Yukos : Τα μερίδιά τους δίνουν οι μέτοχοι

Για την απελευθέρωση του Κhodorkovsky και του Lebedev
Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2004 11:24

O πρώην επικεφαλής της εταιρείας Mikhail Khodorkovsky

ΕΤΟΙΜΟΙ να προσφέρουν το μερίδιό τους ύψους 14,6 δισ. δολ. που κατέχουν στη δεύτερη σε μέγεθος μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαιοειδών της Ρωσίας, AO Yukos Oil Co., στη ρωσική κυβέρνηση, είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της εταιρείας, προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι Mikhail Khodorkovsky και Platon Lebedev, ανακοίνωσαν δύο από τους μετόχους.

«Θα κάνουμε ο,τιδήποτε για να ελευθερώσουμε τους φίλους μας», ανέφερε ο Leonid Nevzlin, ο οποίος κατέχει το 8% του μεριδίου της εταιρείας που ελέγχει την Yukos, σε συνέντευξή του που παρεχώρησε στο Ισραήλ όπου βρίσκεται προκειμένου να αποφύγει τη δίωξη για υπεξαίρεση, συμπληρώνοντας : «Αν υπάρξει εγγύηση ότι θα αφεθούν ελεύθεροι είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε τα μερίδια που κατέχουμε. Και πρέπει να υπάρξει εγγύηση για την απελευθέρωσή τους πρώτα».

Ο Κhodorkovsky, 40 ετών, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του Group Menatep, που κατέχει το 44% της Yukos. Συνελήφθη στις 25 Οκτωβρίου για φοροδιαφυγή και από τότε κρατείται σε φυλακή της Μόσχας. Ο επικεφαλής της Menatep, Lebedev συνελήφθη στις 2 Ιουλίου και κρατείται στις ίδιες φυλακές.

Οι ρωσικές αρχές έχουν παγώσει το μεγαλύτερο μέρος του μεριδίου της Menatep στη Yukos, κατηγορώντας της ότι δεν κατέβαλε φόρους ύψους 3,4 δισ. δολαρίων. Η έρευνα είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση κατά 25% του δείκτη στο Χρηματιστήριο της Ρωσίας τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο.

Οι μετοχές ωστόσο ανέκαμψαν, φθάνοντας στα επίπεδα που βρισκόντουσαν πριν από τη σύλληψη του Κhodorkovsky. Σημειώνεται, ότι όπως οι μέτοχοι της Menatep και ο Vladimir Dubov, ζει επίσης στο Ισραήλ και είναι έτοιμος να διαθέσει και το δικό του μερίδιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα