν και είναι ελαφρώς καλύτερη για τις ανεπτυγμένες οικονομίες και ελαφρώς χειρότερη για τις αναπτυσσόμενες.

Στις προηγούμενες προβλέψεις του, τον Ιανουάριο, το ΔΝΤ είχε αναφέρει ότι η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,3%, με τις ανεπτυγμένες οικονομίες να καταγράφουν μεγέθυνση των οικονομιών τους κατά 1,8% και τις αναπτυσσόμενες 4,4% του ΑΕΠ.

Το πρόβλημα «δεν είναι ότι η συνολική ανάπτυξη είναι κακή», τόνισε η Λαγκάρντ. «Είναι μάλλον ότι, με δεδομένες τις εμμένουσες συνέπειες της μεγάλης ύφεσης για τους ανθρώπους... η ανάπτυξη αυτή απλά δεν αρκεί».

Αν και συνεχίζει να είναι απαραίτητη η άσκηση χαλαρών νομισματικών πολιτικών, ειδικά στην ευρωζώνη και στην Ιαπωνία, συνέχισε η ίδια, τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια επίσης δημιουργούν κινδύνους για την χρηματοοικονομική σταθερότητα, αφού οι επενδυτές κάνουν τοποθετήσεις με μεγαλύτερο ρίσκο και ενδέχεται να αυξάνουν υπερβολικά τις τιμές διαφόρων πόρων.

Επιπλέον, η Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι η ταχεία, απότομη άνοδος της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου των ΗΠΑ έναντι των άλλων βασικών νομισμάτων τους τελευταίους έξι μήνες ενδέχεται και αυτή να έχει αρνητικές επιπτώσεις.

Η προειδοποίηση αυτή της Κριστίν Λαγκάρντ διατυπώθηκε την ώρα που η αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα, η Federal Reserve, οδεύει προς την αύξηση των βασικών της επιτοκίων, ενώ άλλες κεντρικές τράπεζες διατηρούν τα δικά τους αμετάβλητα.

Η γενική διευθύντρια του διεθνούς οικονομικού θεσμού εξήγησε ότι οι αναδυόμενες αγορές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, καθώς συναλλάσσονται με ένα ανατιμημένο δολάριο, πωλούν πρώτες ύλες με υποτιμημένη αξία κι έχουν παράλληλα αυξημένο κόστος δανεισμού.

Η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε και σε αυτή την ομιλία της την πάγια προτροπή της περί προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, επενδύσεων στις υποδομές και μεταρρύθμισης των εμπορικών πρακτικών.

«Ειλικρινά, σε πάρα πολλές χώρες οι μεταρρυθμίσεις αυτές καθυστερούν», τόνισε, πράγμα το οποίο δεν επιτρέπει την αύξηση της παραγωγικότητας.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα