Korea Electric Power Corp. : Τα χαμηλότερα κέρδη σε τρία χρόνια

Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2004 07:59

ΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ κέρδη σε τριμηνιαία βάση εμφάνισε μέσα σε τρία χρόνια, εξ αιτίας του κόστους των καυσίμων- οι οποίες αυξήθηκαν από το αδύναμο γουόν- και τις υψηλότερες τιμές κάρβουνου και πετρελαίου, η Korea Electric Power Corp. η οποία παράγει το 95% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ν. Κορέας.

Τα καθαρά της κέρδη υποχώρησαν κατά 94%, φθάνοντας στα 26,8 δισ. γουόν (23,1 εκατ. δολ.) το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2003, από 459 εκατ. γουόν που είχε εμφανίσει πριν από ένα χρόνο σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία. Ένα χρόνο πριν η εταιρεία εμφάνισε 433 δισ. γουόν άνοδο μετά την πώληση των μετοχών που κατείχε στην Powercomm Co.

Τα έσοδα το τελευταίο τρίμηνο ήταν χαμηλότερα από τις προβλέψεις πέντε οικονομικών αναλυτών του Bloomberg News, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι αυτά θα ανέλθουν σε 74 δισ. γουόν. Η Korea Electric είχε ανακοινώσει ότι ενδέχεται να καταβάλει 94 εκατ. δολ. περισσότερα για κάρβουνο πέρυσι από την Κίνα, μετά την άνοδο της τιμής του καυσίμου σε επίπεδα ρεκόρ. Το κάρβουνα, αποτελεί περίπου το 1/3 του κόστους για τα καύσιμα της Korea Electric.

«Η εταιρεία είχε μεγάλο πρόβλημα από την αύξηση της τιμής του κάρβουνου», ανέφερε ο Jeong Jong Hyeon, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 863 εκατ. δολ. σε μετοχές με την CJ Investment Trust Management Co. στη Σεούλ, συμπληρώνοντας : «Βασικά η εταιρεία δεν μπόρεσε να ελέγξει τα έσοδά της, επειδή οι τιμές ηλεκτρικής ενεργείας που καθόρισε η κυβέρνηση φαίνεται ότι αυτές δεν πρόκειται να αυξηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, ο υπουργός Ενεργείας της Ν. Κορέας, είχε ανακοινώσει ότι θα προβεί στη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού για οικιακή χρήση κατά περίπου 2,8% και για βιομηχανική κατά 3,5% την 1η Μαρτίου σε μια προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού, αλλά και της διαφοράς μεταξύ των τιμών που πληρώνουν οι ιδιώτες και οι βιομηχανίες.

Οι χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενεργείας περιόρισαν τα κέρδη της Korea Electric στα 366 δισ. γουόν μέσα στο έτος, συμπλήρωσε ο υπουργός.

Οι μετοχές της εταιρείας οι οποίες κέρδισαν 17% το 2003 υποχώρησαν κατά 1,6% ή 350 γουόν, φθάνοντας στις 21.100 γουόν η μία και διαπραγματεύθηκαν χαμηλότερα στα 21.350 γουόν η μία στη 1:20' μ.μ. τοπική ώρα. Ο δείκτης Kospi ο οποίος πέρυσι κέρδισε συνολικά ποσοστό 29% σημείωνε άνοδο 0,2%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα