Ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου στην Ασία

Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2004 08:25

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε το ευρώ στην Ασία μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ότι δεν πρόκειται να πιέσουν τις κεντρικές τράπεζες των χωρών-μελών της ευρωζώνης να προχωρήσουν στην πώληση του νομίσματος, το οποίο ισχυροποιήθηκε πέρυσι σε ποσοστό της τάξης του 18% έναντι του δολαρίου.

Οι υπουργοί, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Francis Mer και της Ισπανίας, Rodrigo Rato, είπαν ότι δεν χρειάζεται να γίνει καμμία κίνηση πέραν της δήλωσης από τη συνάντηση των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών στον κόσμο, (G7), το περασμένο Σάββατο για «υπέρβαση των διακυμάνσεων».

Το βασικό επιτόκιο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο 2%, που είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο των ΗΠΑ, οδήγησε σε ράλι ανόδου το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

«Η προοπτική μιας παρέμβασης θα υπάρξει μόνο στην περίπτωση που το ευρώ υπερβεί το 1,40 έναντι του δολαρίου», ανέφερε ο στρατηγικός αναλυτής στην αγορά συναλλάγματος, Claudio Piron της Standard Chartered Plc στη Σιγκαπούρη σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Bloomberg News, συμπληρώνοντας, ότι : «Η πολιτική της ΕΚΤ είναι πολύ συντηρητική».

Στη 1:40' μ.μ. στη στη Σιγκαπούρη το ευρώ αυξήθηκε στο 1,2700 έναντι του δολαρίου από 1,2762 δολ. που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Εναντι του γιέν αυξήθηκε στα 133,94 από 133,79 γιέν. Η Standard Chartered προβλέπει ότι το ευρώ θα ισχυροποιηθεί περαιτέρω φθάνοντας στο 1,40 έναντι του δολαρίου μέχρι τον Ιούνιο.

Οι συναλλαγές σήμερα ενδέχεται να είναι λιγότερες από τις συνηθισμένες που γίνονται σε ημερήσια βάση, περίπου 1,2 τρισ. δολαρίων, καθώς η αγορά της Ιαπωνίας είναι κλειστή λόγω εθνικής εορτής.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα