Λιγοστά τα κέρδη στην Ευρώπη

Αργία στη Ν. Υόρκη για την Ημέρα του Προέδρου
Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2004 00:01
UPD:19/02/2004 06:50

H «ΜΑΧΗ» των προσφορών για την εξαγορά της AT&T Wireless και οι ανησυχίες ότι ο κολοσσός Vodafone ενδεχομένως να εισέλθει σε μία δαπανηρή διαδικασία προσφορών άσκησε πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες έκλεισαν τελικά με οριακή άνοδο. Ο όγκος των συναλλαγών ήταν ωστόσο περιορισμένος, καθώς η αγορά της Νέας Υόρκης παρέμεινε χθες κλειστή λόγω της αργίας της Ημέρας του Προέδρου.

Οι επενδυτές ήταν επιφυλακτικοί μετά τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για το εμπόριο και την εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα. Παρακολουθούν επίσης με ενδιαφέρον το εξασθενημένο δολάριο, το οποίο επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, συρρικνώνει την κερδοφορία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και ενισχύει τις προοπτικές αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Την Παρασκευή, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 66,22 μονάδες, ποσοστό 0,62%, φθάνοντας στις 10.627,85 μονάδες. Με απώλειες 20,05 μονάδων, ποσοστό 0,97%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.053,56 μονάδες.

«Οι ευρωπαϊκές αγορές εξακολουθούν να είναι ευαίσθητες στο παραμικρό σημάδι εξασθένησης στις ΗΠΑ, το οποίο μεταφράζεται σε νέα εξασθένηση του δολαρίου», αναφέρουν οικονομολόγοι. Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε με άνοδο 0,3%, ο CAC 40 στο Παρίσι 0,8%, ενώ ο δείκτης SMI στη Ζυρίχη με 0,2%. Με πτώση 0,1% έκλεισε ο FTSE 100 στο Λονδίνο. Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chip έκλεισε με άνοδο 0,2%, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 με 0,6%.

Τα θετικά σημεία της ευρωπαϊκής αγοράς ήταν ελάχιστα. Οι μετοχές πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά, στηριζόμενες από τη πιθανότητα περαιτέρω μείωσης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ. Η μετοχή της ΒΡ και της Total ενισχύθηκε περίπου κατά μία ποσοστιαία μονάδα, αφότου ο πρόεδρος του καρτέλ Πουρνόμο Γιουσγκιαντόρο είπε ότι ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να αποφασίσει να μειώσει τα όρια παραγωγής το Μάιο, εάν η συγκράτηση της προσφοράς τον Απρίλιο δεν αποδειχθεί αρκετή για να διατηρήσει τις τιμές στο στόχο των 22 έως 28 δολαρίων το βαρέλι.

Πηγή του Reuters ανέφερε επίσης ότι η Cingular Wireless αύξησε την προσφορά της για την ΑΤ&Τ Wireless, ξεπερνώντας την προσφορά της Vodafone το Σαββατοκύριακο. Η μετοχή της Vodafone υποχώρησε 2,6%.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με οριακή πτώση 0,08%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα