Το 40% των εστιατορίων δεν πληροί τις προδιαγραφές λειτουργίας

Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2004 15:01

Οι τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις μαζικής εστίασης δεν πληρούν τις προδιαγραφές λειτουργίας, όπως διαπιστώθηκε από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν τα συνεργεία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων.

Οι έλεγχοι αυτοί πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της ετοιμότητας των επιχειρήσεων ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία πραγματοποιήθηκαν 3.220 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 161 παραβάσεις. Οι περισσότερες υπάγονται στην κατηγορία της γενικής υγιεινής (72) ενώ ακολουθούν οι συστάσεις για μη ασφαλή τρόφιμα και 22 παραβάσεις ήταν για έλλειψη άδειας, παράνομο τεμαχισμό κρέατος, κ.α.

Συστάσεις έγιναν σε 1.188 επιχειρήσεις (ποσοστό 36,9% των επιθεωρήσεων).

Σημειώνεται ότι ο φορέας πραγματοποιεί και ελέγχους σε παρασκευαστές/συσκευαστές, διανομείς/μεταφορείς, λιανικό εμπόριο, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, παρασκευαστές που πωλούν λιανική και συνολικά πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2001-2003, 22.420 επιθεωρήσεις από τις οποίες προκύπτουν παρόμοια συμπεράσματα με το πρόγραμμα ελέγχων στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης. Δηλαδή από το σύνολο των επιθεωρήσεων το 8,2% είχε διαπράξει κάποιου είδους παράβαση, ενώ στο 34,3% έγιναν συστάσεις για συμμόρφωση.

Οι περισσότερες παραβάσεις έγιναν στον τομέα των μη ασφαλών τροφίμων (521), ακολουθούν οι παραβάσεις στην κατηγορία της γενικής υγιεινής (467), παραβάσεις για έλλειψη άδειας ή παράνομο τεμαχισμό κρέατος κλπ εντοπίστηκαν σε 425 περιπτώσεις και για σύνθεση ή νοθεία εντοπίστηκαν 66 παραβάσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα