Μακραίνει η λίστα των μέτρων και φουσκώνουν οι στόχοι

Διαπραγματεύσεις: Τι προβλέπει το πακέτο που υπέβαλε χθες στους «θεσμούς» το υπουργείο Οικονομικών
Πέμπτη, 02 Απριλίου 2015 08:47
UPD:08:53
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Γιάνης Βαρουφάκης, υπουργός Οικονομικών: Η κυβέρνηση ζητεί την ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση της τελικής αξιολόγησης στη βάση αυτής της λίστας, έτσι ώστε να επιλυθούν τα θέματα βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης.

Από την έντυπη έκδοση 

Υπερβολικά φιλόδοξη λίστα μέτρων, η υλοποίηση των οποίων μπορεί να οδηγήσει και σε υπέρβαση του στόχου του μνημονίου (3%) για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, υπέβαλε χθες στους «θεσμούς» το υπουργείο Οικονομικών κατά τη συνεδρίαση του Euroworking Group, στην οποία δεν υπήρξε καμία σημαντική πρόοδος.

Οι εταίροι αμφιβάλλουν για την απόδοση του ελληνικού πακέτου που προβλέπει έσοδα «χωρίς υφεσιακά μέτρα» μέχρι και 6,11 δισ. ευρώ, ενώ πιέζουν την κυβέρνηση να υποχωρήσει σε θέματα που αποτελούν «κόκκινες γραμμές» όπως το ασφαλιστικό, το εργασιακό και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης που ελέγχουν οι «θεσμοί» παραμένουν κλειστές, εν όψει της υποχρέωσης την επόμενη εβδομάδα για την πληρωμή της δόσης ύψους 448 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και με κυβερνητικά στελέχη να αφήνουν να εννοηθεί ότι εάν δεν δοθεί καμία δόση ίσως και να μην καταβληθεί.

«Η κυβέρνηση ζητεί την ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση της τελικής αξιολόγησης στη βάση αυτής της λίστας, έτσι ώστε να επιλυθούν τα θέματα βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης και να τερματιστούν οι τρέχουσες οικονομικές και χρηματοδοτικές αβεβαιότητες. Πρόκειται για επείγουσα και αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση του οικονομικού και μεταρρυθμιστικού προγράμματος», αναφέρεται στην εισαγωγή του κειμένου.

Παρεμβάσεις

Αναλυτικότερα, στο νέο κείμενο των 26 σελίδων που υπέβαλε η κυβέρνηση περιλαμβάνονται παρεμβάσεις οι οποίες μπορούν να αποδώσουν πρόσθετα έσοδα ύψους 4,68 δισ. ευρώ με το βασικό σενάριο, αλλά μπορούν να ανέλθουν σε 6,11 δισ. ευρώ σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο.

Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του προϋπολογισμού του 2015, το ΥΠΟΙΚ στο κείμενο αναγράφει πως χωρίς κανένα μέτρο αυτό θα ανέλθει σε 1,2% του ΑΕΠ.

Ομως εάν ληφθεί υπ’ όψιν η απόδοση των προτεινόμενων μέτρων, το πλεόνασμα μπορεί να διαμορφωθεί μεταξύ 3,1% του ΑΕΠ και 3,9% του ΑΕΠ.

Υπερκαλύπτεται δηλαδή και με το βασικό σενάριο ο μνημονιακός στόχος του πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ το 2015 (ή 5,7 δισ. ευρώ), όταν η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως ο στόχος του 3% δεν υπάρχει και ότι ο νέος στόχος θα είναι κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ.

Παράλληλα γίνεται λόγος για χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 19 δισ. ευρώ φέτος, χωρίς να διευκρινίζεται εάν αφορούν το σύνολο του έτους ή τους μήνες που απομένουν.

Ιδιωτικοποιήσεις

Για τις ιδιωτικοποιήσεις αναφέρει πως «όλα τα ήδη υπογραφέντα συμβόλαια θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και όλες οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει πρόκειται να συνεχιστούν».

Ωστόσο, σημειώνει πως οι ιδιωτικοποιήσεις που απομένει να γίνουν θα αξιολογηθούν κατά περίπτωση και αναμένεται να αποφέρουν 1,5 δισ. ευρώ το 2015. Επίσης υπάρχει και το γνωστό τμήμα των παροχών που αφορά την αποκατάσταση της 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους, με κόστος 660 εκατ. ευρώ, καταργεί τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος με κόστος 326 εκατ. ευρώ, διατήρηση ως έχει του ΕΚΑΣ με κόστος 82 εκατ. ευρώ και αντικατάσταση του τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ με κόστος 70 εκατ. ευρώ.

Επιμένουν στα εργασιακά

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αποκάλυψε ότι οι εταίροι επιμένουν σε μέτρα για το ασφαλιστικό και το εργασιακό και για εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, που παραμένουν «κόκκινες γραμμές» για την κυβέρνηση, αλλά παρ’ όλα αυτά χαρακτήρισε «καλύτερο του αναμενομένου» το κλίμα στο Euroworking Group, αλλά στο ερώτημα εάν είναι κοντά η εκταμίευση της δόσης απέφυγε να απαντήσει.

Αναλυτικότερα, όπως είπε, η διαπραγμάτευση κινείται στη λογική της συμφωνίας-πακέτο επί των μεταρρυθμίσεων. Δηλαδή, οι εταίροι ζητούν την προώθηση όλων των παρεμβάσεων ώστε να ξεκλειδώσει η δόση, ενώ δεν δέχονται τμηματική υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και αντίστοιχη σταδιακή εκταμίευση.

Οπως είπε, εκτός των μέτρων που έχει προτείνει η κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι των «θεσμών» εκφράζουν την αντίθεσή τους:

1. Στην απόφαση της κυβέρνησης να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, την οποία (απόφαση) η ίδια πηγή τη χαρακτήρισε «αμετάκλητη».

2. Στα εργασιακά και κυρίως η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

3. Η προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, με στόχο την είσπραξη ποσού 2,2 δισ. ευρώ αντί του 1,5 δισ. ευρώ που υπολογίζει η κυβέρνηση. Επίσης διαφωνούν με τη διάθεση των εισπράξεων αποκρατικοποιήσεων στον ειδικό λογαριασμό του ασφαλιστικού συστήματος που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και επιμένουν πως τα έσοδα πρέπει να διατίθενται για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, η ίδια πηγή ανέφερε ότι θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, αλλά χωρίς, όπως είπε, να ανοίξει τρύπα στον κρατικό προϋπολογισμό. Στο ερώτημα πότε θα εκταμιευτεί η δόση, απέφυγε να απαντήσει. Επισήμως το επόμενο ΕWG έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Τετάρτη και το Eurogroup για τις 24 Απριλίου, χωρίς να αποκλείεται και έκτακτο Eurogoup νωρίτερα.

Υπάρχει ακόμα δρόμος

Για την εκταμίευση μέρους των διαθέσιμων προς την Ελλάδα υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος που θα πρέπει να διανυθεί, κυρίως από την πλευρά της κυβέρνησης, εάν όντως επιθυμεί τη λήψη απόφασης του Εurogroup το συντομότερο.

Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup, η οποία είχε διάρκεια περίπου δύο ωρών.

«Φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει και σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες προκειμένου να φτάσουμε σε μια ολοκληρωμένη συμφωνημένη και συνολική λίστα μέτρων, η οποία θα αποτελέσει και τη βάση για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης», ανέφερε πολύ καλά ενημερωμένη πηγή της Ευρωζώνης.

Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη δεν ήταν προγραμματισμένη για αποφάσεις, αλλά για μια ενημέρωση των εκπροσώπων των χωρών της Ευρωζώνης για την πορεία των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα επί του πακέτου των μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, φάνηκε ξεκάθαρα ότι παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τις τελευταίες μέρες, η οποία αναγνωρίζεται δημόσια από την Κομισιόν και άλλους συμμετέχοντες στις συζητήσεις, υπάρχει ακόμη σημαντική απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές. Και οι διαφωνίες έχουν να κάνουν κυρίως με το δημοσιονομικό, γιατί κατά την άποψη των εκπροσώπων των δανειστών πολλά από τα προτεινόμενα μέτρα της κυβέρνησης είτε είναι μιας χρήσης και δεν διασφαλίζουν μόνιμα έσοδα, είτε είναι υπερτιμημένα (κυρίως στον τομέα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής).

Στο ερώτημα αν υπάρχει δυνατότητα εκταμίευσης μέρους των διαθέσιμων που ανέρχονται σε 7,2 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα της επόμενης βδομάδας, η απάντηση που δίνουν στις Βρυξέλλες είναι ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να καλυφθεί η απόσταση που τη χωρίζει από τους δανειστές.

Από σήμερα μέχρι και τις 6 Απριλίου τα κοινοτικά όργανα θα βρίσκονται σε αργία λόγω του Πάσχα των καθολικών, ενώ η επόμενη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup είναι προγραμματισμένη για τις 8 Απριλίου.

Η εν λόγω συνεδρίαση είναι και η τελευταία ευκαιρία για επίτευξη συμφωνίας πριν από το ορθόδοξο Πάσχα. Κι αυτό γιατί αν συμφωνήσουν οι τεχνοκράτες της Ομάδας Εργασίας που είναι στενοί συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών, η επικύρωσή της στη συνέχεια από το Εurogroup θα είναι μια αρκετά εύκολη διαδικασία.

Η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της

Η απειλή του πιστωτικού γεγονότος την οποία επισείουν υπουργοί της κυβέρνησης προκάλεσε την παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου, που επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις της.

Αυστηρή κριτική ασκούν κόμματα της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας τα φαινόμενα «κυβερνητικής πολυγλωσσίας».

Το «υλικό» για το νέο επεισόδιο στη σειρά των δηλώσεων υπουργών έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο οποίος σε συνέντευξή του στο έγκυρο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» προειδοποίησε πως «αν έως τις 9 Απριλίου δεν εισρεύσουν χρήματα, θα πληρώσουμε πρώτα τους μισθούς και τις συντάξεις εδώ στην Ελλάδα και μετά θα ζητήσουμε από τους εταίρους μας στο εξωτερικό συναίνεση και κατανόηση για το ότι δεν θα πληρώσουμε εγκαίρως τα 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ».

Ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι «αυτό πρέπει να γίνει σε συμφωνία ότι δεν θα σημειωθεί πιστωτικό γεγονός», παραδέχτηκε ότι «τα χρήματα επαρκούν μόνο μέχρι τα μέσα Απριλίου» και υποστήριξε ότι «από τον Αύγουστο δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ, δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να πληρώνει τα χρέη της μόνο με ίδια μέσα, χωρίς δανεισμό».

Ο θόρυβος από τις δηλώσεις Βούτση υποχρέωσαν την κυβερνητική ηγεσία σε παρέμβαση, η οποία εκδηλώθηκε μέσω δηλώσεως του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Reuters: «Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. Η πορεία των διαπραγματεύσεων, άλλωστε, έχει καλύψει την απόσταση και έχει δημιουργήσει κοινό έδαφος».

Δραματικές δηλώσεις -και αποκαλυπτικές των απόψεων που διατρέχουν το εσωτερικό της κυβέρνησης- έκανε και ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» υποστήριξε: «Εάν η Ελλάδα δεν λάβει χρήματα εντός των επόμενων δέκα ημερών, τότε λυπάμαι, αλλά αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων συμμάχων μας αποφάσισε να σκοτώσει την Ελλάδα».

Προβάλλοντας το «γεωπολιτικό χαρτί» που παίζει η κυβέρνηση, ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα αποκαλύψει ποιο Plan Β διαθέτει και ποιο ρόλο θα μπορούσε να διαδραματίσει σε αυτό η Ρωσία, εφόσον δεν υπάρχει καμία άλλη λύση.

Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας χαρακτήρισε τις δηλώσεις των δύο υπουργών σαν «μια βόμβα στη ρημαγμένη οικονομία».

Το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «ανοικτή σύγκρουση της κυβέρνησης -δηλαδή του κ. Τσίπρα- με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Βούτση».

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΟΣ - ΔΗΜ. ΗΛ. ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ



Σχολιάστε το άρθρο

Απομένουν 3000 χαρακτήρες αποστολή
Τα πιο πρόσφατα σχόλια
Ο ΜΕΤΡΟΠΑΘΗΣ[94.66.1xx.xxx]
05/04/2015 12:09

Δεν κατάλαβα το σχόλιο του ΔΙΟΝΥΣΗ
Να το ξηλώσουμε. Τι εννοεί ο ποιητής?
Να απολύσουμε 600.000 υπαλλήλους και να προσλάβουμε άλλους στη θέση τους? Δηλαδή να πληρώσουμε οι φορολογούμενοι αποζημιώσεις που ανέρχονται κοντά στα 9 ως 10 δις?
Να μην έχουμε καθόλου δημόσιο? Θα είμαστε η μοναδική χώρα στο κόσμο
Εκτός και αν εννοεί ο ποιητής να εκχωρήσουμε αρμοδιότητες του στενού πυρήνα του κράτους στον ιδιωτικό τομέα (δηλαδή συλλογή φόρων, αστυνομία, στρατός και άλλα πολλά). Απλά δεν γίνεται για συνταγματικούς, οικονομικούς,πολιτικούς, κοινωνικούς και άλλους λόγους που αγνοεί ο ποιητής.
Υπάρχει άλλη λύση που μου διαφεύγει?

περισσότερα
sanio[94.67.7xx.xxx]
04/04/2015 14:44

Ο θιασος των παληατσων του ΣΥΡΙΖΑ καλως ψυχαγωγει το φιλοθεαμον κοινο της Ελλαδας μας αλλα καπου αυτη η παρασταση πρεπει να τελειωνει γιατι απλα η χωρα πρεπει να κυβερνηθει. Και κυβενητικη σημαινει επιστημη , τεχνογνωσια και ικανη εμπειρια . Το συγχρονο ανταγωνιστικο διεθνες περιβαλλον, και η απελευθερωση του εμποριου που επικρατει δεν επιτρεπουν πειραματισμους αλλα αδηριτους κανονες . Δεν περιμενει κανεις απο τον κυριο Τσιπρα και την κυβερνηση του να κανει καποια ανακαλυψη στο πεδιο της οικονομικης επιστημης, δεν μπορει αλλωστε να το κανει γιατι δεν εχει τις γνωσεις προφανως. Αυτο που ισως θα μπορουσε να κανει ειναι να διατηρησει τις ισορροπιες στον συγκεκριμενο γεωπολιτικο χωρο χωρις ακροβασιες και εκβιασμους των ισχυροτερων με δηθεν ασους στο μανικι. Η χωρα μας εχει το προβλημα δεν το εχει η Γερμανια.Η νομιζει ο κ. Τσιπρας οτι η Ρωσια θα προτιμησει να τα χαλασει με τη Γερμανια για να τα εχει καλα μαζι μας.
Αν δεν ειναι ικανος αυτος και η κυβερνηση του να δρασουν προς οφελος των ισορροπιων στον Ελλαδικο χωρο καθως και στον ευρυτερο γεωπολιτικο χωρο της νοτιοανατολικης Μεσογειου, τοτε αν ειναι πατριωτης και εχει τσιπα επανω του να παραιτηθει και να παει σπιτι του και να μη μας ταλαιπωρει με την αβεβαιοτητα και την δημιουργικη ασαφεια του.

περισσότερα
germanotsolias[87.178.1xx.xxx]
04/04/2015 12:21

@ionas

Νομιζω, οτι οι επισκεπτες του φορουμ δεν αντιλαμβανονται την ειρωνια του σχολιου σου.
Παντοτε μας φταινε οι "αλλοι" και ιδιαιτερως οι Γερμανοι. Τις αποζημιωσεις κλπ να τις διεκδικησουμε επισημως! Αλλα κατα τις δικες μου πληροφοριες, τα καταφερε η Γερμανια και εξεφυγε απο τις υποχρεωσεις της με συνεισφορα των κυβερνησεων μας (συμφωνια 1968 και συμφωνο-4+2 03/1990 με αποδοχη απο Ελλαδα 11/1990 στο Παρισι) (ιδε απομνημονευματα Genscher).

περισσότερα
διαβάστε όλα τα σχόλια (37)

Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα