Κίνα : Εμπορικό έλλειμμα 20 εκατ. δολ. τον Ιανουάριο

Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2004 09:44

Επορικό έλλειμμα για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα 10 μηνών εμφάνισε τον Ιανουάριο η Κίνα, αποτέλεσμα της χαμηλότερες ανάπτυξης των εξαγωγών μετά την κατάργηση της φορολογικής απαλλαγής για τα προϊόντα της χώρας από την αρχή του 2004, γεγονός που μείωσε τις φορτώσεις της.

Το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 20 εκατ. δολ. και ήταν το πρώτο που σημειώθηκε από τον Μάρτιο του 2003. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 20% από τις αντίστοιχες ένα χρόνο πριν, φθάνοντας στα 35,72 δισ. δολ. και οι εισαγωγές κατά 15%, φθάνοντας τα 35,74 δισ. δολ., σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας στο Πεκίνο.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας για ένατη συνεχόμενη φορά πέρυσι, προκάλεσε σειρά καταγγελιών από τις ΗΠΑ, ότι η χώρα αδίκως βοηθά τους εξαγωγείς της και διατηρεί σε συγκεκριμένα επίπεδα την ισοτιμία του εθνικού της νομίσματος με το δολάριο, αποτρέποντας με τον τρόπο αυτό τη διείσδυση των ξένων επιχειρήσεων στην κινεζική αγορά.

Από την πλευρά της η Κίνα υποστήριξε ότι το εθνικό νόμισμα συνδέεται άμεσα με την οικονομία της και τροφοδοτεί τη ζήτηση για τα καταναλωτικά αγαθά της από τον υπόλοιπο κόσμο.

Η ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ διατηρήθηκε σε περίπου 8,3 γιουάν και θα παραμείνει σε σχετικά σταθερά επίπεδα φέτος, σύμφωνα με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα