Ανάσα μετά το πρόσφατο ράλι

Πιέσεις στα blue chips
Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2004 00:01
UPD:06:49

ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ τεχνολογίας στη Wall Street στηρίχθηκαν από το κλίμα ευφορίας των τελευταίων ημερών που δημιούργησαν οι συγχωνεύσεις, τα blue chip όμως δέχθηκαν πιέσεις. «Η αγορά πήρε μια ανάσα μετά το προχθεσινό ράλι. «Ήταν μία ήρεμη συνεδρίαση», ανέφεραν αναλυτές.

Η μετοχή της Broadcom ενισχύθηκε 7,8% μετά την ανακοίνωση ότι αναμένει καλύτερες προοπτικές. Τις τελευταίες ημέρες οι αναλυτές παρατηρούν έντονες εναλλαγές στην αγορά: τη μια ημέρα κινείται ανοδικά ο κλάδος τεχνολογίας, την άλλη οι φαρμακευτικές εταιρείες και ενέργειας και ξανά πάλι από την αρχή.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 42,89 μονάδες, ποσοστό 0,40%, φθάνοντας στις 10.071,99 μονάδες. Με απώλειες 3,88 μονάδων, ποσοστό 0,19%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2,076,47 μονάδες.

Στην Ευρώπη παρατηρήθηκαν σταθεροποιητικές τάσεις, καθώς οι ανησυχίες από το ισχυρότερο ευρώ αντισταθμίστηκαν από τα ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα, με κορυφαία τη μετοχή της Carrefour, η οποία ενισχύθηκε εν μέσω φημολογιών ότι μπορεί να γίνει στόχος προσφοράς για εξαγορά.

Η γαλλική Carrefour ενισχύθηκε 4,3%, έπειτα από φημολογίες ότι μπορεί να αποτελέσει στόχο εξαγοράς από τη μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της Wal-Mart. Αναλυτές, ωστόσο, εξέφρασαν αμφιβολίες ότι μπορεί να γίνει μία τέτοια συμφωνία, ενώ οι δύο πλευρές αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η μετοχή του ολλανδικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου αποτέλεσε ακόμη ένα θετικό σημείο της αγοράς, ενισχυόμενη 5%, ύστερα από συμφωνία στην οποία κατέληξε ο όμιλος με τις φορολογικές αρχές της χώρας του.

Στην αντίθετη πλευρά, η Commerzbank απογοήτευσε τους επενδυτές με τις ζημίες ρεκόρ του 2003.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chip ενισχύθηκε οριακά 0,1%, αφού ενωρίτερα είχε αγγίξει νέα υψηλά 18 μηνών. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 παρέμεινε σταθερός.

Τέλος, το ιαπωνικό χρηματιστήριο έκλεισε σε χαμηλότερα επίπεδα, με πτώση 0,23%, εν μέσω ανησυχιών για το άλμα του γιεν και κατά συνέπεια των ιαπωνικών εξαγωγών, μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ τελευταίου τριμήνου του 2004, το οποίο κινήθηκε με ρυθμό 7%, τον υψηλότερο εδώ και 13 χρόνια, έναντι προβλέψεων για 4,6%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα