Η καινοτομία πλατφόρμα ολικής επανεκκίνησης

Τετάρτη, 08 Απριλίου 2015 14:05
UPD:15:31

Από την έντυπη έκδοση

«Το μείζον σήμερα είναι η ανάπτυξη που εστιάζει στην καινοτομία και την παραγωγικότητα και συναφώς στην αναδιάρθρωση της παραγωγής και όχι στη δημιουργία θέσεων εργασίας, όπως -για παράδειγμα- σε καταστήματα εστίασης» σημείωσε πρόσφατα σε έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Ο Χρήστος Πούρης.

Την ανάγκη αυτή προφανώς αναγνώρισε και ο πρωθυπουργός, δημιουργώντας σχετικό χαρτοφυλάκιο στη νέα κυβέρνηση.

Η καινοτομία, άλλωστε, αφορά όλο το πλέγμα δράσεων της σύγχρονης ζωής. Από τις επιχειρήσεις, την επιστήμη και τη δημόσια πολιτική έως και τη διοίκηση. Παντού η ανάγκη ενός νέου κύματος αλλαγών κι έξυπνων ιδεών είναι επιτακτική. Ολα αυτά, για να υλοποιηθούν, χρειάζεται να πνεύσει ένας αέρας αλλαγής, αλλά και να κατευθυνθούν πόροι.

Δυστυχώς με βάση την αναλογία των δαπανών έρευνας σε σχέση με το ΑΕΠ, η Ελλάδα κατατάχτηκε 24η μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. των «27» το 2011 και ανέβηκε μία θέση (23η) το 2012, αν και παραμένει ακόμη χαμηλά. Ως προς τις συνολικές απόλυτες δαπάνες έρευνας & ανάπτυξης, η Ελλάδα βρέθηκε στη 16η θέση μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. των «27» τόσο το 2011 όσο και το 2012.

Είναι ξεκάθαρο ότι η στρατηγική για την έξοδο της χώρας από την κρίση, με κεντρικούς πυλώνες την ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα και την αύξηση της εξωστρέφειας, δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί αποτελεσματικά εάν δεν βρεθεί τρόπος για στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας.

Στη μεταβατική φάση όπου βρίσκεται η Ελλάδα και με την κρατική μηχανή να είναι σε δικό της ρυθμό το αύριο δεν μπορεί να περιμένει.

Η διάθεση πολλών πολιτών για αποκόλληση από το τέλμα που συνεπάγεται η ανεργία και η καθίζηση των εισοδημάτων θα μπορούσε να αποτελέσει το κρίσιμο καύσιμο για μια δυναμική επανεκκίνηση στην επιχειρηματικότητα, στη δημόσια διοίκηση. Με νέες ιδέες που διακρίνονται για την πρωτοτυπία τους και τις μεγάλες πιθανότητες να σταθούν αποτελεσματικά στον διεθνή ανταγωνισμό μπορούμε να κοιτάξουμε με αισιοδοξία το μέλλον.

Υπάρχει ένα θετικό υπόστρωμα, απλά χρειάζεται η στήριξη και η κεντρική κατεύθυνση.

Κι αυτό την ώρα που η καινοτομία αποτελεί βασικό πυλώνα της επόμενης προγραμματικής περιόδου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.), με πολλές από τις χρηματοδοτήσεις σε όλα τα τομεακά προγράμματα να κατευθύνονται σε δράσεις με ισχυρές προοπτικές καινοτομίας.

Συνεπώς το μόνο που δεν αποτελεί καινοτομία είναι η διαπίστωση ότι η καινοτομία συνιστά για την Ελλάδα τον μοναδικό δρόμο για την ανάταξη της οικονομίας και τη σταδιακή έξοδο από την κρίση.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΥΡΗΣ - Γενικός διευθυντής ομίλου αγορών ΕΛΕΤΑ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα