Όριο στις αγορές εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες θέτει η ΕΚΤ

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015 21:17
UPD:21:21

Νέους κανονισμούς ώστε να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο αύξησης της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου, σχεδιάζει να εισάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.   

Όπως αναφέρουν πηγές της εφημερίδας, η ΕΚΤ σχεδιάζει να καταστήσει παράνομη για τις ελληνικές τράπεζες την αύξηση της έκθεσής τους στα ελληνικά έντοκα γραμμάτια δημοσίου. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πρόσφατες προειδοποιήσεις προς τον ελληνικό κλάδο, οι οποίες έχουν διατυπωθεί από τον Φεβρουάριο, θα καταστούν νομικά δεσμευτικές, διακόπτοντας με αυτόν τον τρόπο μια βασική πηγή χρηματοδότησης της ελληνικής κυβέρνησης και αυξάνοντας τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.  

Το διοικητικό συμβούλιο των εθνικών κεντρικών τραπεζών και ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξέτασαν την πρόταση που κατατέθηκε από τις εποπτικές αρχές να καταστήσουν νομικά δεσμευτική την απαγόρευση προς τις ελληνικές τράπεζες του να αγοράσουν βραχυπρόθεσμο χρέος ή έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα πληροφορίες των Financial Times.  Η απαγόρευση ήταν σύμφωνη με τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής.  

Θυμίζεται εδώ ότι η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδας έχουν καταλήξει σε ένα όριο 3,5 δισ. ευρώ για την ποσότητα των εντόκων που οι τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως εγγύηση για την λήψη ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα.  

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές των Financial Times, ήδη έχει αποσταλεί επιστολή στις ελληνικές τράπεζες, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την έκδοση εντόκων για την ελληνική κυβέρνηση.   

Η ελληνική κυβέρνηση είναι τώρα μόλις κάτω από το όριο έκδοσης των 15 δισ. ευρώ για έντοκα γραμμάτια, που επιβάλλονται από τους θεσμούς, την ΕΚΤ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης, πρέπει να μετακυλήσει εξάμηνα έντοκα στις 14 Απριλίου, μέρος των οποίων πιστεύεται ότι ανήκει σε ξένους επενδυτές.  Πάντως, εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα