Ανεργία και ανάπτυξη στην ατζέντα των συναντήσεων του Αλ. Τσίπρα

Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2015 20:08
UPD:20:11
INTIME NEWS/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

A- A A+

Ολοκληρώθηκε σήμερα το διήμερο συναντήσεων του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Παρίσι και Βρυξέλλες. Χθες συναντήθηκε με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ και σήμερα με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος κεντρικό θέμα στην ατζέντα των τριών συναντήσεων ήταν η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με αιχμή την ανεργία των νέων, τη δημιουργία θέσεων ανεργίας και την ανάπτυξη.

Ατζέντα, που σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, αποδεικνύει την αλλαγή που έχει προέλθει σε σχέση με τα «πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης».

Την ίδια ώρα σύγχυση επικράτησε με τη διαρροή το μεσημέρι από το υπουργείο Οικονομικών ότι τα τεχνικά κλιμάκια έλαβαν τα στοιχεία που ζητούσαν και ως εκ τούτου αν θέλουν μπορούν να αποχωρήσουν ή  αν θέλουν μπορούν να παραμείνουν το Σαββατοκύριακο και να επεξεργαστούν τα στοιχεία που τους δόθηκαν.

Η συγκεκριμένη διαρροή φαίνεται πως δεν ήταν εν γνώση των εκπροσώπων των δανειστών οι οποίοι δήλωναν ότι οι τεχνικές διεργασίες θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα με την έλευση ενός ακόμη κλιμακίου το οποίο θα ασχοληθεί με τα διαρθρωτικά και τις τράπεζες.

EPA/JULIEN WARNAND

Ο Αλ. Τσίπρας με τον Μάρτιν Σούλτς.

Το σίγουρο, είναι ότι οι συνομιλίες έχουν εισέλθει σε ζητήματα μείζονος σημασίας όπως το δημοσιονομικό κενό του 2015 και η πορεία των βασικών δεικτών της οικονομίας, από τα οποία και θα καθοριστεί η λήψη ή μη νέων μέτρων.

Ωστόσο και εδώ τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα αφού η «δημιουργική ασάφεια», για παράδειγμα για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος (αν θα είναι 3%, όπως προέβλεπε η προηγούμενη συμφωνία ή 1,5% όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης ή  0,6% όπως είπε η σύμβουλος του  υπουργού Οικονομικών Έλ. Παναρίτη), δεν επιτρέπει ξεκάθαρες προβλέψεις.        

Το θέμα του δημοψηφίσματος επανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης λέγοντας στον Βήμα fm ότι: «Δημοψήφισμα δεν προβλέπεται, εάν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους. Σε διαφορετική περίπτωση και εάν ζητηθούν δημοσιονομικά μέτρα, το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα αφορά τα μέτρα αυτά και μόνο».

Στη δήλωση Σακελλαρίδη αντέδρασε η Ν.Δ. η οποία, διά του εκπροσώπου της  Κ. Καραγκούνης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση, «όχι μόνο δημιουργεί, αλλά και συντηρεί την αβεβαιότητα με το να διαψεύδει και να επαναφέρει μόνη της το δημοψήφισμα καθημερινά».

Τέλος, αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε η σημερινή δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας  Γιάννη  Στουρνάρα σε ημερίδα για την αγορά ακινήτων ότι  «η αβεβαιότητα αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη απειλή να χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού, που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας Στάθης Λεουτσάκος σημείωσε, στο ραδιόφωνο του Alpha, ότι «Ο κ. Στουρνάρας έχει βαθιές πολιτικές ευθύνες για τα όσα έχει περάσει ο ελληνικός λαός, έπρεπε να έχει παραιτηθεί για να διευκολυνθεί η πορεία του τόπου».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή