Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2004 07:01
UPD:07:11

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές μετά τη μεγαλύτερη άνοδο του δολαρίου των ΗΠΑ έναντι του ιαπωνικού γιέν στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 11 μηνών, καθώς εικάζεται ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει στην πώληση του νομίσματος, προκειμένου να προστατεύσει τα έσοδα των εξαγωγικών εταιρειών. Οι μετοχές της Canon Inc. και της Toyota Motor Corp. σημείωναν κέρδη.

«Η αγορά αντιδρά θετικά στην πορεία του δολαρίου», ανέφερε ο Masaki Iso, ο οποίος διαχειρίζεται 7,6 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με την Yasuda Asset Management Co. στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Η Bank of Japan δείχνει μεγάλη αποφασιστικότητα να στηρίξει το γιέν και να βοηθήσει τις εταιρείες που σχετίζονται με τον κλάδο των εξαγωγών». Ο Iso αύξησε προσφάτως το χαρτοφυλάκιό του με μετοχές της Toyota.

Ο δείκτης Nikkei αναρριχήθηκε κατά 0,5%, φθάνοντας στις 10.730,60 μονάδες και στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων, στη 1:05' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο Topix κέρδιζε 0,4%, φθάνοντας στις 1.056,73 μονάδες.

Οι μετοχές της Shinsei Bank Ltd., της πρώην Long Term Credit Bank of Japan, η οποία κατέρρευσε το 1998, έκαναν την εμφάνισή της στο ταμπλώ του Χρηματιστηρίου στο Τόκυο στα 872 γιέν η μία και διαπραγματεύθηκαν κατά 66% υψηλότερα από την αρχική τιμή προσφοράς τους στα 525 γιέν η μία.

Στην Ταϊβάν ο δείκτης TWSE σημείωνε τα υψηλότερα κέρδη από τους λοιπούς της περιφέρειας σε ποσοστό 1,2%. Οι μετοχές της Au Optronics Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας που παράγει επίπεδες οθόνες για προσωπικούς υπολογιστές στη νήσο, οδηγούσαν την άνοδο μετά το δημοσίευμα στην «Commercial Times», το οποίο ανέφερε ότι τα κέρδη της εταιρείας το πρώτο τρίμηνο ενδέχεται να σημειώσουν αύξηση, αποτελέσμα της μείωσης του κόστους λειτουργίας της.

Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωνε κέρδη 0,3% μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι η ανεργία υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών τον Ιανουάριο, αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι οι δαπάνες των καταναλωτών θα βελτιωθούν φέτος. Οι μετοχές της Kookmin Bank οδηγούσαν την άνοδο.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index κέρδιζε ποσοστό 0,1%. Μικρή διαφοροποίηση σημείωναν οι λοιποί δείκτες της περιφέρειας στις περισσότερες ασιατικές αγορές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα