Ρευστοποιήσεις στη Ν. Υόρκη

Παρέμειναν σε άνοδο οι ευρωπαϊκοί τίτλοι
Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2004 00:01
UPD:07:17

«ΑΝΑΣΑ» πήραν χθες οι μετοχές στη Wall Street, μετά την εκτίναξή τους, την Τετάρτη, στα υψηλότερα 32 μηνών, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους.

Το κλίμα επηρέασαν επίσης και τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής και τις αιτήσεις χορήγησης επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ.

Ο Γκρίνσπαν συνέχισε για δεύτερη ημέρα την ομιλία του ενώπιον της τραπεζικής επιτροπής της Γερουσίας, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του για την οικονομία και το έλλειμμα των ΗΠΑ.

Οι μετοχές τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών υποχώρησαν, ασκώντας πιέσεις στο δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq. Η μετοχή της Hewlett-Packard υποχώρησε 3,5%, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες στον τεχνολογικό τομέα, καθώς οι προβλέψεις της για το πρώτο τρίμηνο δεν ικανοποίησαν τόσο πολύ τους επενδυτές.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 43,63 μονάδες, ποσοστό 0,41%, φθάνοντας στις 10.694,07 μονάδες. Με απώλειες 16,05 μονάδων, ποσοστό 0,77%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2,073,61 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές παρέμειναν και χθες στα υψηλότερα επίπεδα 17 μηνών, με σημείο στήριξης τα κέρδη του αγγλο-ολλανδικού κολοσσού Unilever, ο οποίος ανακοίνωσε αποτελέσματα καλύτερα των προβλέψεων. Η μετοχή της Unilever ενισχύθηκε 3,5%.

Μεταξύ των μετοχών που κινήθηκαν ανοδικά περιλαμβάνεται και αυτή της Rolls-Royce, με κέρδη της τάξης του 12%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση των κερδών της, ξεπερνώντας σχεδόν όλες τις προσδοκίες.

Ωστόσο, η εξασθένηση των μετοχών του τραπεζικού τομέα συγκράτησε περαιτέρω άνοδο, καθώς η Credit Suisse και η Societe Generale ανακοίνωσαν αποθαρρυντικά αποτελέσματα. Η μετοχή της Barclays υποχώρησε, εν μέσω ανησυχιών ότι μπορεί να προχωρήσει σε εξαγορά.

«Εταιρείες όπως Rolls-Royce και UBS που εκμεταλλεύονται αποτελεσματικά την οικονομική τους ανάπτυξη, ζητώνται περισσότερο από επενδυτές», αναφέρουν αναλυτές της αγοράς.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε 0,42%, διαμορφούμενος στις 1.000,2 μονάδες, στα καλύτερα επίπεδα από τις 23 Αυγούστου, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 αυξήθηκε 0,43%.

Τέλος, στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,91%, εν μέσω αγοραστικού ενδιαφέροντος, όμως τα κέρδη περιορίστηκαν από θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι επανατοποθετούνται, εν όψει του τέλους του τρέχοντος οικονομικού έτους στην Ιαπωνία, στα τέλη Μαρτίου.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα