Carlsberg : 2,5 δισ. δολ. για το 40% από την Orkla

Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2004 11:06

ΜΕΤΟΧΕΣ του τμήματος της ζυθοποιΐας της, που κατέχει η Orkla ASA, για 14,8 δισ. κορώνες Δανίας (2,5 δισ. δολ.) συμφώνησε να αγοράσει η πέμπτη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής μπύρας στον κόσμο, Carlsberg A/S, μετά τη διαφωνία της δανέζικης και νορβηγικής εταιρείας.

Η Carlsberg A/S θα καταβάλει αρχικά 11 δισ. κορώνες σε μετρητά για το 40% της Carlsberg Breweries και το υπόλοιπο σε δύο χρόνια, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση.

Η Carlsberg απέκτησε τις ζυθοποιΐες από την Orkla τον Ιανουάριο του 2001, προκειμένου να αυξήσει το μερίδιο της στην αγορά μπύρας της Σκανδιναβίας και να επεκταθεί στην Ανατολική Ευρώπη.

Σε ανακοίνωσή της η Okla ανέφερε ότι οι δύο εταιρείες άρχισαν να διαφωνούν με τη στρατηγική που ακολουθείτο πέρυσι. Από τότε στάθηκε αδύνατο να προχωρήσει στην αγορά του τμήματος αυτού με αποτέλεσμα να προτιμήσει την πώλησή του.

Το Ιδρυμα Carlsberg, το οποίο είναι ο κύριος μέτοχος της CAS άρχισε να έχει μεγάλες απαιτήσεις και φιλοδοξίες για την Okla, η οποία όμως δεν μπορούσε να παράγει κάτι το θετικό, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ενώ όλο και αυξανόντουσαν οι διαφορές αναφορικά με τη μελλοντική ανάπτυξη της Carlsberg Breweries.

H Carlsberg A/S ανακοίνωσε επίσης ότι τα καθαρά της κέρδη μειώθηκαν στα 115 εκατ. κορώνες το τέταρτο τρίμηνο από 119 εκατ. κορώνες που ήταν πριν από ένα χρόνο.

Οι μετοχές της κέρδισαν 1,5 κορώνα, φθάνοντας στις 264,5 κορώνες ανά μετοχή χθες. Συνολικά έχουν χάσει φέτος 2,8% μετά από μείωση 13% που σημείωσαν το 2003.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα