Στο υψηλότερο διμήνου το ευρώ έναντι του δολαρίου

Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2001 18:54
UPD:19:18

Στο υψηλότερο επίπεδο διμήνου έχει διαμορφωθεί η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ μετά τα ενθαρρυντικά μηνύματα για την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη, αλλά και την κατάθεση του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ στο Κογκρέσο, η οποία κρίθηκε από τις αγορές δυσοίωνη για την αμερικανική οικονομία.

Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Λουξεμβούργο, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στο 3% σε ετήσια βάση από 3,4% το Μάιο. Τα στοιχεία αυτά τροφοδοτούν προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο άμεσο μέλλον.

Σημειώνεται ότι η τιμή - στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό είναι το 2%, και δεν αναμένεται να πέσει κάτω από αυτήν πριν από τον επόμενο χρόνο.

Στα 87,11 σεντς είχε διαμορφωθεί στις 6.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος, στη χρηματαγορά του Λονδίνου, η ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενίσχυση από τις 22 Μαίου, αλλά και για τη μεγαλύτερη άνοδο (1,7%) που σημειώνει το ευρωνόμισμα από τις 3 Απριλίου.

Το ευρώ ωστόσο διεύρυνε τα κέρδη του έναντι του δολαρίου μετά τη δήλωση του προέδρου της Fed Αλαν Γκρίνσπαν - ενώπιον Επιτροπής του Κογκρέσου για την Οικονομία - ότι η συνεχιζόμενη επιβράδυνση στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ενδέχεται να οδηγήσει τη Fed σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, μια και το αποτέλέσμα των έξι μειώσεων επιτοκίων δεν έχει οδηγήσει ακόμη σε αναζωπύρωση της ανάπτυξης.

«Η αμερικανική αγορά αξιογράφων ερμήνευσε αρνητικά την ομιλία του Γκρίνσπαν, κυρίως τις αναφορές του στην προοπτική ανάπτυξης», γεγονός που καθήλωσε το δολάριο προς όφελος του ευρώ, παρατηρεί ο Οντρεϊ Τσάιλντ-Φρίμαν, οικονομολόγος της Canadian Imperial Bank of Commerce.

Η υψηλότερη τιμή στην οποία έχει φθάσει σήμερα το ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος είναι τα 87,37 σεντς και η χαμηλότερη τα 85,69 σεντς.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα