Μαρκ Μόμπιους: Κορυφαία προτεραιότητα η προώθηση ιδιωτικοποιήσεων

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Templeton δίνει «ψήφο» εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τη νέα κυβέρνηση
Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015 11:40
UPD:11:41

Μεγάλη πρόκληση χαρακτηρίζει την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους ο εκτελεστικός πρόεδρος της Templeton Emerging Markets Group, δρ Μαρκ Μόμπιους.

Από την έντυπη έκδοση 

Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, καθώς η κυβέρνηση και οι εταίροι θα καταλήξουν σε κάποια συμβιβαστική λύση στο θέμα της χρηματοδότησης της χώρας, όμως οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη αναπτυξιακών μέτρων που θα φέρουν σημαντικές νέες επενδύσεις στη χώρα, όπως προώθηση ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεις, ενώ παράλληλα οι πιστωτές θα πρέπει να σταματήσουν την τιμωρητική πολιτική λιτότητας που ακολουθούν απέναντι στη χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σε μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας αναφορικά με το μέλλον της χώρας και της σχέσης της με τους Ευρωπαίους εταίρους στο ενιαίο νόμισμα, ο δρ Μαρκ Μόμπιους, εκτελεστικός πρόεδρος της Templeton Emerging Markets Group, ένας από τους μεγαλύτερους «γκουρού» για επενδύσεις σε αναδυόμενες αγορές, στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας, τονίζοντας πως η νέα ελληνική κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει μπροστά εφαρμόζοντας πολιτικές που θα έχουν στόχο την τόνωση της ανάπτυξης, δίνοντας έμφαση κυρίως στην αλλαγή.

Αναφορικά με την επενδυτική στρατηγική της εταιρείας του απέναντι στην Ελλάδα, ο Μαρκ Μόμπιους τονίζει πως δεν πρόκειται να αλλάξει, καθώς θεωρεί πως η τρέχουσα πτώση των τιμών στο χρηματιστήριο αποτελεί ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις, ιδίως σε τράπεζες, οι αποτιμήσεις των οποίων δείχνουν «ιδιαίτερα ελκυστικές για εμάς». Ο ίδιος υπογράμμισε πως η εταιρεία του έχει ήδη τοποθετηθεί στην Εθνική Τράπεζα.

«Η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Δεν τίθεται θέμα», δήλωσε ο Μαρκ Μόμπιους μιλώντας στη «Ν» και άλλα επιλεγμένα μέσα ενημέρωσης, στο πλαίσιο παρουσίασης επενδυτικών στρατηγικών, προσκεκλημένος της Eurobank στην Αθήνα.

Ο ίδιος στηλίτευσε την «τιμωρητική» πολιτική λιτότητας που επιβάλλουν στην Ελλάδα -αλλά και σε άλλες χώρες- τόσο το ΔΝΤ όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (ΕΚΤ, Κομισιόν), θεωρώντας πως η πολιτική αυτή είναι αδιέξοδη.

«Πιστεύω πως δεν τίθεται ερώτημα ότι η συνέχιση της περικοπής δαπανών και επενδύσεων δεν πρόκειται να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει από την τρέχουσα κατάσταση.

Αυτό που χρειάζεται, κατά την άποψή μου, είναι περισσότερες επενδύσεις και διέξοδος προς την ανάκαμψη και πιστεύω πως η απόφαση της νέας κυβέρνησης να δώσει έμφαση στην άρση των βαρών του απλού πολίτη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Επίσης, θεωρώ πως η έμφαση που δίνει στην επαναδιαπραγμάτευση των αυστηρών όρων που έχουν επιβληθεί στη χώρα θα είναι θετική καθώς θα τονώσει την αισιοδοξία. Ωστόσο, η ικανότητα της Ελλάδας να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος και τους όρους αποπληρωμής του με τους θεσμούς θα αποδειχθεί πολύ μεγάλη πρόκληση», επισήμανε ο Μόμπιους.

Ο «γκουρού» των αναδυόμενων αγορών τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης ριζοσπαστικών αλλαγών και τολμηρής δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος χρέους που έχει η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη γενικότερα.

«Η εκλογική νίκη του Τσίπρα με χαροποίησε προσωπικά. Θεωρώ πως σε τέτοιες περιόδους χρειάζεται μια πιο ριζοσπαστική πολιτική για να επιλυθούν τα χρονίζοντα προβλήματα, τόσο της αλλαγής του μίγματος πολιτικής όσο και της αντιμετώπισης των εγχώριων αγκυλώσεων, όπως μια πιο αποτελεσματική φορολογική πολιτική» πρόσθεσε ο Μόμπιους, ο οποίος θεωρεί ότι το πολιτικό κλίμα γενικά αλλάζει στην Ευρωζώνη, κάτι που γίνεται εμφανές και με την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η λιτότητα δεν είναι ποτέ δημοφιλής, όμως παράλληλα λίγοι είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη.

Ο συνδυασμός αυτός αποτελεί πρόκληση για τους πολιτικούς ηγέτες, καθώς τα μέτρα λιτότητας αποτελούν συνθήκη για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας, ενώ θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν και οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν ανάλογες καταστάσεις (Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία) και κατά πόσον αυτό θα επιφέρει μακροπρόθεσμα αλλαγές στην περιοχή.

Η Ε.Ε. θα πρέπει να υιοθετήσει ένα γενναίο επενδυτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα και άλλες υπερχρεωμένες χώρες, ώστε να ενθαρρύνει την οικονομική ανάπτυξη.

Ο Μόμπιους πιστεύει πως η αρνητική ειδησεογραφία αναφορικά με την Ελλάδα, που συντηρεί το σενάριο Grexit, προέρχεται κυρίως από τα πανίσχυρα βρετανικά μέσα ενημέρωσης και απηχεί την αμφισβήτηση του ευρώ από το βρετανικό κατεστημένο.

Αλλαγή του κλίματος

Η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων και την αλλαγή του κλίματος προς το καλύτερο. Μια επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση θα φέρει κι άλλους επενδυτές στη χώρα, τονίζει ο Μόμπιους.

«Δώστε επιχειρήσεις στους Κινέζους. Δώστε λιμάνια, τρένα. Μην τους φοβάστε. Εχουν τεράστια κεφάλαια και θέλουν να δημιουργούν κερδοφόρες εταιρείες», προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση ο Μαρκ Μόμπιους, ενώ εκτιμά πως οι Κινέζοι μπορούν να αποδεχτούν ακόμη και μια πρόταση επένδυσης στην οποία το ελληνικό κράτος θα διατηρεί τον έλεγχο μιας επιχείρησης υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει κοινά αποδεκτό επενδυτικό σχέδιο και μάνατζμεντ.

Ο καλύτερος τρόπος για μια ιδιωτικοποίηση είναι μέσω του χρηματιστηρίου, τονίζει, όμως σε περιπτώσεις εταιρειών εθνικού χαρακτήρα και για πρακτικούς λόγους είναι καλύτερα να υπάρχει στρατηγικός εταίρος.

Το εργασιακό δεν αποτελεί πρόβλημα στις ξένες επενδύσεις. Ο «γκουρού» επικροτεί την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να αναζητήσει επενδυτές στην Κίνα και τη Ρωσία, αφού οι χώρες αυτές έχουν τεράστια διαθέσιμα κεφάλαια και βεβαίως οι ίδιες επιθυμούν να τοποθετηθούν σε μια οικονομία-μέλος της Ευρωζώνης με σημαντικά γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα.

«Οι ευρωπαϊκές αρχές δεν πρόκειται να εγείρουν αντιρρήσεις στις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Για τις ρωσικές επενδύσεις, λόγω της πολιτικής έντασης που υπάρχει, ίσως τα πράγματα να είναι διαφορετικά», διευκρινίζει.

Ο Μόμπιους εκτιμά πως οι ιδιωτικοποιήσεις θα ανοίξουν τον δρόμο για την εισροή νέων κεφαλαίων στη χώρα, ενώ παράλληλα θα πείσουν τις τράπεζες να ανοίξουν ξανά τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία.

Μέσω του Χ.Α.

Σύμφωνα με τον δρ Μαρκ Μόμπιους, εκτελεστικό πρόεδρο της Templeton Emerging Markets Group, ο καλύτερος τρόπος για μια ιδιωτικοποίηση είναι μέσω του χρηματιστηρίου, όμως σε περιπτώσεις εταιρειών εθνικού χαρακτήρα και για πρακτικούς λόγους είναι καλύτερα να υπάρχει στρατηγικός εταίρος. Το εργασιακό δεν αποτελεί πρόβλημα στις ξένες επενδύσεις.

Σταθερή στρατηγική επενδύσεων

Η Templeton Emerging Markets δεν σκοπεύει να αλλάξει την επενδυτική στρατηγική της απέναντι στην Ελλάδα, ωστόσο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, αναζητώντας πιθανές ευκαιρίες, ενώ πιστεύει πως η μακροπρόθεσμη επενδυτική προοπτική της χώρας είναι καλή.

Οι μετοχές δεν είναι γενικά υπερτιμημένες, αν και υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις, όπως τόνισε στη «Ν» και άλλα επιλεγμένα μέσα ενημέρωσης ο εκτελεστικός πρόεδρος της Templeton Emerging Markets Group, δρ Μαρκ Μόμπιους. Οι ελληνικές τράπεζες δείχνουν ιδιαίτερα ελκυστικές, με την προϋπόθεση πως η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει μακροπρόθεσμα.

Πρόσθεσε πάντως ότι οι τράπεζες μάλλον θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση καθώς αυξάνουν τις προβλέψεις τους για τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ παρατήρησε ότι οι τράπεζες θα πρέπει τώρα να αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο του βάρους της κρίσης, ελαφρύνοντας το βάρος που σηκώνουν οι απλοί πολίτες.

«Η αγορά είναι φθηνή και εμείς αγοράζουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μόμπιους, ενώ υποστήριξε πως η εταιρεία του δεν καταγράφει ζημιές από τις τοποθετήσεις σε ελληνικά ενεργητικά στοιχεία.

Η εταιρεία πάντως εστιάζει αυτή την περίοδο στην ανάπτυξη του private equity, στοχεύοντας στη στήριξη ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν σημαντικές προοπτικές.

«Δεν θέλουμε να πάρουμε το μάνατζμεντ των εταιρειών αυτών, αλλά να συμφωνήσουμε σε ένα επιχειρηματικό πλάνο που θα διασφαλίζει την κερδοφορία, καλύπτοντας τις κεφαλαιακές ανάγκες» δήλωσε ο Μαρκ Μόμπιους, ο οποίος επισήμανε πως υπάρχουν πολλοί καλοί στόχοι στην αγορά των μμε.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ
  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα