Στα υψηλά 17 μηνών η Ευρώπη

Ανακούφιση στη Ν.Υ. από τον πρόεδρο της Fed
Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2004 00:01
UPD:06:49

Η ΟΜΙΛΙΑ του διοικητή της Φέντεραλ Ριζέρβ, Αλαν Γκρίνσπαν, ενώπιον του Κογκρέσου, ενέπνευσε τις διεθνείς αγορές, καθώς ήταν από τις πιο αισιόδοξες για την αμερικανική οικονομία, στη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Οι προοπτικές για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας είναι καλές, είπε ο Γκρίνσπαν, ενώ, σε ό,τι αφορά την πορεία των επιτοκίων, ανέφερε ότι η Fed θα πρέπει «να δείξει υπομονή» και να αποφύγει γρήγορες αυξήσεις στα επιτόκια.

Τα θετικά σχόλια Γκρίνσπαν ενίσχυσαν τη Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, αφού οι θετικές εκτιμήσεις για την οικονομία ήταν αυτό ακριβώς που ήθελε να «ακούσει» η αγορά, ενώ παράλληλα απομάκρυνε τις ανησυχίες των επενδυτών για άμεση αύξηση των επιτοκίων.

Η πρόσφατη συνεδρίαση της Fed, με την αλλαγή λεκτικής ως προς τη νομισματική πολιτική, έκανε τους επενδυτές να σκεφθούν ότι επίκειται άμεσα μία αύξηση των επιτοκίων.

Στον τομέα των επιχειρήσεων, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην επιθετική προσφορά της Comcast να εξαγοράσει τη Walt Disney σε μετοχές αξίας 54 δισ. δολαρίων. Η μετοχή της Disney ενισχύθηκε 14%, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2001 και καταγράφοντας τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ των blue chips.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 123,85 μονάδες, ποσοστό 1,17%, φθάνοντας στις 10.737,70 μονάδες. Με άνοδο 14,33 μονάδων, ποσοστό 0,69%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.089,66 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές έκλεισαν στα υψηλότερα επίπεδα 17 μηνών. Εκτός από την ομιλία Γκρίνσπαν, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στηρίχθηκαν από τον τομέα μέσων μαζικής ενημέρωσης και αυτοκινήτου.

Ο τομέας των μίντια παρουσίασε τις καλύτερες επιδόσεις, χάρη στην άνοδο 4,4% της μετοχής της Vivendi Universal -στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2002- αμέσως μετά την είδηση ότι η αμερικανική εταιρεία καλωδιακής τηλεόρασης Comcast υπέβαλε επιθετική προσφορά για την εξαγορά της Walt Disney.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με άνοδο 0,12%, στις 996,02 μονάδες, καταγράφοντας το καλύτερο κλείσιμο από τις 27 Αυγούστου του 2002, ενώ νωρίτερα, στη διάρκεια της συνεδρίασης, είχε αγγίξει τις 999,29 μονάδες. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έκλεισε με κέρδη 0,34%.

Το χρηματιστήριο του Τόκιο παρέμεινε χθες κλειστό λόγω αργίας.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα