Eurobank: Η πτώση της ανεργίας δεν επαρκεί για την ανάκαμψη της οικονομίας

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015 17:29
UPD:17:31
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Όσο αυξάνεται η αποτελεσματικότητα της χρήσης των παραγωγικών συντελεστών τόσο αυξάνεται η παραγωγικότητα της εργασίας.

Την εκτίμηση ότι η ενίσχυση της απασχόλησης και η πτώση της ανεργίας δεν επαρκούν για την ανάκαμψη της οικονομίας εκφράζει η Eurobank παρατηρώντας ότι ο δείκτης παραγωγικότητας της εργασίας είναι στάσιμος τα τελευταία δύο έτη.

Όπως αναφέρεται στην εβδομαδιαία ανάλυση «7 ημέρες οικονομία», ο δείκτης της παραγωγικότητας της εργασίας (προϊόν ανά άτομο) ύστερα από τη μεγάλη πτώση που σημείωσε την τετραετία 2007 - 2011, κατέγραψε μια μικρή αύξηση το 2012 και για τα επόμενα δύο χρόνια (2013, 2014) παρέμεινε στάσιμος.

Υπό το πρίσμα της προσφοράς, η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας την περίοδο 2007-2011 ήταν αποτέλεσμα ενός συνδυασμού μειωμένης παραγωγικότητας της εργασίας και μειωμένης απασχόλησης.  Για τα έτη 2012 και 2013, η αρνητική επίδραση της παραγωγικότητας της εργασίας εξαλείφθηκε και η μείωση του ΑΕΠ προήλθε κυρίως λόγω μείωσης της απασχόλησης.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η παραγωγικότητα της εργασίας αποτελεί θετική συνάρτηση δύο βασικών παραγόντων: 1ον του δείκτη αποτελεσματικότητας της χρήσης των παραγωγικών συντελεστών και 2ον του φυσικού κεφαλαίου ανά εργαζόμενο.

Όσο αυξάνεται η αποτελεσματικότητα της χρήσης των παραγωγικών συντελεστών τόσο αυξάνεται η παραγωγικότητα της εργασίας. Όσο αυξάνεται το κεφάλαιο ανά άτομο τόσο πιο παραγωγικός γίνεται ο απασχολούμενος.

«Στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας η πτώση της παραγωγικότητας της εργασίας για το διάστημα 2007-2011 είναι πιθανό να εξηγείται από τον μειωμένο βαθμό εκμετάλλευσης του κεφαλαίου, π.χ. μηχανές, κτήρια, εργοστάσια σε αδράνεια, και από τη χειροτέρευση της αποτελεσματικότητας της χρήσης των παραγωγικών συντελεστών, π.χ. λόγω χειροτέρευσης των συνθηκών στις υπηρεσίες χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης ή λόγω δημιουργίας κινήτρων για μη αποδοτική χρήση του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας (υψηλή φορολογία, αβεβαιότητα κτλ.)» αναφέρεται στην ανάλυση. 

Όπως σημειώνεται, για το μήνα Ιανουάριο 2015 το ταξιδιωτικό ισοζύγιο ήταν πλεονασματικό (+11 εκ ευρώ), με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις να αυξάνονται κατά 14 εκατ ευρώ (+9,1%) λόγω αύξησης της εισερχόμενης κίνησης των τουριστών κατά 49,9%. Μείωση κατάγραψε ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία για τον Ιανουάριο 2015.
 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα