Προσπάθεια για συμφωνία μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα

Πέμπτη, 02 Απριλίου 2015 07:20
UPD:09:14
REUTERS/YANNIS BEHRAKIS
A- A A+

Μια ακόμη προσπάθεια να πείσει εταίρους και δανειστές προκειμένου να λύσουν, την επόμενη εβδομάδα αμέσως μετά το Πάσχα των Καθολικών, το ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα, κατέβαλε χθες η κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με τη νέα επικαιροποιημένη 26σέλιδη λίστα που υπέβαλε και από την οποία προσδοκά έως και 6 δισ. ευρώ έσοδα εντός του 2015, σε περίπτωση που οι στόχοι αποδειχθούν εφικτοί, το πλεόνασμα του προϋπολογισμού μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 4% του ΑΕΠ, τη στιγμή που ένας από τους κεντρικούς στόχους της κυβέρνησης ήταν μέχρι τώρα η μείωση του από το στόχο του 3% που προέβλεπε η προηγούμενη δανειακή σύμβαση, στο 1,5% όπως είχε δηλώσει ο Γ. Βαρουφάκης ή ακόμη και στο 0,6% όπως είχε δηλώσει η σύμβουλός του Έλ. Παναρίτη.

Παρά ταύτα οι ενστάσεις των δανειστών παραμένουν, ειδικά σε ότι αφορά στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά, με τις δύο πλευρές να εκκινούν από εκ διαμέτρου αντίθετες αφετηρίες. Οι δανειστές ζητούν περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας και νέες μειώσεις στις συντάξεις και στα επικουρικά ταμεία, ενώ η κυβέρνηση στις προτάσεις που έχει στείλει προβλέπει την επαναφορά του 13ου μισθού για τους χαμηλοσυνταξιούχους, που θα κοστίσει περί τα 600 εκατομμύρια ευρώ και την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, μέτρο που κοστολογείται περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια ώρα στελέχη της κυβέρνησης αποκλείουν να δεχθούν την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η κατάργηση των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων είναι «κόκκινο πανί» για τους τεχνοκράτες των τεχνικών κλιμακίων και τους εκπροσώπους των θεσμών στο Brussels Group, ενώ σύγχυση επικρατεί για την αύξηση του ΦΠΑ σε δημοφιλή νησιά -ίσως λένε ορισμένοι είναι από τα τελευταία όπλα στην κυβερνητική φαρέτρα-, και για τον ΕΝΦΙΑ ο οποίος παραμένει εκτός ατζέντας. Παράλληλα υπάρχουν αντικρουόμενες δηλώσεις μελών της κυβέρνησης και για τις ιδιωτικοποιήσεις όπου η υπαναχώρηση της κυβέρνησης από την αρχική της θέση μπορεί να ικανοποιεί εν μέρει τους δανειστές, αλλά τη φέρνει αντιμέτωπη με την εσωκομματική αντιπολίτευση, καθώς για πολλά στελέχη της μειοψηφίας το θέμα ήταν και είναι «κόκκινο πανί».

Εντός αυτού του τοπίου η ΕΚΤ συνέχισε χθες «το μαρτύριο της σταγόνας» αυξάνοντας μόλις κατά 700 εκατ. ευρώ το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ η κυβέρνηση καλείται πλέον εντός συνόρων να λύσει και το γρίφο των αντιεξουσιαστών, θέμα που προκαλεί και ενδοκυβερνητικές εντάσεις και είχε ως αποτέλεσμα την έκτακτη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, όπου αποφασίσθηκε το χαρτοφυλάκιο της Προστασίας του Πολίτη να περάσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Κίνηση που κατά πολλούς σχετίζεται με τις σχέσεις του κ. Πανούση τόσο με τον υπερυπουργό εσωτερικών Ν. Βούτση όσο κυρίως με την αναπληρώτριά του Τ. Χριστοδουλοπούλου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή